YouTube

  • DOLAR
    %0,05
  • EURO
    %0,46
  • ALTIN
    %-0,09
  • BIST
    %0,80
Dr Uyar, “Organ bağışı konusunda daha duyarlı olmalıyız”

Dr Uyar, “Organ bağışı konusunda daha duyarlı olmalıyız”

Dr. Ali Alparslan Uyar, kronik böbrek yetmezliği ile mücadelede kişilerin organ bağışı konusunda daha duyarlı olmalarına dikkat çekti.
20102014uyarHastalıktan korunmayla ilgili tuzun azaltılması, ağrı kesici ilaçlardan kaçınılması gibi uyarılarda bulunan Dr. Ali Alparslan Uyar, “Ülkemizde her yıl Mart ayının ikinci Perşembe günü Dünya Böbrek Günü olarak kutlanmakta olup, böbrek hastalıkları ile ilgili farkındalık faaliyetleri yapılmaktadır. Böbrek hastalıkları, tüm dünyada adeta salgın halini almış olan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Dünya genelinde erişkinlerin yaklaşık yüzde 10’unda bir çeşit böbrek hasarı olduğu tahmin edilmektedir. Zamanında fark edildiğinde önlenebilen veya en azından geciktirilebilen bir hastalıktır. Kronik böbrek hastalığı, böbrek işlevinin kaybı kritik bir düzeye ulaştığında böbrek yetmezliği gelişir ve vücudun tüm organlarını etkileyen ciddi sorunlar ortaya çıkar. Türk Nefroloji Derneğinin yaptığı tarama çalışması sonucuna göre Türkiye’de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunduğu gösterilmiştir” dedi.
Teşhis edilemeyen kronik böbrek hastalığının iki önemli sonuca yol açtığını kaydeden Dr.Ali Alparslan Uyar, “Böbrek işlevinin ilerleyici kaybı sonucu son dönem böbrek yetmezliği gelişmesi.Bu evreye ulaşan hastaların yaşamını sürdürebilmesi için diyaliz veya böbrek nakli tedavilerinin uygulanması gerekir. Bu tedavilerin maliyeti oldukça yüksektir. Özellikle eşlik eden kalp-damar hastalıklarına bağlı erken ölüm riski. Kronik böbrek hastalığı sıklıkla sessiz seyreder ve sinsi bir şekilde ilerler, özellikle erken evrelerde belirti vermeyebilir. Bu nedenle birçok hastaya zamanında tanı konulamaz. 10 kronik böbrek hastasından sadece biri hastalığının farkındadır. Kronik böbrek hastalığının tanısı oldukça kolay ve ucuzdur. Kanda kreatinin ve idrarda protein ölçümü tanının büyük oranda konulmasını sağlar” açıklamasında bulundu.
KİMLER RİSK ALTINDA
“Diyabetiniz var mı? Kan basıncınız yüksek mi? Kalp hastası mısınız? Ailede böbrek hastası var mı? Sigara içiyor musunuz?Yaşınız 60’dan büyük müsünüz? Bu sorulardan en az birine yanıtınız evet ise, kronik böbrek yetmezliği için risk altındasınız. Kronik böbrek hastalığı her yaşta görülebilir, ancak yaş ilerledikçe hastalığın sıklığı giderek artmaktadır. Bu nedenle, 60 yaşından büyük kişilerin yılda en az 1 kez böbreklerini kontrol ettirmesi gerekmektedir.”
KRONİK BÖBREK HASTALIĞINDAN KORUNMAK İÇİN 8 KURAL
Hastalıktan korunma yollarını hakkında bilgi veren Dr.Ali Alparslan UYAR, “Düzenli egzersiz yapın. Sağlıklı beslenin ve vücut ağırlığınızı koruyun.Tuzuazaltın.Yeterli sıvı alın.Sigaraiçmeyin.Ağrı kesici ilaçlardan kaçının. Kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürün.Risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirin. Sağlıklı yaşam için günde 5 gram tuz alınması yeterlidir. Oysa toplumumuzun tuz tüketimi bu miktarın yaklaşık 3 katıdır. Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon, kalp hastalıkları, inme ve kronik böbrek hastalığı için önemli bir risk faktörüdür. Günlük tuz tüketiminin 5-6 grama düşürülmesi hipertansiyon, kalp hastalıkları, inme ve kronik böbrek hastalığına bağlı ölümleri yüzde 20 oranında azaltabilir. Siz de sağlığınız için daha az tuz tüketin” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji