YouTube

  • DOLAR
    %-0,08
  • EURO
    %-0,23
  • ALTIN
    %-0,36
  • BIST
    %0,68
Başbakan Yardımcısı Bozdağ ve Bakan Eker, Aspir Hasadı Yaptı

Başbakan Yardımcısı Bozdağ ve Bakan Eker, Aspir Hasadı Yaptı

Yenifakılı İlçesi Fehimli Köyü’nde  ‘Aspir Hasat Günü’ne katılan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, biçerdöver kullanarak aspir hasadı yaptı.
05082013hasatDaha sonra Vali Abdulkadir Yazıcı’yı ziyaret eden Bozdağ ve Eker, Et ve Süt Kurumu’nu gezdi. Tesisle ilgili bilgiler alan Bozdağ ve Eker, daha sonra Grand Ser Otel’de gerçekleşen  Yozgat Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısı’na katıldı.
Aspir konusunda tarihi adım Yozgat’ta atıldı
Bozdağ, Fehimli köyündeki törende yaptığı konuşmada, Türkiye’de aspir konusunda atılan tarihi adımın başlangıcının Yozgat’ta yapıldığını söyledi.
Çiftçinin daha az emekle daha fazla üretip daha fazla kazanabileceğini ifade eden Bozdağ, Yozgat’ın toprak yapısı ve ikliminin bu ürünün geliştirilebilmesi adına da son derece önemli olduğunu vurguladı.
Aspirin yetiştirilip ülke ekonomisine kazandırılmasının da son derece önemli olduğuna dikkati çeken Bozdağ, şunları kaydetti: “Türkiye, aspirin neredeyse tamamına yakınını ithal ediyor. O yüzden alıcı derdi olmayan, pazarı hazır olan bir ürün. Çiftçilerimiz bu konuda adım attığı taktirde karşısında alıcısını hazır bulabilecek, hem de ikinci ve daha verimli ve daha karlı ürünü ekme imkanı bulabilecek” dedi.
Aspirin anavatanlarından biri de Türkiye
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker de Anadolu’nun buğdayın anavatanı olduğunu, aspirin de yer yüzündeki anavatanlarından birisinin de Türkiye olduğunu ifade etti.
Aspirin kurağa dayanıklı yetişen bir bitki olduğunu, içindeki tohumun, çekirdeğin ortalama yüzde 40’ının yağ olduğunu belirten Eker,  “Türkiye’de her yıl 50 milyon dönüm araziyi biz nadasa bırakıyoruz. Topraklar çorak, 2 sene üst üste buğday vermiyor. Şimdi biz bu aspiri nadasa bırakmadan hasat ettiğimiz buğdayın üstüne ekebiliyoruz. Bunun makinesine de yine yüzde 50 destek getirdim. Böylelikle maliyetinin yüzde 70’ini destek olarak ödüyorum. Bir yıl tarla boş kalmayacak.” diye konuştu.
Eker, aspirin üzerindeki sarı kırmızı renkli çiçeklerin de safran gibi yemeklerde kullanıldığına işaret ederek, gıda ve kimya sanayinde de kullanıldığını ancak en önemli kullanım alanının yağ sanayi olduğunu vurguladı.
Yozgat TKDK güzel çalışmalara imza atıyor
Yozgat’a büyük önem verdiklerini ifade eden Bakan Eker, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Koordinatörlüğü’nü 41 il ile birlikte burada da kurduklarını hatırlattı.
Yozgat Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısı’nda konuşan Eker, Yozgat TKDK’nın güzel ve başarılı çalışmalara imza attığını kaydetti. Eker,  “Özellikle 40 yaş altı gençlerin tarım ve hayvancılıkla ilgili yaptığı yatırım projelerine yüzde 65’e kadar destek veriyoruz. Yozgat TKDK’ya  66 civarında proje başvurusu var. Şu an itibariyle bunların bir kısmı hayata geçti, bir kısmı sözleşme ve inceleme safhasında. Yozgat’ın tarımı ve hayvancılığa dayalı sanayinin geliştirilmesinde bu kurum çok büyük bir imkan ve fırsat sunuyor” diye konuştu.
Vali Yazıcı: Aspir ilimiz için umut oldu
Aspir Hasat Günü’nde konuşan Vali Abdulkadir Yazıcı, Yozgat’ın yaklaşık 500 bin nüfusu ve 550 köyü olduğunu belirtti.  Yazıcı, “İlimiz Türkiye’nin en geniş tarım arazilerine sahip. 50 bin çiftçi aile işletmesi var. Aile başı 150 dönüm arazi bulunuyor.” dedi.
Yozgat’ın sahip olduğu 1 milyon 350 bin hektar alanın yüzde 57’sinin tarım arazisi olduğunu vurgulayan Yazıcı, “Bu arazilerimizin yüzde 98’inde yapılan tarım, hububat tarımıdır. Maalesef 780 bin hektar arazimizin en az üçte biri de nadasa bırakılmaktadır. Daha doğrusu boş bekletilmektedir. Arazilerimizin yüzde 20’si orman arazisi. Yüzde 18 ve 19’u da mera ve çayırdan oluşuyor. Geri kalan da tarım dışı arazi. Rakamlarda gösteriyor ki ilimiz tarım ve hayvancılığa dayalı bir il. 250 bin büyükbaş hayvanımız ve yaklaşık 250 bin de küçükbaş hayvan varlığımız var.” dedi.
Vali Abdulkadir Yazıcı, aspirin milli bir bitki oluğunu belirterek tüm Yozgat’ta yaygınlaştırılacağını, bu sayede nadas için boş bekleyen arazi kalmayacağını söyledi.
Tahıl üretiminin egemen olduğu Yozgat’ta aspirin yaygınlaştırılması, Türkiye’de geliştirilmesinin umut olduğunu vurgulayan Yazıcı, “Sulama açısından sıkıntılı olan ilimizde aspirin, daha az su ihtiyacı olması, hasadının diğer tarım aletleriyle yapılıyor olması, hububat tarımında diğer kaliteli bitkiler arasında yer alması sebebiyle ilimizde bu bitkinin tutacağını düşünüyorum. Özellikle aspir konusundaki gayretlerinden dolayı Bakanımız Mehdi Eker’e teşekkür ediyorum.” diye konuştu
Konuşmaların ardından Bozdağ ve Eker ve Yazıcı aspir eken çiftçilere plaket taktim etti.
İlçe Müftüsü Mükremin Çabuk’un hasat duasının ardından Bozdağ ve Eker, biçerdövere binerek aspir hasadı gerçekleştirdi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji