YouTube

  • DOLAR
    %0,69
  • EURO
    %0,49
  • ALTIN
    %0,99
  • BIST
    %-0,06
Dr. Uyar, Karbonmonoksit Zehirlenmesine Karşı Uyardı

Dr. Uyar, Karbonmonoksit Zehirlenmesine Karşı Uyardı

Yerköy Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Ali Alparslan Uyar, karbonmonoksit karşı vatandaşları uyardı
14022013toplumYerköy Toplum Sağlığı Başkanlığı Yerköylüleri karbonmonoksit zehirlenmesi ve alınacak önlemler konusunda vatandaşları uyardı.
İçinde bulunduğumuz kış aylarında Karbonmonoksit zehirlenme vakalarının arttığının gözlemlendiğini ifade eden Yerköy Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Ali Alparslan Uyar, “Karbonmonoksit; kömür, petrol, doğalgaz ve odun gibi yapısında karbon bulunan yakıtların tam olarak yanmaması sonucu oluşan ve bu yakıtların yanması sonucu oluşan dumanda bulunan bir gazdır.  Baca sistemlerinin iyi çekmemesi, yangınlar ve araçların kapalı garajlarda çalıştırılması gibi durumlarla, rüzgârlı ve fırtınalı havalarda karbonmonoksit birikimi olabilmektedir. Böyle yerlerde uzun süre kalan kişiler bu gazı soluduğundan zehirlenmeler ortaya çıkmaktadır.”dedi.
Bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri hemen her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığı belirtilen Uyar, açıklamasına şu şekilde devam etti.
Uyar, “Karbonmonoksit Zehirlenmesi Nasıl Oluşur? diye sorduğumuz zaman kömür, petrol, doğalgaz ve odun gibi yakıtların kullanıldığı yerlerdeki baca sistemlerinin iyi çekmemesi, yangınlar ve araçların kapalı alanlarda çalıştırılması gibi durumlarla, rüzgârlı ve fırtınalı havalarda Karbonmonoksit birikimi olabilmektedir. Böyle yerlerde uzun süre bu gazı soluyan kişilerde zehirlenmeler ortaya çıkmaktadır.
Karbonmonoksit Gazı İnsanları solunduktan sonra akciğer vasıtası ile kana nüfuz eder. Kanın dokulara oksijen taşıyan kısmı olan “Hemoglobin” isimli molekülü ile birleşerek “Karboksihemoglobin” olarak ifade edilen bir bileşik oluşturur ve bundan sonra kan hücreleri oksijen taşıyamaz ve zehirlenme belirtileri ortaya çıkar.
Karbonmonoksit Zehirlenmesinin Belirtileri ise şu şekilde sıralaya biliriz, Akut Zehirlenmelerde, Şiddetli baş ağrısı, Güçsüzlük ve halsizlik, Baş dönmesi, Görmede kayıp, Unutkanlık, Bulantı ve kusma, Göğüs ağrısı, Bayılma, Dikkat bozukluğu, Vücutta uyuşmalar.
Karbonmonoksit Zehirlenmesinden Korunma yolları ise karbonmonoksit zehirlenmeleri esasen basit birtakım önlemlerin alınması ile önlenebilen zehirlenmedir.
Bu sebeple, Evlerdeki ısıtma sistemlerinin ve bacaların bakımları her yıl düzenli olarak mutlaka uzman kişilere yaptırılmalıdır. Ev içi ve garaj gibi kapalı alanlarda ısıtmalar bacasız yapılmamalıdır. Banyo içinde kesinlikle şofben kullanılmamalıdır.
Kapalı garajlarda arabalar uzun süre çalıştırılmamalı ve çalışır durumda bırakılmamalıdır. Belirtilen hususlara özellikle uyulduğu halde Karbonmonoksit Zehirlenmesi ortadan kalkacaktır.”belirti.
Uyar, Lodos Süresince Dikkat Edilecek Hususları ise şu şekilde sıraladı; “Lodos esintisinin etkili olduğu süre boyunca gerekmedikçe soba yakılmamalıdır. Yanmakta olan soba yatmadan evvel mutlak surette söndürülmelidir.
Bina yanlarında veya çatı saçak altlarında yürümemeye veya durmamaya özen gösterilmelidir. Kopan, sarkan ve yere düşen elektrik hatlarına ve kablolarına yaklaşmayınız ve bu gibi durumları 186 no’lu telefondan Elektrik Arıza Servisi’ne bildirilmelidir. Çökme veya yangın tehlikesinin bulunduğu durumlarda derhal 110 no’lu telefondan İtfaiye Servisi’ni aranmalıdır. Ortaya çıkabilecek acil sağlık sorunlarında derhal 112 no’lu telefondan Acil Yardım Servisi aranmalıdır.
 
Doğalgaz Şebekesi ile ilgili ortaya çıkabilecek sorunlarda 187 no’lu telefondan Doğalgaz Arıza Servisi aranmalıdır.”dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji