YouTube

  • DOLAR
    %0,36
  • EURO
    %0,01
  • ALTIN
    %0,51
  • BIST
    %-0,06
Kavun ve karpuz hasadı başladı

Kavun ve karpuz hasadı başladı

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden olan Yerköy’de bu yıl kavun ve karpuz üreticisinin yüzü güldü.
08092015karpuzYerköy ilçemize bağlı Sekili köyü bölgesinde yetişen kavun ve karpuzlar Antalya, Samsun, Çorum, Kırşehir, Ankara ve Sivas’a kadar Orta Anadolu’nun pek çok şehrinde Pazar buluyor.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziyaattin Özdemir, Sekili köyünde yetişen kavun ve karpuzun organik olarak üretildiğini söyledi.
Bu yıl yaklaşık 2 bin dekar alanda karpuz ekimi yapıldığını ve bugünlerde hasadın başladığını ifade eden Özdemir, şu açıklamalarda bulundu
“Türkiye’nin birçok bölgesinde ekimi yapılan karpuz hasadı tamamlanıp, pazarda da son günlerini yaşadığı bir dönemde Sekili karpuzu pazar tezgâhlarında yerini almaya başlamıştır. Sekili bölgesinde karpuz ekimi nisan ayında başlanıyor, eylül ev ekim aylarında hasat bitmiş oluyor. Burada yetişen karpuz Yozgat ile birlikte Ankara, İstanbul, Kırıkkale, Kayseri, Kırşehir, Amasya, hatta Adana’ya gönderiliyor. Sekili karpuzunun özelliği, hormonsuz olması, toprağı kaliteli olduğu için şeker oranı yüksek, doğal, tadını topraktan almaktadır. Sekili karpuzunun biraz daha geç olgunlaşmasından ötürü mevsim normallerinin dışında da insanların karpuz yeme imkanı buluyor.”
Sekili köyünde karpuz yetiştiriciliği yapan Zabit Avcı ise Türkiye’nin en lezzetli kavun ve karpuzunun Yozgat’tan çıktığını belirterek şu ifadelerde bulundu:
“Yerköy ilçemize bağlı Sekili köyümüzde, yaklaşık her sene bin ila iki bin dönüm arasında kavun ve karpuz ekimi yapılmaktadır. Türkiye’nin en lezzetli kavunu karpuzu hatta Gaziantep’in baklavasına rakip diye bileceğim bir aroması ve tadında karpuz yetişmektedir. Karpuzlarımızın özelliği bulunduğumuz topraklarda tuzlu oranı olduğundan dolayı topraklarımız iyi verim yapmakta olduğundan dolayı ürünlerimiz kaliteli oluyor. Burada yetiştirdiğimiz kavun ve karpuzlar, Antalya, Alanya, Akdeniz, Karedeniz, Ankara, Samsun ve birçok illere kavun ve karpuz gitmektedir. Yani Türkiye’nin birçok yerine gitmektedir. Hatta bir çok hallerde Yozgat Sekili kavunu ve karpuzu diye satışı yapılır. Dönümüne üç ton 4 ton mahsul vermektedir. Şuan tarla fiyatı 300 ila 500 kuruştur.”
Kavun-karpuz hasadının son bahara kadar sürdüğünü ifade eden Avcı, “Türkiye’nin birçok yerinde kavun-karpuz hasadı bitti ama halen bizim bu bölgede devam etmektedir. Son bahara kadar hasat devam etmektedir. Rağbet çok ama tanıtım yapamadığımızdan çoğu yerler bizim buraları bilmediğinden fazla bir tüccar gelmemektedir. Reklamını yapamıyoruz. Üreticilerimizin birçoğu yol kenarlarında satış yapmaktadır” dedi.
Adana’da kavun ve karpuz yetiştiricilerinin fiyatları düşürdüğü için fiyat konusunda sıkıntı yaşadıklarını söyleyen çiftçi Necip Görpeli ise, “Hasatlarımızın birçoğu güzel çıkmaktadır. Ama bazen satmakta sorun oluyor çünkü Adana bölgesinde kavun ve karpuzu daha önceden yetiştirdiği için bizden önce satışa başlıyor ve fiyatı düşürüyor. Bizim bölgeye gelene kadar baya bir karpuzun fiyatı düşüyor. Şuan karpuzun fiyatı 300 ila 500 kuruş arasıdır. Şuan 45 dönüm tarlaya karpuz ektim tahmini 40-50 ton karpuz var. Bizim sorunumuz Pazar payı fazla yok, çoğu kişi yol kenarlarında satıyor. Tüccar az yani 2-3 tüccar geliyor sadece onlarda tutturduğu fiyata bizden ucuza almaya çalışıyor. Pazar payı olmadığı için sıkıntı yaşıyoruz. Tüccarın azlığından dolayı bizler ürünlerimiz tarlada kalmasın diye tüccara ucuz fiyatlara vermek zorunda kalıyoruz” şeklinde konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji