YouTube

  • DOLAR
    %0,24
  • EURO
    %-0,15
  • ALTIN
    %0,36
  • BIST
    %1,91
Dr Yıldırım, “İş yerinde  fiziksel aktivite şart”

Dr Yıldırım, “İş yerinde fiziksel aktivite şart”

Yozgat Aile Hekimleri Derneği Başkanı (YAHED) ve Yerköy 1 Nolu Aile Sağlık Merkezi Hekimi Dr. Murat Yıldırım, iş yerinde fiziksel aktivitelerin önemine vurgu yaparak, “Egzersizin yokluğu ve fiziksel uygunluğunun az olması hastalık ve erken ölümler için çok önemli bir risk faktörüdür” dedi.
11022015yildirim1 Nolu Aile Sağlık Merkezi Hekimi Dr. Murat Yıldırım, günümüzde, özellikle endüstriyel toplumlarda aktif olmayan yaşam şekli, ergonomik olmayan çalışma koşulları ve stresin sebep olduğu aşırı yüklenmenin, kişilerin fiziksel, psikolojik ve sosyal sağlıklarının bozulmasına neden olduğunu belirtti.
Bu durumun kişilerin verimliliklerinin azalması ile sonuçlandığını anlatan Dr. Yıldırım, “Fiziksel aktivite ve egzersiz; koruyucu sağlık yaklaşımının bir aracı olarak bireyin sağlığını geliştiren, gelişmiş durumunu devam ettiren, yorgunluğa ve hastalıklara karşı direncini arttıran hareketlerin toplamıdır. Egzersizin yokluğu ve fiziksel uygunluğunun az olması hastalık ve erken ölümler için çok önemli bir risk faktörüdür” diye ifade etti.
Boyundan başlayıp, sırt, bel ve kuyruk sokumunu oluşturan omurganın, vücutta en önemli kemiksel çatı olduğunu, bu yapının herhangi bir seviyesindeki problemin diğerini de etkileyecek ve kişinin fonksiyonlarının bozulmasına neden olacağını aktaran Dr. Yıldırım açıklamasını şöyle sürdürdü;
“Problemler genel olarak ağrı, gerilim ve sertliklerle başlayıp giderek postür denilen duruş düzgünlüğünün bozulmasına, vücudun normal hareketlerinin sınırlanmasına ve kemiksel ve kas yapıda bozulmalara kadar ilerlemektedir.
Bu da, kişinin yaşam kalitesini düşürmekte, iş gücü verimliliğini azaltmaktadır. Klinik incelemelerde, başın öne doğru kaydığı postür boyun, sırt ve bele ait problemleri beraberinde getirmektedir. Bu anormal pozisyon çiğneme kaslarına, dişlere ve destekleyici tüm yapılara aşırı derecede gerilim yükleyerek, çenede yeniden şekillenmeye sebep olur. Ayrıca bu bozukluk yuvarlak omuzun oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Postural bu dengesizlik tüm omurga boyunca devam etmekte vücudun normal eğriliklerinde, aşırı değişiklikler olmaktadır. Örneğin; sırttaki kamburluk, beldeki çukurlukların aşırılaşması ya da kaybolması gibi. Korunma mekanizması olarak en etkili yön¬tem; bu yanlış postürün engellenmesi, özellikle masa başı çalışanlarda düzgünlük egzersizleri ve germe egzersizlerinin düzenli bir şekilde uygulanmasıdır.”
Dr. Yıldırım, iş ile ilişkili kas-iskelet problemlerinden korunmak için önerilerini ise; “Başınızı ve gövdenizi gün içinde dik tutmaya çalışın.
Belinizin normal eğriliğini otururken ve ayaktayken sağlamaya çalışın, gün içinde karın kaslarınızı kasarak bel stabilizasyonunu sağlamaya çalışın. Öne eğilirken belden değil kalçalarınızdan eğilin. Bel destekli sandalyeler kullanın. Hızlı hareketlerden kaçının, özellikle hızlıca baş çevirme hareketleri yapmayın. Uzun süreli durağan postürlerden kaçının. Sık sık oturma pozisyonunuzu değiştirin, ayağa kalkın. Belinizle dönme hareketi yapmayın. İş arasında periyodik aralıklar verin. Size önerilen egzersizleri günde en az 3 kez 5-6 defa tekrar edin. İş yerinde ergonomik düzenleme de önem taşımaktadır. Işıklandırma, havalandırma, büro malzemeleri seçimi ve yerleştirmesi konusunda özen gösterilmelidir” diye sıraladı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji