YouTube

  • DOLAR
    %-0,03
  • EURO
    %-0,09
  • ALTIN
    %0,67
  • BIST
    %1,77
KARNE, YAZ TATİLİ, E-OKUL YİNE EĞİTİM, YENİ EĞİTİM…

KARNE, YAZ TATİLİ, E-OKUL YİNE EĞİTİM, YENİ EĞİTİM…

12062013karneYarın gerek Yerköy’ümüzde gerekse tüm Türkiye’mizde öğretmen ve öğrencilerimiz yoğun ve yorucu bir eğitim-öğretim döneminin ardından yaz tatiline girecekler.
Öğrencilerin 14 Haziran 2013 Cuma günü gireceği yaz tatiline, öğretmenlerimiz yaklaşık 15-20 gün sonra ancak girebileceklerdir. Çünkü okulların kapanmasıyla birlikte öğretmenlerimizin işleri devam etmektedir. Sene sonu raporları, tutanakları, eğitim değerlendirme toplantıları, ortalama yükseltme-sorumluluk sınavları vs vs. ancak bitmektedir. Yani halkımızın diline pelesenk olan Öğretmenler 3 ay yattıkları yerden maaş alıyor zihniyeti doğru değildir. Çünkü sene sonundaki bu iş ve işlemlerin hemen hemen aynı şekilleri, okullar açılmadan bir 15-20 gün önce de başlayınca; geriye ortalama 2 ay gibi bir zaman dilimi kalıyor tatil için. O da olsun canım müsaade edin de sevgili hemşerilerim. Çünkü insanla uğraşmak kadar zor bir iş yoktur. Zaman zaman ifade ettiğimiz gibi, insanlar kendi üç çocuğuyla uğraşamazken; eğitim camiası sınıflarında, okul koridorlarında, bahçelerinde hatta şehir sokaklarında bile onlarca öğrenciyle uğraşıyorlar. Onları iyiye doğruya sevk ediyorlar ya da bunun için gayret sarf ediyorlar. Bunun da ne kadar zor bir iş olduğunu az çok eğitim camiasıyla hasbıhal edenler bilir. O yüzden öğretmenlerimizin işinin zor olduğunu, hele ki bu çağımızda ne kadar çok zor olduğunu da göz önünde bulundurarak insaflıca düşünmek ve laf söylemek lazım gelir diye düşünüyorum. Bilmem katılır mısınız?
Neyse gelelim yaz tatiline ve e-okul/e-karne uygulamalarına. 2005 yılından günümüze kadar biraz aksaklıklarla biraz da şaşırtan hızlı gelişimiyle bu elektronik sistem, öğrenci ve velilere notları önceden görme imkânı sunuyor. Dolayısıyla öğrenci ve veliler eskiden olduğu gibi büyük bir heyecanla karneyi beklemek durumunda kalmıyorlar artık. Uzun yıllardır öğretmenlik ve eğitim yöneticiliği yapanlar, teknolojinin bazı gelenekleri tarihe gömdüğünü söylüyorlar sohbet ortamlarımızda. Öyle ki öğretmenler bu durumu karnelerin tozlu raflardaki yerini alması olarak yorumluyor. Artık veliler de öğrenciler de eski karne heyecanının kalmadığından yakınıyor.
Aslında hem iyi hem kötü bir durum bu. Ama  eskisi gibi o karne heyecanına dönmek istersek de çok da zor değil bu. Nasıl mı olacak? Çok basit bence. “ Karne almaya 15 gün kala not takibi sistemi kapatılırsa; öğrencilerle veliler de karne heyecanını eskiden olduğu gibi tekrar yaşayabilir.”
Dün çarşıda karşılaştığım bir velinin söyledikleri de eğitimdeki bu değişimi çok net bir şekilde ortaya koyuyor: “Eskiden çocuklarımız karne günü uyuyamazlardı, birlikte sohbet ederdik; ama şimdi karnesini bildiğimiz için eski heyecanı o da biz de yaşayamıyoruz.” İyi ama şimdi bu durumda ne yapmalı diye de düşünmeden edemedik yine ayaküstü. Gerçekten öyle değil miydi ama? Bizim öğrencilik zamanlarında karne heyecanı vardı, karne alacağımız günü iple çekerdik; o gün rüyalarımıza girer, karneler bizlere sürpriz yapardı. Toklu derdik o sürprizlere genellikle de. Şimdiki karneler sürpriz yapmıyor ki… Öğrencilerde karne sevinci kalmadı ki. Çünkü öğrenciler  e-okula bakarak karnesinin nasıl olacağını daha önceden, karne almadan durumunu, notlarını, zayıflarını görüyor, içindeki o karne heyecanı yok oluyor.
Sakın e-okulu eleştirdiğimi sanmayın ha kıymetli okurlarım. e-okul ile; okuldaki öğrenci bilgileri, not bilgileri, sınav bilgileri çok rahatladı. Okul idaresi ve öğretmenler e-okul sayesinde not bilgilerini, öğrenci dosya bilgilerini rahatça giriyor, her öğrenci hakkında birçok bilgiye ulaşıyorlar. e-okul sayesinde; öğrenciler, sınav tarihlerini, ders notlarını rahatça görebiliyor, eğitimdeki yoluna bu notlar sayesinde kendine çekidüzen vererek devam ediyor. e-okul sayesinde notları daha şeffaf şekilde görebiliyor, notlar konusunda hakkını arama yolunu seçebiliyor. e-okul bir bakıma not konusunda öğrencinin hakkını araması için yol göstericidir.
Ama bizler de o eski karne heyecanını yaşamak ve yaşatmak istiyorsak bir yolu olmalı bunun derken; çok muhterem (!) bir arkadaşımın deyimiyle birden FİKRİM GELDİ ve böyle bir şey düşündüm. E-karne sistemi on beş gün önce kapatılırsa, o eski karne heyecanları tekrar yaşanmaya başlayabilir değil mi? Neyse bizden naçizane bir fikirdir bu.
 
Şimdiden tüm öğrencilerin karne heyecanı ile karne alacakları saati  beklemelerini temenni eder; karne sevincini, karne heyecanını yaşamalarını, kitap okuyarak iyi ve dolu bir tatil geçirmelerini isterim. İyi tatiller sevgili öğretmen arkadaşlarım ve geleceğimizle ilgili tek umudumuz sevgili çocuklar-gençler. Selam ve saygı ile…    Ögeday ARSLAN

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji