YouTube

  • DOLAR
    %0,22
  • EURO
    %0,53
  • ALTIN
    %-0,63
  • BIST
    %-0,50
Anız yangınları başladı yetkililer uyarıyor

Anız yangınları başladı yetkililer uyarıyor

Arpa ve buğday hasadının başladığı Yerköy İlçemizde anız yangınları da başlarken, yetkililer, çiftçileri anız yakmama konusunda uyardı.
14072011anizYerköy İlçemizde başlayan arpa, buğday hasatlarının yanı sıra hava sıcaklığı ile birlikte artan anız ve ot yangınlarına karşı çiftçileri ve vatandaşları uyaran yetkililer, anız yakmanın “Çevre katliamı” olduğunun altını çizdiler.
Gün içerisinde meydana gelen yangın olaylarında anız, mera ve otluk alan yangınlarının çoğaldığına dikkat çeken ve anız yakmayı “Çevre katliamı” olarak değerlendiren yetkililer, anız yangınlarının toprak verimliliğini düşürdüğünü belirtti.
Yetkililer, bu yıl yağışın çok olması nedeniyle, otların geçen seneye oranla yangın riskini daha fazla arttırdığını ifade ederek şunları söylediler: “Çiftçilerimiz tarafından bazı yararlar umularak özellikle toprak işlemeyi kolaylaştırma böcek ve diğer zararlıları yok edip bitki hastalıklarını önleme, toprak verimini artırma gerekçeleri ile hasat sonunda tarlada kalan ürün artıklarının, yani anızların yakıldığı bilinmektedir.
Oysa toprağın en önemli kısmını bitki artıklarının çürümesi sonucu meydana gelen organik maddeler teşkil etmektedir. Yakılan anızla birlikte çıkan duman hava kirliliğini artırmakta, atmosferdeki karbondioksit oranını yükseltmekte ve yol kenarında yakılan anızlar da karayollarında görüş mesafesini kısaltarak ölümle biten trafik kazalarına sebep olmaktadır.
Bazen, itfaiye ekipleri yangınlara müdahaleleri geciktirmekte ve hayati öneme sahip yangınlara müdahaleyi de zorlaştırmaktadır.
Bu nedenle çevremizi ve toprağımızı korumak ve hayati öneme sahip yangınlara müdahaleyi zorlaştırmamak için anız yangınlarına son verilmelidir.”
Vatandaşların yangın olayını hemen İtfaiye Müdürlüğü’nün Alo 110 hattına haber vermeleri konusunda da uyarılarda bulanan yetkililer, dikkatsizce yakılan ot ve anız yangınları İtfaiye Müdürlüğüne geç haber verilmesi durumunda civardaki evlere sıçrayıp büyük çapta zararlar verebileceğini de sözlerine eklediler.
ANIZ YAKMANIN CEZASI
Çevre ve Orman Bakanlığınca yayınlanan 2872 sayılı Çevre Kanununun Ek-1 inci maddesinin (c) bendinde; “Anız yakılması, çayır ve meraların tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktır.” denilmektedir ve aynı Kanunun 20 inci maddesinin (l) bendi gereğince “Anız yakanlara her dekar için ayrı ayrı idari para cezası verilir.
Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza 5 kat arttırılır.” hükmü yer alıyor.
 Haber: Yerköy Gazetesi

Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Alo Arpa Yok

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji