YouTube

  • DOLAR
    %-0,16
  • EURO
    %0,30
  • ALTIN
    %0,66
  • BIST
    %-0,05
Ekmek israfının engellenmesi için toplandılar

Ekmek israfının engellenmesi için toplandılar

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Yerköy Şube Müdürlüğü, ekmek israfına dikkat çekmek ve ekmek tasarrufu için toplantı düzenlendi.
29052014tmoBelediye konferans salonunda gerçekleşen toplantıya, Yerköy Belediye Başkanı Mehmet Ağaoğlu, Toprak Mahsuller Ofisi Yerköy Şube Müdürü Cafer Topuksuz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yavuz, Yerköy Ticaret Borsası Başkanı Derviş Esatbeyoğlu, AK Parti Yerköy İlçe Başkanı Ahmet Yavuz, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
TMO tarafından düzenlediği “Ekmek İsrafını Önleme” kampanyasına saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlanan programda açılış konuşmasını Şube Müdürü Cafer Topuksuz yaptı.
Topuksuz, yaptığı konuşmada, TMO Genel Müdürlüğü koordinasyonunda ülke genelinde sürdürülmekte olan “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” kapsamında toplandı düzenlediklerini söyledi.
Ekmeğin, tüm dünyada temel besin kaynaklarından biri olduğunu, toplumda da kutsal bir değer ifade ettiğini, sofraların baş tacı olduğunu belirten Topuksuz, kendisine atfedilen onca kutsallığa rağmen, gerek dünyada gerekse ülkemizde en fazla israf edilen gıda ürünü olduğunu söyleyerek açıklamasına şu şekilde devam etti:
“Yaşadığımız dünyada her sekiz kişiden biri, yani 842 milyon insan açlık ve yetersiz beslenme ile karşı karşıya iken 10 milyona yakın insan ise açlık nedeniyle hayatını kaybetmektedir.  Buna karşın dünya gıda üretiminin üçte birine tekabül eden 1,3 milyar ton gıda israf edilmektedir. Bu kaybın dörtte bir oranında azaltılması durumunda, yetersiz beslenen 842 milyon insanın gıda ihtiyacı karşılanabilmektedir.Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü olarak hububat piyasalarının düzenlemesiyle görevli bir kuruluşuz. Hububat da ekmeğin temel hammaddesidir. Bizler misyonumuz gereği; çiftçinin ve köylünün buğdayı yetiştirirken harcadığı emeği, özveriyi, çabayı tüm yönleriyle görebilmekte bu nedenle de ekmeğin israf edilmesinin üzüntüsünü derinden hissetmekteyiz. İşte bu duyarlılıkla hareket ederek 2008 ve 2012 yıllarında yaptırdığımız araştırmalarda, ekmek israfının artış gösterdiği ve bu israfın ülke ekonomimize ciddi kayıplar verdiği tespit edilmiş ve bu soruna neşter vurulması için geniş kapsamlı bir çalışma yapılmasının gerekliliği görülmüştür.
Bu doğrultuda ülkemizde yaşanan ekmek israfının ve israfın neden olduğu ekonomik kayıpların önüne geçmek, bu konuda toplumsal bilinç oluşturmak amacıyla 17 Ocak 2013 tarihinde Sayın Başbakanımızın himayelerinde “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” başlatılmıştır.Kampanya, ilgili Başbakanlık Genelgesi doğrultusunda Bakanlığımız ve Kurumumuzun koordinasyonunda Bakanlıklar, Valilikler, Kaymakamlıklar, Belediyeler, Üniversiteler, Özel Sektör, Medya ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde, toplumun tüm kesimlerine ulaşacak şekilde farklı çalışmalarla ülke genelinde yürütülmektedir. Kampanya çalışmaları; afiş, broşür, kitap, magnet, film gibi basılı ve görsel materyaller kullanılarak SMS ve e-posta gönderileri, sosyal paylaşım kanalları, panel, sempozyum, fuar ve konferans gibi toplantılar, açıklamalar, medya çalışmaları, yürüyüşler, bayat ekmekli yemek yarışmaları, okullardaki resim/şiir/kompozisyon/hikâye/afiş yarışmaları gibi uygulamalarla yürütülmekte ve bu yollarla ekmek israfıyla ilgili olarak toplumumuz bilinçlendirilmektedir. Bu kapsamda yüzlerce farklı kurum ve kuruluşun katkıları ile 16 aylık süreçte ülkenin dört bir yanında 600’den fazla etkinlik düzenlenmiştir. Ayrıca bu süre zarfında, TMO tarafından hazırlatılan 5 adet kamu spotu ulusal kanallarda 5.865 kez yayınlanmış, TV kanallarında 1.348 kez ve yazılı basında 5.132 kez haber yapılmış, 100’ü aşkın TV ve radyo programına katılım sağlanmıştır.
Yürütülen çalışmaların toplumdaki etkisinin ölçülmesi amacıyla 2013 yılı sonunda Kurumumuz tarafından yeni bir araştırma yaptırılmıştır. Araştırma sonuçlarının ortaya koyduğu gibi Kampanya ile; tüketimden sağlanan tasarruf ve çöpe atılmaktan kurtarılan ekmekler sayesinde ekonomimize önemli katkılar sağlanmıştır. Nitekim kampanya çalışmalarıyla günlük 1 milyon 50 bin adet, yıllık ise 384 milyon adet ekmek israf edilmekten kurtarılmış olup israfta yüzde 18’lik bir azalma sağlanmıştır.Araştırma sonuçlarından ayrıca kampanyayla ülkemize iki önemli kazanım sağlandığını tespit ettik. Birincisi 300 milyon TL değerinde ekmek çöpe atılmaktan kurtarılmıştır. İkincisi ise kampanyanın etkisiyle halkımızın ekmeği ihtiyaçları kadar satın alarak kontrollü tüketmeleriyle beraber ekmek tüketimindeki azalışla 2,5 milyar TL tasarruf sağlanmıştır.
Sonuç olarak; ekmek tüketiminden sağlanan tasarrufa, çöpe atılmaktan kurtarılan ekmeklerin parasal karşılığı ilave edildiğinde milli ekonomimizde yıllık toplam 2,8 milyar TL tasarruf sağlanmıştır. Hiçbir hukuki yaptırımı olmayan, sadece gönüllü katkılara ve katılımlara açık olan bir kampanyadan bir yıl gibi kısa bir sürede böylesine önemli sonuçların alınması; insanlarda israf etmeme bilincinin oluşması ve kaynakların israf edilmeden tüketilmesi bakımından büyük önem taşımaktadır.Kampanya, aynı zamanda yurt dışında da dikkatle takip edilmekte olup bu çerçevede Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası’nı dünyada israf konusundaki çalışmalara katkıda bulunan örnek uygulama olarak göstermiştir.
Ekmeğin planlanarak üretilmesi, ihtiyaç kadar satın alınması, dilimlenerek servis edilmesi, muhafazasına itina gösterilmesi, bayatlayan ekmeklerin yine insan gıdası olarak değerlendirilmesi ve tüketim noktası dışına hiçbir şekilde atık olarak çıkarılmaması önem taşımaktadır. Kampanyayla elde edilen kazanımların korunması ve azalış trendine giren israfın daha da azaltılması bakımından bilgilendirme ve bilinçlenme çalışmalarının sürdürülmesi önem arz etmektedir.
Bu noktada resmi ve özel bütün kurum ve kuruluşlarımızın, Yozgat ilimizde ve Yerköy ilçemizde bugüne kadar kampanya kapsamında yürütülen çalışmalarda gösterdikleri ilgiyi anlamlı buluyorum. Bu kuruluşlarımızla yürüttüğümüz birçok etkinlikle, vatandaşlarımızın ekmek israfı konusunda bilinçlenmeleri sağlanmıştır. Verilen katkıların, önümüzdeki dönemde de devam edeceğine dair inancımı belirtmek isterim.
Bu düşüncelerle burada icra edilen etkinlikte desteğini esirgemeyen Yozgat Valiliğimize, Yerköy Kaymakamlığımıza, Belediye Başkanlığımıza, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze, Ticaret Borsası Başkanlıklarımıza ve emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Topuksuz’un konuşması sonrasında “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” için hazırlanan tanıtımlarla ve sunumlarla toplantı sona erdi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji