YouTube

  • DOLAR
    %0,08
  • EURO
    %-0,12
  • ALTIN
    %0,48
  • BIST
    %1,77
Dr. Ali Alparslan Uyar, “Kültür mantarlarını tüketin”

Dr. Ali Alparslan Uyar, “Kültür mantarlarını tüketin”

Yerköy Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Ali Alparslan Uyar, “Zehirlenme durumunda kişinin kusması sağlanmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” dedi.
20102014uyarDr. Ali Alparslan Uyar, mantar zehirlenmelerine karşı şöyle uyarılarda bulundu: “Mantar zehirlenmeleri yağışın bol olduğu mevsimlerde, doğal alanda yetişen, yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen, ölümle dahi sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir. Mantar zehirlenmesinin belirtileri genelde mantarın yenmesini takiben 2 saat ile 6 saat aralığında ortaya çıkmaktadır. Zehirlenmenin türüne göre bu süre 12 saate kadar ulaşabilmektedir. İlk belirtiler sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, ciltte kızarıklıklardır. Bu belirtileri ilerleyen zamanlarda bulantı, kusma, ishal, yüksek ateş, karın ağrısı, karaciğer ve böbrek fonksiyonu bozuklukları takip eder. Mantar zehirlenmelerinin sonu ölüm olabilir.”
Kültür mantarlarının taze olmaları ve denetlenmeleri sebebiyle risk taşımadığını kaydeden Dr. Ali Alparslan Uyar, şunları söyledi: “Tüketimde bu mantarlar tercih edilmelidir. Halk arasında doğru bilinen yanlışlara da dikkat çekmemiz gerekiyor.
Örneğin; ‘Yoğurtla yenen mantar zehirlemez, pişirilen mantar da zehir yok olur, sirkeli tuzlu su mantarın zehrini alır, kurutulmuş mantar zehirlemez, ‘koparıldığında rengi değişmeyen mantar zehirsizdir, zehirli mantarın suyu gümüş kaşığı karartır’ gibi ifadelere kesinlikle itibar edilmemelidir.”
Yenmek istenen mantarın mutlaka gerekli kurumlarca denetiminin yapılmış olmasına dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Dr. Ali Alparslan Uyar, “Zehirlenme durumunda kişinin kusması sağlanmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” diye konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji