YouTube

  • DOLAR
    %0,18
  • EURO
    %-0,07
  • ALTIN
    %-0,03
  • BIST
    %0,36
KARA FATMA

KARA FATMA

İsmi bilinmeyen nice Vatan kahramanlarımızdan ve hatırlanmayan nice Vatan kahramanlarımız..Fatma Seher ERDENSoyadı Kanunundan önceki takma adıyla anılan‘’ Kara Fatma’’ Türk Kurtuluş Savaşının kadın askeri, kahramanı ve istiklal madalyasının sahibidir.
TÜRK halkı, kadın- erkek demeden Kurtuluş Savaşında destan yazdı.
Aradan geçen yıllara rağmen o kahramanlarımız unutulmadı. Tıpkı cesaretiyle Kurtuluş mücadelesine destek veren Fatma Seher ERDEN gibi..Bursa’nın Kurtuluşuna İmza Atmış Bir Mücahit Türk Kahramanımızı ve tarihte önemli yeri olan ‘’Kara Fatma’nın’’ hikayesine bakalım.Fatma Seher Erden 1888’de Erzurum’da doğdu. Kocası Ahmet Bey’in subay olması sebebiyle kendisi de bir asker hayatı yaşayarak balkan Savaşı’na katıldı.Eşi Binbaşı Ahmet Bey ise Sarıkamış’ta şehit düştü. Fatma Seher Erden, 1919’daki kongre günlerinde Sivas’a giderek Mustafa Kemal’le görüştü.Mustafa Kemal, Fatma Seher Erden’i Milis Müfreze Komutanı olarak batı cephesinde görevlendirdi.
Fatma Seher Erden artık ‘Kara Fatma’ olarak tanınacaktı.Aldığı talimatla İstanbul’a giden” Kara Fatma” silah ve adam kaçırma faaliyetlerinde bulundu.
İzmir’in Yunan işgaline uğraması üzerine İzmir’e geçerek kurtuluş için savaştı. Balkan Savaşı ile birlikte başlayan macerası, Birinci Dünya Savaşında Kafkas Cephesi, 1. ve 2. İnönü Muharebeleri, Sakarya ve Dumlupınar Meydan Savaşları da Büyük Taarruz ’da devam etti ve bu cephelerde önemli görevler üstlendi.
Batı Cephesi Milis Müfreze Komutanı’dır 1919 yılında Sivas’ta Mustafa Kemal Atatürk ile görüşen ve batı cephesi Milis Müfreze Komutanı olarak atanan “Kara Fatma”, İstanbul ve çevresindeki birçok silah ve adam kaçırma görevini başarıyla yaptı. Çatışmadan asla kaçmayan yapısı yüzünden Büyük Taarruz ’un başlarında esir düştü ama kaçmayı başardı ve tekrar ordusunun başına geçti. Yunan Ordusunun Bursa’dan çıkarılmasında önemli bir rol oynadı.
1912 yılında çavuş rütbesiyle başladığı askerliğini İstiklal Harbi sonrası üsteğmen rütbesiyle tamamladı ve İstiklal Harbi madalyası ile ödüllendirildi. Emekli maaşını Kızılay’a bağışladı.
Yıllarını mücadele ile geçiren Kara Fatma, 1955 yılında geçirdiği bir rahatsızlık sonrası 11 gün yattığı Darülaceze’de 2 Temmuz günü, 67 yaşında hayatını kaybetti ve Kasımpaşa’daki kulaksız mezarlığına defnedildi.
Bu vesile ile tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi bu vatan için canını hiçe sayıp, göğsünü vatana siper eden vatan kahramanlarımızı rahmet ve minnetle anıyorum..

Sosyal Medyada Paylaşın:
Sonraki Yazı

BİRDE BUNLARA BAKIN

1 Yorum

  1. Çok başarılı bir makale olmuş duygulandım gerçekten başarılarınızın devamını dilerim

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji