YouTube

  • DOLAR
    %0,08
  • EURO
    %-0,12
  • ALTIN
    %0,48
  • BIST
    %1,77
Dr. Çelik “Bağırsak kanserine dur deyin”

Dr. Çelik “Bağırsak kanserine dur deyin”

Yerköy İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Çelik, kolon kanseri kalın bağırsakta (kolon), sindirim sisteminin alt bölümünde meydana gelen bir kanser çeşidi olduğunu söyledi.
Yerköy İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Çelik, ülkemizde hem kadınlar hem erkeklerde en sık görülen 3. kanser çeşidi olarak önem kazanan kalın bağırsak kanserleri her yaşta görülebilmelerine karşılık en sık 50 yaşından sonra ortaya çıkmakta olduğunu belirtti.
Dr. Çelik, ”Çağımızın sorunları arasında yer alan obezite ve beslenme alışkanlığındaki düzensizlik özellikle kolon kanserinin nedenleri arasında sayılmaktadır. Sigara kullanımı ve aşırı alkol tüketimi de kalın bağırsak kanseri riskini artırır. Az kırmızı et ve daha çok balık tüketmek, düzenli olarak tahıl, fasulye, meyve ve özellikle yeşil yapraklı sebze yemek, kalsiyum açısından zengin süt, yoğurt ya da peynir tüketmek önemlidir. Yemeklerde fazla yağ ya da sıvı yağ kullanmaktan kaçınılmalı, eğer kullanılıyorsa zeytin yağı tercih edilmelidir.
Dışkıda kan görülmesi veya dışkılama alışkanlığındaki değişiklik(kabızlık,ishal),tuvalet yapılmasına rağmen rahatlayamama hissi, kilo kaybı, kansızlık, solukluk, karın ağrısı kolon kanseri açısından önemli şikayetler arasındadır.
Yukarıdaki belirtilerin bir veya birkaçına sahip olan kişilerin ve 50 yaş üstü her bireyin, erken tanı amacıyla il bünyesideki; KETEM (Kanser Erken Teşhis,Tarama ve Eğitim merkezi),Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerine başvurarak iki yılda bir uygulanacak Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) ve 10 yılda bir yapılacak kolonoskopi ile taranması toplum sağlığı ve tedavi süreçlerinin maliyetleri göz önüne alındığında ülke ekonomisi adına büyük önem arz etmektedir.”dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji