YouTube

  • DOLAR
    %0,14
  • EURO
    %-0,30
  • ALTIN
    %0,21
  • BIST
    %3,10
Dr. Alparslan Uyar, “Uykunuz  zehir olmasın!”

Dr. Alparslan Uyar, “Uykunuz zehir olmasın!”

Yerköy İlçesi Toplum Sağlığı Merkezi Hekimi Dr. Alparslan Uyar, kış şartlarının ağırlaşmaya başlaması nedeniyle karbon monoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.
20102014uyarUyar, ülkemizde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri sonucu, hemen her yıl kış aylarında bir çok vatandaşın hayatını kaybettiğini, bu durumun özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığını ifade etti.
Dr. Uyar, kış şartlarının ağırlaşmasıyla özellikle soba kullanımının arttığını, buna bağlı zehirlenmelerde artış gözlendiğini belirterek, yaşanacak olası olumsuzluklara karşı dikkatli olunması konusunda uyarılarda bulundu.
Yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri hemen her yıl kış aylarında, özellikle alçak basınçlı havalarda güneybatıdan esen lodos nedeniyle tehlikeli boyutlara ulaşmakta ve her yıl onlarca kişinin özellikle sobadan olmak üzere, sızan karbon monoksit gazı ile zehirlendiğine dikkat çeken Uyar şunları kaydetti:
“Karbon monoksitin renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller, zehirlenme ve ölüme neden olur.
Havagazı, kömür gibi ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur.
Karbon monoksit zehirlenmeleri sıklıkla, kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben ve bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir.
Karbon monoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir.
Bu nedenle, hangi tip soba olursa olsun, soba yanarken aynı odada uyumamalıyız. Yatmadan önce sobayı mutlaka söndürmeliyiz.”
Soba ve bacalarla ilgili uyulması gereken konular hakkında da bilgiler aktaran Dr. Uyar, aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağını, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için, soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmesi gerektiğine işaret etti.
Dr. Uyar yaptığı açıklamada “Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı, iyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbonmonoksit zehirlenmesi riski artacağından, soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı, özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için eğer bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmelidir.
Yine, soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı, sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı, bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmeli, bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalıdır.
Lodos esintisinin etkili olduğu süre boyunca gerekmedikçe soba yakılmamalı, yanmakta olan soba yatmadan evvel mutlak surette söndürülmelidir” ifadelerini kullandı.
Dr. Uyar, sobalı evde otururken, yorgunluk, baş ağrısı baş dönmesi, bulanık görme, halsizlik hissi, uyku hali, bulantı, kusma, huzursuzluk gibi belirtiler görüldüğünde, kişinin mutlaka açık havaya çıkarılması, odanın havalandırılması ve vakit kaybetmeden 112 Acil Yardım Servisi’nden yardım talep edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji