YouTube

  • DOLAR
    %-0,12
  • EURO
    %0,36
  • ALTIN
    %0,54
  • BIST
    %-0,05
Dr. Harun Macit,  “Kanser evrensel bir hastalıktır”

Dr. Harun Macit, “Kanser evrensel bir hastalıktır”

Yerköy TSM Sorumlu Hekimi Dr. Harun Macit,  “Kanser Haftası” dolayısıyla yaptığı açıklamada, kanserin bedendeki herhangi bir organın bir hücresinin kontrolsüz büyümesi olduğunu ifade ederek, ne kadar doku varsa o dokunun veya organın kanserinin de olacağını söyledi.
kanser-hastalarıDr. Harun Macit, Kanser hastalığı en basit tanımıyla, hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu uzaktaki veya yakındaki başka organlara metastaz yaparak vücuda yayılan ölümcül bir hastalık olduğunu belirtti.
Dr. Harun Macit açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Günümüzde her ülkede, her yaşta görülebilen, coğrafi sınır tanımayan, sosyal statü ve gelir durumu ayrımı yapmayan kanser hastalığı evrensel bir sorun niteliğindedir. Yüzyılımızdaki teknolojik gelişmeler tıp alanında bir çok hastalığın azalmasını sağlarken, diğer yandan da, insan sağlığını olumsuz etkileyen sosyal nitelikli bazı hastalıkların çoğalmasına neden olmuştur. Bu hastalıkların en önemlilerinden birisi de, Kanser Hastalığıdır. Bu nedenle kanser hastalığı, dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. WHO (Dünya Sağlık Teşkilatı) verilerine göre, dünyada her yıl 6 milyondan fazla insan kanser hastalığına yakalanmaktadır. Hastalanan bu insanların, yaklaşık 5 milyonu hayatını kaybetmektedir. Kanser hastalığının görülme sıklığı yaşa, cinsiyete, köken aldığı organa, genetik faktörlere, çevre faktörlerine, beslenme alışkanlıklarına göre farklılıklar göstermektedir. Çocukluk çağının özel tümörleri dışında, daha sonraki dönemlerde yaş arttıkça kanser hastalığının görülme sıklığı da artmaktadır. Kanser hastalığının, ölüm nedenleri arasında ön sıralarda yer alması nedeniyle bir sağlık sorunu olmasının da yanında, topluma getirdiği ekonomik maliyeti nedeniyle toplumsal bir sorun olduğu açıkça görülmektedir. Gelişmekte olan ülkemizde, çeşitli nedenlerle kanser hastalığı riski altında bulunan insan sayısı gün geçtikçe artmaktadır.”
Kanser oluşumunda, genellikle birden fazla etken rol oynamakta olduğunu belirten Dr. Harun Macit, “Özel olarak kanser yapıcı etkenler tanımlanmış olmasına rağmen, hastalığın gelişimini belirleyen başka nedenler de vardır. Genel olarak fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak gruplanabilen bu etkenler  şunlardır :İyonize radyasyon, Ultraviyole ışınlar, Hava kirliliği, Kimyasal kanserojenler,Beslenme alışkanlıkları, Sigara, Alkol, Virüsler,  Genetik faktörler dir.”
Kanser her yaşta ve cinste görülebilen bir hastalık olduğunu kaydeden Dr. Harun Macit, “Ancak, bazı kanser türlerine belirli yaşlarda, bazı kanser türlerine belirli cinste ve hatta bazı kanser türlerine de belli meslek gruplarında daha sık rastlanmaktadır.
Kanser oluşumu ile çeşitli meslekler arasında bir ilişkinin  varlığı uzun yıllardır bilinmektedir. Kanserojen maddelerin kimyasal tanımı, ancak, 20. yüzyıl’da yapılabilmiştir. Radyoaktif maddelerin kanser yapıcı özelliği ise, ilk kez Radyumla saat boyayan işçilerde, kemik kanserinin sık görülmesiyle ortaya konulabilmiştir. Benzer şekilde, maden işçilerinde görülen Akciğer Kanseri’nin de, maden ocaklarındaki Radyoaktif madde ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. Yapıştırıcılar içindeki çözücüde bulunan Benzen adlı kimyasal maddenin de Lösemi’ye neden olduğu, ayakkabı tamircilerinde Lösemi’nin daha sık görülmesiyle tanımlanabilmiştir.”
Dr. Harun Macit, “Kanser Hastalığında, sağlıklı beslenme, sigara ve Güneş ışınlarından korunma, güvenli su kullanımı, erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Kanserde erken teşhis hayat kurtarır. Özellikle kadınlarda, kansere bağlı ölümlerin ilk sırasında yer alan Meme Kanseri’nden korunmada, erken teşhisin çok önemli bir yeri vardır. Kadınların kendi kendine meme muayenesi yapma alışkanlığını kazanmaları, hayatlarını kurtaracak çok önemli bir adımdır.
Kansersiz bir hayat ve Kanser Hastalığından korunmak mümkündür. Bunun için  sigara, alkol ve Güneş ışığından uzak durulması, az yağlı, bol lifli gıdalarla beslenme alışkanlığının tercih edilmesi, bol miktarda sebze ve meyve tüketilmesi oldukça yararlıdır. Düzenli olarak süt veya süt ürünlerinin tüketilmesi, mangal gibi ateşte pişirme yöntemlerinin tercih edilmemesi, düzenli egzersizler yapılması, Kanser hastalığından korunmak için alınabilecek en kolay önlemlerdir. Kanser Hastalığından korunabilmek için, toplum olarak vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gerekir. Bunun için, özellikle  Şubat ayının Dünya Kanser Günü, kitle iletişim araçlarına çok büyük görevler düşmektedir.”
Dr. Harun Macit, “Sağlık Bakanlığı’mızın devam eden uygulamasıyla; bağlı bulunduğunuz Aile Hekimlerinize giderek ÜCRETSİZ; Meme Kanseri taraması amacıyla (40-69 yaş aralığı bayanlar için) Mamografi, Rahim Ağzı Kanseri taraması amacıyla (30-65 yaş aralığı bayanlar için) Pap-Smear/HPV testi, Kolon Kanseri taraması amacıyla (50-70 yaş arası bay ve bayanlar için) Gaytada Gizli Kan testi yaptırabilirsiniz” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji