YouTube

  • DOLAR
    %0,08
  • EURO
    %0,21
  • ALTIN
    %1,18
  • BIST
    %0,27
Dr. Uyar, “Türkiye’de Tuz Tüketimi Fazla”

Dr. Uyar, “Türkiye’de Tuz Tüketimi Fazla”

Yerköy Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Ali Alparslan Uyar, Türkiye’deki günlük tuz tüketimin, diğer ülkelere göre daha fazla olduğu belirtti.
13032014uyarDr. Uyar, “Tuza Dikkat Haftası” dolayısıyla yaptığı açıklamada, sağlıklı yetişkinler için önerilen ortalama günlük tuz miktarının yaklaşık 5 gram iken Türkiye’de bunun kişi başına yaklaşık18 gram olduğunu söyledi.
Türkiye’nin dünyada an çok tuz tüketen ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken Uyar, şu ifadelerde bulundu:
“Çoğu ülkede günlük tuz tüketimi 9-12 gr iken bizim tuz tüketimimiz 18 gramdır. Fazla tuz tüketiminin sıklıkla neden olduğu hastalıkların başında kan basıncı yüksekliği, kalp damar hastalıkları, gastrit, kanserler, kemik erimesi ve böbrek hastalıkları gösterilebilir. Türkiye’ de erişkin nüfusun yaklaşık üçte birinde hiper tansiyon mevcuttur.
Hedefimiz Türkiye’de tuz tüketimini günlük DSÖ’nün önerdiği 5 gramın altına düşürmektir. DSÖ verilerine göre felçlerin yüzde 62′ sinden ve koroner kalp hastalıklarının yüzde 49’undan yüksek kan basıncı sorumludur. Tuzla hipertansiyon arasında doza bağlı dolaysız bir ilişki mevcuttur. Tuz alımının azaltılması uzun dönemde kalp damar hastalıkları ve inme riskini azaltır. Diyetle alınan tuzun 10 gr.dan 5 grama düşürülmesi ile inme riski yüzde 23, kalp damar hastalıkları riski yüzde 17 azaltılabilir. Tuz tüketiminin günde 6 grama düşürülmesi ile her yıl yaklaşık olarak 2.5 milyon ölümün önüne geçilebilir. Gıda endüstrisinin gönüllü olarak yaptığı işlenmiş gıdalardaki tuzun azaltılması çalışması sağlık harcamalarındaki milyonlarca doların korunması anlamına gelmektedir.
Tuz hayatımız için gereklidir. İyotlu tuz eksikliği ne kadar zararlı ise aşırı tuz tüketimi de o kadar zararlıdır. Aşırı tuz tüketimini engellemek için, tuz kısıtlamasına çocukluk hatta bebeklik döneminde başlanması ileriki yıllarda gelişecek hastalıkları önleyecektir. Bu nedenle; Aşırı tuz tüketimini azaltmak için pratik öneriler: Yemeğinizi pişirirken tuz eklemeyin, Masadan tuzluğuk aldırın. Lezzet için maydanoz, nane, dereotu, çeşitli baharatlar, kırmızıbiber, limon ve sirke kullanın, sucuk, pastırma, salam mümkün olduğu kadar yemeyin, ketçap, mayonez, hardal, soya sosu gibi hazır sos ve baharatların yüksek oranda tuz içerdiğini unutmayın, market alış verişlerinde alacağınız ürünlerin tuz oranlarına mutlaka bakın, zeytin, peynir turşu gibi gıdaları tüketmeden önce mutlaka suda bekletip tuz oranını azaltın, Cips, kraker, tuzlu bisküvi gibi ürünlerin tüketiminde dikkatli olun, restoran, lokanta gibi yerlerde kullanılan tuzun iyotlu olması sağlanmalı, tuzluk yerine küçük paketlerde tuz verilmeli, Daima taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih edin. Yemeklerin tadına bakmadan tuz eklemeyin. Tuz içeriği yüksek olan salamura besinleri (zeytin, peynir, turşu gibi) ve konser ve besinleri daha az tüketin. Daha fazla taze sebze ve meyve tüketin.
Satın aldığınız hazır besinlerin etiketlerini mutlaka okuyun ve daha az tuzlu olanları tercih edin. Yemeğinizin lezzetini arttırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen, limon gibi besinler ile baharatları kullanın.
Ev dışında yemek yiyorsanız az tuzlu besinleri tercih edin.  Maden suları kaynağına göre farklı miktarda sodyum içerir, sodyum içeriğini etiketinden kontrol edin.
Eğer hipertansiyon gibi sağlık probleminiz varsa mutlaka satın aldığınız hazır ürünlerin etiketlerini okuyunuz. “Tuzsuz” ya da “tuzu azaltılmış” besinleri tercih ediniz.
Sofrada tuzluk kullanmamakla tuz alımı % 15 azaltılabilir.
Unutmayalım ki damak tadımız için önemli olan tuzun, azaltılması uzun vade de sağlığımız için büyük katkılar sağlayacaktır” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji