YouTube

  • DOLAR
    %0,01
  • EURO
    %-0,03
  • ALTIN
    %0,01
  • BIST
    %-0,50
Havaların ısınmasıyla hayvanlar meralara çıktı

Havaların ısınmasıyla hayvanlar meralara çıktı

Türkiye’nin bazı illeri kar yağışı ile birlikte kara kışa teslim olurken, Yozgat’ta yazdan kalma güneşli günlerin devam etmesi besicileri sevindirdi.
06022015besiciYerköy ilçemizde hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte, kışı ahırlarda yemlenerek geçiren küçükbaş ve büyük baş hayvanlar meralara salındı.
Besici İsmail Aktekin, hayvanlarını meralarda otlattığını ve geçen yıllara oranla karın yağmaması nedeniyle hayvanların hala dışarıda otlatıldığını söyledi.
Birçok besicinin, yılın bu mevsiminde havaların ısınmasıyla beraber ahırda beslenen hayvanları meralara çıkardıklarını ifade eden Aktekin, geçen sene kış aynın çetin geçmesinden dolayı hayvanlarının bakımlarını ahırlarda yaptıklarını, bu yıl kış ayının sıcak geçmesini ile hayvanlarını meralara saldıklarını ifade ederek şu şekilde konuştu;
“Geçen seneye göre bu sene havalar iyi, iki ay gibi bir süre zarfında kar yağdı ve iki ay hayvanlar içerde kaldı. Şubat ayındayız ve  hayvanlarımız dışarıda. Buda şu demek oluyor, hayvanlara 3 öğün yem veriyorduk ama şimdi sabah ve akşam olmak üzere 2 öğün yem veriyoruz” dedi.
Yılın bu mevsiminde havaların böyle sıcak ve kurak geçmesi bir yandan çiftçileri sevindirirken bir yandan da yağışların az olmasından dolayı bir haylide tedirgin ettiğini söyleyen küçükbaş hayvan yetiştiricisi Müjdat Yerköylü ise hayvanlarını meralara salarken, yem sıkıntısından dolayı bir nebze de olsa rahatladıklarını ifade ederek şu ifadelerde bulundu;
“Geçen seneye nazaran bu sene havalar iyi gidiyor.  Geçen sene bu zamanlar hayvanlarımız ahırlarda idi ama bu sene havalar sıcak olmasından dolayı dışarı meralara çıkarıyoruz. Fakat havaların sıcak gitmesi bir yandan iyi bir yandan kötü, kötü olması ekinlerimizin ve meraların yağmura ve kara ihtiyaç duymasıdır. Koyunlarımızı otlatmamız yeterli değil. Bu sıcak havanın yazın biz besicilere büyük zararı olacaktır. Meralarda ot sıkıntısı yaşaya biliriz.”
Raim Gülbeyaz adlı besici ise “Geçen sene havalar çok soğuktu davarımızı salamıyorduk. Bu sene havalar iyi geçtiğinden davarı salıyoruz. Küçükbaş hayvanlarımız içerde durdukça kendi aralarında sıkıntı yapıyor ve sıkıntı yapmamaları ve yayılmaları için meralara çıkıyoruz.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji