YouTube

  • DOLAR
    %0,08
  • EURO
    %-0,12
  • ALTIN
    %0,48
  • BIST
    %1,77
Dr. Çelik, “Erkekleri bekleyen gizli tehlike, prostat’tır”

Dr. Çelik, “Erkekleri bekleyen gizli tehlike, prostat’tır”

16022017drcelik
Yerköy Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Yusuf Çelik, “Prostat kanseri ülkemizde erkeklerde akciğer kanserinden sonra ikinci sıklıkta görülmektedir” dedi.
Her yıl kanser tanısı konulan üç erkekten neredeyse biri prostat kanseri olduğunu ifade den Dr. Yusuf Çelik, şu ifadelerde bulunduÇ
”Prostat, erkek üreme sisteminin bir bölümüdür. Rektumun (kalın barsağın son kısmı) önünde ve mesanenin altında yerleşmiştir. İdrar akımını sağlayan üretrayı (idrar yolu) çevrelemiştir. Sağlıklı prostat bezi bir ceviz büyüklüğündedir.
Prostat kanserinin sebepleri kesin olarak bilinmemektedir. Bulaşıcı değildir, insandan insana geçmez. Araştırmalar prostat kanseri gelişme riskini artıran bazı faktörler olduğunu göstermiştir. Yaş, Prostat kanserinin en önemli risk faktörüdür. 45 yaş altında nadir görülür. Yaşlandıkça risk artar.Aile öyküsü olarak Erkek kardeşinde prostat kanseri olanlarda risk artar.Irklarda Afrikalı Amerikalılarda beyazlardan daha yaygındır.Hayvansal yağdan zengin ve et içeren gıdalarla beslenmenin bazı çalışmalarda prostat kanser riskini artırdığı gösterilmiştir. Yapılan prostat biyopsisinde yüksek dereceli prostatik intraepitelyal neoplazili hücreleri olanlarda prostat kanser riski artmıştır. Bu hücreler mikroskop altında anormal olarak görülürler.
Prostat kanserinin erken dönemde hiçbir belirtisi olmayacağı gibi hastalar; idrar yapma ile ilgili problemler, ereksiyon zorluğu, semende veya idrarda kan ve sırt, bel, kalça ve uyluk ağrıları ile başvurabilirler. İdrar yapma ile ilgili problemler; idrar yapamama, idrar yapmaya başlama ya da durdurmada zorlanma, sık sık idrara çıkma, geceleri idrara çıkma, idrar akımında zayıflama, kesik kesik zorlanarak idrar yapma, ağrılı idrar yapma şeklinde olabilir. Bu belirtiler kanser dışı nedenlere (prostat büyümesi, enfeksiyon gibi) de bağlı olabilir.Bu belirtiler bulunduğunda bir üroloji uzmanına başvurmak gerekebilir.Özellikle 40 yaş üstü erkek  olan ve 1. Derece akrabalarında prostat kanseri öyküsü olan vatandaşlarımızın senede 1 kez prostat açısından muayene ve taramalarını yaptırmaları sağlıklı bir yaşam sürmeleri için oldukça önemlidir” şeklinde konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji