YouTube

  • DOLAR
    %0,08
  • EURO
    %-0,12
  • ALTIN
    %0,48
  • BIST
    %1,77
Açıkgöz, “Çiftçiler biçerdöverin dane döküp dökmediğini kontrol etsin”

Açıkgöz, “Çiftçiler biçerdöverin dane döküp dökmediğini kontrol etsin”

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, çiftçilerin buğday tarlalarının biçimi yapılırken biçerdöverin dane döküp dökmediğini kontrol etmesi gerektiğini söyledi.
30062011acikgozYozgat’ta hasat sezonunun Yerköy’ün Sekili beldesinde başladığını belirten Açıkgöz, çiftçilerden biçerdöverin dane dökmesi halinde durumu Ziraat Odasına ve tarım müdürlüklerine bildirmelerini istedi. Biçerdöverlerin buğday ve arpa biçimi yaparken tek bir dane dökmesinin dahi ülke ekonomisine zararı olduğunu vurgulayan Açıkgöz, “2011 yılı hasadı, bölgemizde şu an Yerköy ilçemize bağlı Sekili beldemizde arpa ekili alanlarda biçime başlamıştır. Dökülen buğday kadar, yüksek biçmenin de zararı var.
Çünkü bu biçilen tarla nadasa bırakılacağı için sürüldüğünde bu saplardan dolayı tarlada hava alma olayı oluyor ve iyi harman yapılamıyor. ” uyarısında bulundu.
Hasadı yapılan hububatın en çok dökülme sebebinin biçerdöverlerin hızlı gitmesinden kaynaklandığını ifade eden Açıkgöz şöyle konuştu: “Biçerdöverci belki tarlanın biçimi çabuk bitsin diye levye ile tabir edilen şekilde biçim yapmakta.
Yani levye, hızlı biçmek demek. Bu da biçerdöverin eleklerine buğdayın çok gelmesini sağlıyor ve eleyemediği için sapla birlikte dökülmesine neden olur. Nasıl ki bizler peş peşe ağzımıza lokma alamıyorsak bu da öyle bir şey. Çiftçimiz tarlasına yılda en az 7 kez gidiyor.
Biçerdöverci ise bir kez, o da bu hasadı biçmek için. O yüzden biçerdöverci kardeşlerimden özellikle rica ediyorum, çiftçimizin buğdayını hasat ederken kendi tarlasının hasadını yapıyor gibi biçimini yapsın. Kendilerinin de çiftçi olduğunu unutmasınlar. “

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji