YouTube

  • DOLAR
    %0,36
  • EURO
    %-0,17
  • ALTIN
    %1,62
  • BIST
    %-0,06
Jeofizik Mühendisi Yılmaz, depremleri değerlendirdi

Jeofizik Mühendisi Yılmaz, depremleri değerlendirdi

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Bölge Yön. Kur. Bşk. Yrd. ve Yozgat İl Temsilcisi Oktay Yılmaz, Çiçekdağı ve Yerköy’de meydana gelen depremleri gazetemize değerlendirdi.
14012016depremYılmaz, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “10 Ocak Pazar günü Kırşehir ili Çiçekdağı İlçesi’nde meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki deprem Yozgat’ın Yerköy ilçesi başta olmak üzere il merkezimiz ve diğer ilçelerimizde de hissedilmiştir. Meydana gelen bu deprem özellikle Yerköy ve Çiçekdağı ilçelerinde küçük ve orta çapta hasarlara neden olmuştur. Daha önce 13.12.2012 tarihinde meydana gelen Sarıkaya depremi nedeniyle bir açıklama yapmıştım. Orada söylediğim gibi depreme hazırlıklı olmalı ve depremlerle yaşamayı öğrenmeliyiz. Ayrıca devletimizin ilgili kurumlarının da meydana gelen bu depremlerle ilgili üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerekmektedir.
O gün ki açıklamamızda MTA ‘nın hazırlamış olduğu haritaların eksikliklerinden bahsetmiştim. ‘ Yozgat ili ve ilçelerinin büyük bir kısmının 3. derece deprem bölgesinde olması ve bu fayların mevcut haritalarda olmaması bu fay hatlarının deprem üretmeyeceği anlamına gelmemektedir.” Sözü ile basın açıklamamda bu konuya dikkat çekmiştim.
Aynı şekilde Çiçekdağı ilçesinde orta büyüklükte bir depremin olduğu fay hattıda MTA DİRİ FAY HARİTASINDA yer almamaktadır. Bir deprem ülkesi olan ülkemizde bu çok büyük bir eksikliktir. İvedilikle bu ve bu şekilde olan fay hatları hakkında çalışmalar yapılmalı ileride meydana gelmesi muhtemel deprem yada depremlerle ilgili fizibilite çalışmaları yapılarak bu faylar ilgili detaylı bilgiler fay haritasına işlenmeli, deprem bölgeleri haritası oluşturulurken bu faylar göz önünde bulundurularak deprem bölgelendirmesi yapılmalıdır. Her ne kadar deprem 5 büyüklüğünde olmuş olsa da odak derinliğinin sığ olması, depremin etkisinin olduğundan fazla hissedilmesine neden olmuştur. Kırşehir İlinin Çiçekdağı ilçesi ve Yozgat ilinin Yerköy ilçesinde daha çok hissedilen bu deprem halk arasında paniğe neden olmuş, daha önce bu tür depremlerle karşılaşmayan yöre halkı, haklı olarak tedirgin olmuştur. Bazı kesimlerce yapılan uydurma haberlerle halkın tedirginliği bir kat daha artmıştır.  Bir eksiklikte burada açığa çıkmıştır. Devletin ilgili kurumları bu tür afetlerde yöre halkını gerek görsel, gerekse yazlı basın aracılığıyla bilgilendirmeli insanların değişik kesimlerce yayılan uydurma haberlere kanmalarının önüne geçilerek halkınpanik halinde hareket etmesinin önüne geçilmelidir.Yerköy ve Çiçekdağı ilçelerinde halkın büyük kısmı köylerindeki evlerine gitmekte, bu imkânı olmayanlar korkularından kaç gündür araçlarında kalmaktadır. Buradan tedirgin olan bu insanlara şunu söylemek istiyorum. Depremler önceden tahmin edilememektedir. Saati ve büyüklüğü belirtilerek çıkan uydurma haberlere inanmayınız. Depremin olduğu günden itibaren irili ufaklı artçı depremler oldu ve olacaktır, bunlar normaldir ve bu depremler korkulduğu gibi büyük şiddette olmayacaktır. Ayrıca Yerköy ve Çiçekdağı ilçelerinde bazı binalarda hasarlar oluşmuştur. Bu hasarların ne boyutta olduğunun da tespit edilmesi gerekmektedir. İlgili kurumların bu konu ile ilgili çalışmalarını kısa sürede yaparak daha sonra meydana gelebilecek olumsuzlukların önüne geçmesi gerekmektedir” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji