YouTube

  • DOLAR
    %0,22
  • EURO
    %-0,05
  • ALTIN
    %1,05
  • BIST
    %3,10
ARABAŞI  YÖRESİ

ARABAŞI YÖRESİ

Asıl adı ara aşı ama dilden dile arabaşı olarak geçen geneksel kültür yemeğimizi biraz tanıyalım.Doğu Anadolu`dan başlayıp İç anadolu ve Ege bölgesinin içlerine kadar uzanan bir coğrafya üzerindeki bilinen ve hala yaşatılan bir yemektir arabaşı.Köken itibari ile İç Anadolu`da doğmuştur, hakkında bir çok hikaye ve efsane konuları barındıran arabaşı’nın İlk örnekleri; tavşan etiyle, sonraki örnekleri ise kaz eti, keklik, bıldırcın ve tavuk etiyle yapılan bu çorba, soğuk geçen kış akşamlarında misafirlerle birlikte yenmekte olan, yalnızca un ve sudan yapılmış çiğ hamurun yutulması ile oluşarak keyifle tüketilmektedir.Aynı zamanda maliyeti düşük ama yapımı birhayli zahmetli olduğundan bir zamanların yoksul Anadolunun yaratıcılığını temsil eder.Aslına bakarsak her ne kadar arabaşı bir yemek figürü olarak görünsede bir bakıma birbirimizi bir araya getiren sohbet ve kaynaşma yemeği olarak da adlandırabiliriz.Özellikle uzun geçen kış aylarında, çetin ayazlarda hem evimizi hemde içimizi ısıtan geleneksel yemeğimizdir.Hem ne demişler; Bir toplum genelekleri ve kültürleri ile yaşar, gelenekler geçmişi geleceğe taşıyan en önemli unsurdur hayatımızda.Arabaşı iç anadolunun hemen hemen her ilinin geleneksel yemeği olmasına rağmen Yozgat da daha ağır basmış bir yemektir kendisi.
Artık tescilli yöresel bir kültürümüz olan ve Genellikle arabaşı denildiğinde akla gelen ilk isim hep Yozgat olmuştur.Çeşitli yapılan arabaşı şölenleri ile de adını iyice duyurmuş oldu.Bu hafta sonu Ankara ‘nın Soğuk kış gününde Başkentteki Yozgatlı Dernekler Federasyonu Üyesi Kumluca Köyü ve Gündoğdu Köyü nün misafiri olarak memleket hasreti ile büyük şehirde akraba eş dost ve birbirinden değerli misafirlerin bir arada olduğu güzel bir geceye katılarak buna şahit oldum.Asırlardır evimizin içinde ocağımızda pişirilen yemek bir şölen haline gelmesi ve ardından bir arada yapılan sohbetler üzerine hayatımızın merkezinde adeta taht kurmuş oldu.Çig hamuru normalde yut desek çok değil en fazla bir iki kişi çıkar yutmak için ama bizler arabaşı geleneğimiz sayesinde aslında farkında olmadan yapılmayacak bir şeyi yaptık sıcak çorbanın yanında çig hamuru yutmalarını sağladık.Yeri geldi bir çorba ile misafir ağırladık. İlk başta dediğim gibi sadece çorba adında birbirimizi bir araya getiren bahane figürü olarak hayatımızda yer alan geneksel kültür yemeğimizdir aslında. Sözlerimi anonim olan bir dize mani ile bitirmek isterim eminim ki bu mani yozgatlı bir değerimize aittir. Arabaşı yaparsan hindiden, gelirim ilkindidenArabaşı yaparsan tavşandan, gelirim akşamdan. Arabaşı yaparsan tavuktan, gelmem belki soğuktan. Sevgilerle…

Sosyal Medyada Paylaşın:
Önceki Yazı

BİRDE BUNLARA BAKIN

2 yorum

  1. yüreğinize kaleminize sağlık, kültürümüzün bir parçası adeta bir araya gelme vesilemiz arabaşı yemeğini bu kadar güzel tarif etmenize teşekkür ediyorum.
    demek ki ya Hindi’den yada Tavşan’dan yapmak lazım :)))

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji