YouTube

  • DOLAR
    %0,18
  • EURO
    %0,02
  • ALTIN
    %0,17
  • BIST
    %-1,25
Dr. Yusuf Çelik, “AIDS’le  savaşmanın  en  etkili yolu, ondan korunmaktır.”

Dr. Yusuf Çelik, “AIDS’le savaşmanın en etkili yolu, ondan korunmaktır.”

16022017drcelikk
Yerköy Toplum Sağlığı Merkezi Başkan V. Dr. Yusuf Çelik, “Dünya AIDS Günü” nedeni ile bir yazılı açıklama yaptı.
Dr. Yusuf Çelik yaptığı yazılı açıklamada, 1 Aralık günü 1988 yılında günümüze kadar Dünya AIDS Günü olarak kabul edildiğini söyledi.
Dr. Çelik açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “ 1 Aralık Dünya AIDS günü ve bu günü takip eden günler hastalığın anlatıldığı bir hafta olarak anılmak¬tadır. Tüm insanlık için gittikçe önemli bir tehlikeye dönüşen bu hastalık sadece Afrika gibi gelir seviyesi çok düşük ülkelerde değil gelişmiş ülkelerde de yaygın olarak görülmeye başlamıştır.
HIV enfeksiyonu önlenebilir bir hastalıktır ve korunma önlemleri tedaviden çok daha etkili ve ucuzdur. En sık görülen bulaşma yolu cinsel temasla olduğu için bu yolla korunma büyük önem taşımaktadır. Tek eşliliğin yanı sıra, riskli cinsel temasta doğru kondom kullanımı, hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en güvenli ve basit korunma yollarıdır.
Diğer bir bulaş yolu olan kan ve kan ürünleri ile olan bulaşmaya karşı korunma amacı ile 1987 yılından beri de ülkemizde kan ve kan ürünleri HIV yönünden test edilmektedir. Organ ve doku nakilleri öncesinde gerekli testlerin yapılması HIV geçiş riskini en aza indirmektedir. Ayrıca, dövme ve piercing gibi uygulamaların temiz ve steril koşullarda yaptırılması, vücuda takılan delici, kesici özellikli takılar ortak kullanılmaması, tek kullanımlık steril enjektör kullanılması HIV bulaşma riskini azaltmaktadır.
Hastalık, virüsü taşıyan kişilerle birlikte oturmak, yemek yemek, aynı iş yerinde çalışmak, aynı okulda okumak, el sıkışmak, öpüşmek, tokalaşmak, telefon, kitap, defter gibi araçları, ortak duş-banyo alanlarını ve tuvaletleri ortak kullanmakla bulaşmaz.
Ülkemizde; HIV/AIDS hastalığının yayılımının önlenmesi hedefiyle toplumda ve yüksek riskli davranışta bulunan gruplarda korunma ve önleme çalışmalarına öncelik verilmesi, HIV ile yaşayan kişilere yönelik ayrımcılık ve damgalanmanın önlenmesi, şüpheli teması olan kişilerin HIV/AIDS hastalığı, bulaşma, korunma yolları konusunda bilgilendirilmesi ve doğru yönlendirilmeleri, HIV ile yaşayan kişilerin tedaviye kolay ve kesintisiz biçimde ulaşmasının sağlanması, sosyal destek, bakım olanaklarının iyileştirilmesi ve yaşam kalitelerinin arttırılması için çalışmalar yürütülmekte ve yeni çalışmalar planlanmaktadır.
Bakanlığımız, etik kurallar ve insan haklarını gözeten yaklaşımlar doğrultusunda ve DSÖ öneri ve uygulamaları takip edilerek, konunun tüm taraflarını kapsayacak bir bakış açısı ile çalışmalarını işbirliği ve dayanışma içinde sürdürmeye devam etmektedir.”dedi.
HIV/AIDS bulaşma yolları 3 ana kategoride kabul edildiğini ifade eden Dr. Çelik, “İlki kan ve kan rünleri bulaşma, ikincisi korunmasız cinsel ilişki ile ve üçöüncüsü de belki de en trajik olanı anne karnında anneden bebeğe geçmesi ile bulaşır. Aynı ortamda bulunma, tokalaşma, v.s. gibi yollar ile bulaşan bir hastalık değildir. AIDS için tam anlamı ile bir tedavi yöntemi henüz bulunamamış olsa dahi hastalığın yavaşlamasını sağlayacak yöntemler ilaçlar bulunmuş durumdadır. HIV/AIDS kolaylıkla önlenebilir ve yayılması durdurulabilir bir hastalıktır. Yeter ki bu konuda eğitimli bireylerin yetiştirilmesi ve toplumun bu konuda aydınlatılması sağlansın” şeklinde konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji