YouTube

  • DOLAR
    %0,34
  • EURO
    %0,34
  • ALTIN
    %1,00
  • BIST
    %1,77
Dr. Yıldırım, “ Pek çok kronik hastalığın temelinde sağlıksız beslenme vardır”

Dr. Yıldırım, “ Pek çok kronik hastalığın temelinde sağlıksız beslenme vardır”

Yozgat’ta aşırı tuz tüketiminin önüne geçmek için yoğun bir çalışma yürüten Yozgat Aile Hekimleri Derneği Başkanı (YAHED) ve Yerköy 1 Nolu Aile Sağlık Merkezi Hekimi Dr. Murat Yıldırım, düzenlediği bilgilendirme çalışmaları ile vatandaşa ulaşıyor.
11022015yildirimDr. Murat Yıldırım, Yozgat genelinde aşırı tuz tüketiminin önüne geçilmesi için her türlü çalışmayı gerçekleştirdiklerini söyledi.
Dr. Murat Yıldırım, sağlıksız beslenme uygulamasına dikkat çekerek, pek çok kronik hastalığın temelinde sağlıksız beslenmenin yer aldığını söyledi.
Tuza Dikkat Haftası nedeni ile yazılı bir açıklama yapan Dr. Murat Yıldırım, Türkiye’de tuz tüketim miktarının oldukça yüksek olduğunu kaydetti.
Dr. Murat Yıldırım, Dünya Sağlık Örgütünün günlük olarak tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram olarak belirlediğini belirtti.
Sağlık açısından tuz tüketiminin az ve iyotlu tuz olması gerektiğine dikkat çeken Dr. Murat Yıldırım, şunları söyledi:
“Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2010 yılında yayınlanan rapora göre aşırı tuz tüketimine bağlı olarak meydana gelen yüksek tansiyonun inmelere yüzde 51, kalp hastalıklarına yüzde 45 oranında neden olduğu görülmüştür. Ülkemizde yapılan çalışmalara göre günde 1 gram daha az tuz tüketilmesi, felçlerde yüzde 5, kalp krizlerinde yüzde 3 azalma sağlamaktadır. Günde 9 gram daha az tuz tüketilmesi ise felçlerde yüzde 34, kalp krizlerinde ise yüzde 24 azalma sağlamaktadır. Bu nedenle aşırı tuz tüketiminden kaynaklanan hastalıklardan korunmak ve sağlıklı yaşamak için günde 5 gram tuz miktarını aşmamaya dikkat edilmelidir.”
Aşırı tuz kullanımının beraberinde çeşitli sağlık sorunlarını da getirdiğini vurgulayan Dr. Murat Yıldırım, şunları söyledi:
“Aşırı tuz tüketimi de değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme uygulamasıdır ve birçok kronik hastalığın temelinde yer almaktadır. Özellikle oluşumunda aşırı tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu hipertansiyon, dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde bir numaralı risk faktörüdür.
Fazla tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olmaktadır.
Yüksek kan basıncı ise ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörüdür.
Aşırı tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olarak ya da olmadan inmelerin en önemli sebeplerinden birisi olarak gösterilmektedir.
Ayrıca aşırı tuz tüketiminin sadece yüksek kan basıncı nedeni olmakla kalmayarak günümüzde önemli birer sağlık sorunu haline gelen mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji