YouTube

  • DOLAR
    %0,10
  • EURO
    %0,45
  • ALTIN
    %0,32
  • BIST
    %0,48
Dr. Ümit Öztürk “Çağımızın Sessiz Tehlikesi Veremdir”

Dr. Ümit Öztürk “Çağımızın Sessiz Tehlikesi Veremdir”

27032017drumit
Yerköy Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ümit Öztürk; verem insanlık tarihi boyunca ölümlere ve sakatlıklara neden olmuş en önemli hastalıklardan birisi olduğunu belirtirken, “24 Mart Dünya Tüberküloz Günü  olarak kutlanmaktadır” dedi.
Öztürk, yaptığı açıklamada; “Robert Koch tarafından M. tuberculosis basilinin keşfedildiği gün olan 24 Mart 1882 gününe ithafen 1996 yılından itibaren her yıl 24 Mart tarihinde dünya genelinde “Dünya Tüberküloz Günü” olarak kutlanmaktadır. Bu kapsamda her yıl olduğu gibi bu yıl da ülkemizde tüberküloz (verem) hastalığı konusunda toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalıkla ilgili dünyada yaşanılan gelişmelerin paylaşılması amacıyla düzenlenen “24 Mart Dünya Tüberküloz Günü” etkinlikleri çerçevesinde bütün yurtta çeşitli faaliyetler yürütülmektedir.
Türkiye’de verem hastası sayıları yıllar içerisinde azalmaktadır. Yeni tespit edilen tüberküloz hasta sayısı her yıl yaklaşık %6-7 oranında azalmaktadır. Günümüzde önceki on yıla oranla verem hastası sayısı dörtte bir oranında azalmıştır. 2012 yılında verem savaşı dispanserlerine kayıtlı toplam tüberküloz hastası sayısı 14.691’dir. Hastaların %59’u erkek, %41’i kadındır. %64’ünde akciğer tüberkülozu varken, yüzde 36’sında akciğer dışındaki organlar (lenf bezleri, plevra, kemik, böbrek, beyin vb.) tutulmuştur. Ülkemizde verem hastalarının tedavileri doğrudan gözetim altında uygulanmakta olup yeni vakalarda tedavi başarısı oranları %90’lardadır.
Bireyin ve dolayısıyla toplumun tüberküloz hastalığından korunmasında en önemli husus, tüberküloz hastalarına erken tanı konması ve en kısa sürede tedaviye başlanmasıdır. Bu nedenle iki-üç haftadan uzun süren öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi şikâyetleri olan vatandaşlarımızın verem açısından kontrollerinin yapılabilmesi için en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmesi gerekmektedir.
Özetleyecek olursak; Verem hava yoluyla bulaşan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Erken tanı, doğru ve etkin tedavi ile verem hastalığından korunmak mümkündür. Verem hastalığından korunmak ve sevdiklerimizi korumak için bazı kurallara dikkat etmemiz gerekir: Öksürürken mutlaka ağzımızı  kapatmalıyız. Kullandığınız mendilleri çöp kutusuna atmalıyız. Ellerinizi sabunla yıkamalıyız. Bulunduğunuz ortamı havalandırmaya özen göstermeliyiz. Verem hastalığının belirtilerini hissettiğinizde en yakın sağlık kuruluşuna başvurmamız gerekir: İki-üç haftadan uzun süren öksürük, balgam, kan tükürme, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi. Düzenli ilaç kullanımı ile veremi durdurabilir ve sevdiklerinize bulaşmasını önleyebiliriz.Verem tedavisinde kullanılan tüm ilaçlar ücretsizdir: Verem tedavisi gören hastaların tedavisinde kullanılan bütün tüberküloz ilaçları, Bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara ulaştırılmaktadır. Sağlığınızı korumak için tüberküloz enfeksiyon kontrol önlemlerini almayı unutmayalım.Verem hastalığının bulaşmasını ve toplumda yayılmasını önleyebiliriz” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji