YouTube

  • DOLAR
    %-0,13
  • EURO
    %0,39
  • ALTIN
    %0,37
  • BIST
    %-0,05
Esnafa Basit Usule Geçiş Müjdesi

Esnafa Basit Usule Geçiş Müjdesi

Bakkallar Sebzeciler ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Ali Orhan, esnafların gerçek usulden basit usule geçebilmelerinin önü açıldığını söyledi.
29122013aliorhanBaşkan Ali Orhan, Maliye Bakanlığı’nın kanunla yapılan yeni düzenleme ile birlikte, gerçek usulden vergilendirilen mükelleflerden, belirli şartları sağlayanlara basit usule geçme imkânı tanındığını söyledi.
Orhan, Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan bir değişiklikle, “Herhangi bir nedenle, gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerin, bir daha hiçbir şekilde basit usule dönemeyecekleri’ yönündeki yasal düzenleme kaldırılmış ve gerçek usulde vergilendirilen esnaf ve sanatkârlarımızın 2 yıl boyunca basit usule tabi olmanın şartlarını taşımaları halinde takip eden yılbaşından itibaren basit usule geçebilmelerinin önü açıldığını ifade ederek şu şekilde konuştu;
“Gerçek usulden basit usule geçiş süreci ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı, 18 Aralık 2013 tarihli ve 93 sayılı Gelir Vergisi Sirküleri ile açıklamalarda bulunmuştur. Anılan sirkülerde yer alan açıklamalara göre, Gerçek usulde vergiye tabi olan ve 2012 ile 2013 yıllarında basit usule tabi olmanın şartlarını topluca taşıyan esnaf ve sanatkârlarımız. 1 Ocak 2014 ile 31 Ocak 2014 tarihleri arasında bağlı oldukları vergi dairelerine bir dilekçe ile başvuruda bulunacaklardır.
Vergi dairelerince, basit usule geçme başvurusunda bulunan esnaf ve sanatkârların 2013 yılına ilişkin alım. Satım veya hâsılat hadleri dikkate alınmadan gerekli işlemler yapılacak, bu hadler 2014 yılında verilecek gelir vergisi beyannamesinden sonra vergi idarelerince kontrol edilecektir.
2013 yılına ilişkin gelir vergisi beyannamesinin verilmesinden sonra basit usule
tabi olmanın. Şartlanın taşımadığı tespit edilen esnaf ve sanatkârlar.
1 Ocak 2014 tarihinden geçerli olmak üzere yeniden gerçek usulde vergilendirilecek ve buna ilişkin gerekli cezai işlemler yapılacaktır.
Gerçek usulden basit usule geçme hakkına sahip olduğu halde Ocak ayı içinde dilekçe ile başvuruda bulunmayan esnaf ve sanatkârların, gerçek usulde vergiye tabi olmayı tercih ettikleri kabul edilecek ve bu tarihten sonra basit usule geçiş işlemleri yapılmayacaktır.
2012 yılında gerçek usulde vergiye tabi olarak faaliyete başlayan esnaf ve sanatkârlar için 2012 yılında faaliyette bulunulan süre tam yıl olarak kabul edilecek ve diğer şartların taşınması ve yazılı olarak başvuruda bulunulması halinde 1.Ocak 2014 tarihi itibariyle basit usule geçişleri sağlanacaktır.
Önceki yıllarda gerçek usulde vergiye tabi olup 2012 yılından önce faaliyetine son vermiş olanlar, yeniden mükellef olmaları halinde önce gerçek usulde vergiye tabi olacaklar, işe yeniden başladıkları tarih itibariyle 2 yıl boyunca basit usule tabi olmanın şartlarını taşımaları halinde takip eden yılbaşından itibaren basit usulde vergiye tabi olabileceklerdir” dedi.
 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji