HİPERTANSİYON VE BESLENME

HİPERTANSİYON VE BESLENME
14 Ekim 2016 Cuma - 980 kez okunmuş
Facebook 0 Twitter 0

fullsizerender-5

Kan basıncının yükselmesi sonucu yüksek tansiyon yani hipertansiyon oluşur. Hipertansiyon, kan basıncının normal kabul edilen değerlerin üzerinde (140/90 mmHg ve üzerinde) olmasıdır. Dünya erişkin nüfusunun yaklaşık %31’inde yüksek tansiyon görülmektedir. Dünya sağlık örgütüne göre her sekiz ölümden birinin sorumlusu olup, ölüm sıralamasında üçüncü hastalıktır.
Hipertansiyon için risk faktörleri nelerdir?
Kalıtım (Ailesinde hipertansiyon olan kişiler)
Şişmanlık
Yanlış ve düzensiz beslenme
İlaç kullanımı
Stres
Alkol
Diyabet (Şeker hastalığı)
Sigara
Fiziksel aktivite eksikliği
Gebelik
Menopoz dönemi
Tuz tüketimini yüksek olması
Ayrıca  kan basıncının yükselmesi koroner kalp hastalığı, kalp yetmezliği, böbrek yetersizliği ve felç için önemli bir risk faktörüdür.
Dünya Sağlık Örgütüne göre; yüksek tansiyon olarak bilinen sistolik kan basıncı ve küçük tansiyon olarak bilinen diastolik kan basıncı sınırlaması şu şekildedir:
Sistolik Kan Basıncı Diastolik Kan Basıncı DURUM
140 mmHg 90 mmHg ve altında NORMAL
141- 159 mmHg  91- 94 mmHg SINIRDA VE HAFİF HT
160 mmHg 95 mmHg veya üstünde HİPERTANSİYON

Hipertansiyon için beslenme önerileri:
Şişmanlığın önüne geçilmeli. İdeal kilo korunmalı.
Düzenli ve dengeli bir diyet uygulanmalı.
Vitamin ve mineral içeren besinler her gün yeterli miktarlarda alınmalı.
Haftanın çoğu günlerinde 30-45 dakika düzenli yapılan egzersiz kan basıncını düşürmede yardımcıdır.

Sodyum alımı kısıtlanarak, günde 2-3 gramı geçmeyecek şekilde ayarlanmalıdır. Bu da 6 gram tuza denk gelmektedir. Dolayısıyla yemeklere tuz katılmamalı, gerekirse tuzsuz ekmek tüketilmelidir. Maydanoz, nane, kekik, dereotu, limon suyu, soğan gibi tat vericilerin yemekte kullanımı, tuzun eksikliğini giderecektir.
Doymuş yağ asitlerini çok içeren tereyağı, sade yağ, iç yağ ve katı margarin kullanılmamalıdır.
Yeşil yapraklı sebzeler mutlaka beslenme programında yer almalıdır.
Her gün yeterli miktarlarda süt, yoğurt ve peynir tüketilmeli.
Haftada en az 2 kez balık tüketimi kan basıncını dengelemede önemlidir.
Jambon, salam gibi işlenmiş gıdalar, turşu, zeytin gibi salamura gıdalar diyetten çıkarılmalıdır.
Çok şekerli yiyeceklerden uzak durun (pasta, dondurma, şerbetli tatlılar, meşrubatlar, meyve suları).
Atıştırmalık olarak meyve, çiğ sebze, yağsız tuzsuz mısır patlağı tercih edin.
Mineral ve lif alabilmek için tam tahıl içeren yiyecekleri tercih edin. Örneğin tam buğday ekmeği veya tam tahıllardan hazırlanmış gevrekleri tüketin.
Alkol ve sigara tüketilmemeli.
Maden suyu tüketimine dikkat edilmelidir.

SAĞLIKLI VE FORMDA KALIN

GÜL BETÜL ÇINAR
BESLENME VE DİYET UZMANI

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu sitedeki tariflerin izinsiz kopyalanması yasaktır.