YouTube

  • DOLAR
    %0,20
  • EURO
    %-0,02
  • ALTIN
    %0,69
  • BIST
    %2,85
Dr çelik, “Bağışlanan sadece organ değil, yepyeni bir hayat’tır”

Dr çelik, “Bağışlanan sadece organ değil, yepyeni bir hayat’tır”

16022017drcelik
Yerköy Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Yusuf Çelik, organ bağışının, insanın insana yapabileceği en büyük yardım olduğunu söyledi.
Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklarda organ nakli yapıldığını söyleyen Yerköy Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Yusuf Çelik, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önemli sağlık sorunlarından biri haline geldiğini ifade etti.
Türkiye’nin, Dünya’da organ nakil merkezleri ve organ nakli ekiplerine sahip olan bir ülke olduğunu söyleyen Dr. Çelik, yapılan organ bağışlarının yetersiz olduğunu ifade ederek şu şekilde konuştu;
“Organ bağışı; bir insanın organlarının bir kısmını veya tamamını, henüz sağlıklı iken, beyin ölümünün ardından başka insanlarda yararlanılmak üzere bağışlaması işlemidir. Bir bakış açısıyla; organ bağışının, kan naklinden farkı yoktur. Hayat kurtarma anlamında, sağlıklı olan her organ bağışlanabilir.
On sekiz yaşını doldurmuş ve doğru ile yanlışı ayırabilme yeteneğine sahip herkes, başta kalp olmak üzere, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar; kalp kapağı, göz kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi dokuları bağışlayabilmekte, ve bunlar günümüz tıp teknolojisinde nakledilebilmektedir. Bir kişi organlarını bağışlayarak bir çok insana yaşama şansı verebilir. Türkiye’de birçok devlet ve üniversite hastanesinde organ bağışı işlemleri yapılmaktadır. Ayrıca yaşarken yapılabilen (böbrek gibi) organ bağışı türleri de vardır. Bağışlanan organların nakledilmesi, Sağlık Bakanlığı’nın denetim ve gözetiminde, bilgisi dahilinde gerçekleştirilir. Çeşitli kurum ve kuruluşlar, zaman zaman organ bağışı kampanyaları düzenlemektedir.
2000 yılında, organ bağışı konusunda bir “Ulusal Koordinasyon Sistemi” oluşturularak, bakanlığın olanaklarıyla organ bekleyenler sistematik sıralamaya dahil edilmişlerdir. Organ bağışı; Sağlık Müdürlüklerinde, Hastanelerde, Emniyet Müdürlüklerinde (ehliyet alımı sırasında), Organ nakli yapan merkezlerde, Organ nakli ile ilgilenen vakıf, dernek vb. kuruluşlarda yapılabilir.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji