YouTube

  • DOLAR
    %0,35
  • EURO
    %0,32
  • ALTIN
    %0,50
  • BIST
    %1,43
Kuraklık buğday ve arpada üretiminde verimi düşürdü

Kuraklık buğday ve arpada üretiminde verimi düşürdü

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat’ta arpa ve buğday hasadı geçtiğimiz günlerde başladı.
08072014bicerYozgat ve ilçeleri, bu yıl 3 milyon 820 bin dekar alanda hububat ekimi yapılan ve Türkiye’de 81 il içerisinde en çok hububat üretimi gerçekleştirilen dördüncü il konumunda yerini aldı.
Türkiye’deki hububat üretimin yüzde 5 lik kısmının üretildiği Yozgat’ta bu yıl yağmurun zamansız yağması ve 290 bin dekar alanda dolu afeti yaşanması nedeniyle geçen yıla oranla verimde yüzde 30 oranında rekoltede düşüklüğü bekleniyor.
Mehmet Aslaner isimli çiftçi, mazot, gübre ve ilaç girdilerinin yüksek olmasından yakınan çiftçiler bu yıl kuraklık ve doludan dolayı çiftçilerin zarar ettiğini söyledi.
Aslaner, tek geçim kaynaklarının çiftçilik olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Ekinde hasat başladı. Ancak yağmurun zamanında yağmamamıs verimi geçen yıllara göre düşürdü. Ayrıca mazot, gübre gibi girdilerin yüksek olması, ürün fiyatının düşük olması biz çiftçileri zarar ettiriyor.”
Biçerdöver operatörü Şaban Altıntok ise ekinleri biçerken dana kaybının yaşanmaması için olabildiğinde tarlada yavaş ilerlediklerini belirterek, “Ekin biçerken sürekli olarak biçerdöveri kontrol ediyoruz. Çiftçimiz bir yıl boyunca bugünü bekledi. Kuraklık, dolu çiftçimizi zarar ettirdi. Birde bu zarara biçerdöver eklenmemesi için elimizden gelen dikkati gösteriyoruz” şeklinde konuştu.
Hasat başlayan arazide incelemelerde bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Yozgat İl Müdürü Ziyaattin Özdemir Yozgat’ta coğrafi yapıya göre arpa ve buğday hasadının başladığını söyledi. Yozgat il genelinde 382 bin hektar alanda hububat ekiminin yapıldığını belirten Özdemir, “Yozgat hububat ekiminde Türkiye’de dördüncü sırada yer almaktadır. Bu sene verim düşük oldu. Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ve Nisan aylarında aylarına yağış minimum seviyede oldu. Bundan dolayı da verimimiz bu sene düşük oldu. Bu sene yüzde 30 oranında bir verim kaybı bekleniyor. Bazı bölgelerimizde dolu düştü ve 290 bin dekar ekili alan zarar gördü.”
Dane kaybı konusunda çiftçi ve biçerdöver operatörlerine uyarılarda bulunan Özdemir, “Biçerdöver operatörleri ekin biçerken kurallara uymalarını ve ekini hem alttan hem de yavaş biçmelerini istiyoruz. Çiftçilerimiz de ekinlerini biçtirirken mutlaka biçerdöverin dane döküp dökmediğini kontrol etsinler. Teknik ekiplerimiz dane kaybının yaşanıp yaşanmadığı konusunda denetimlerini yapıyor. Bu konuda çiftçilerimizden de dikkatli olmalarını biçerdöver dane kaybına sebep oluyorsa müdürlüğümüze bildirmelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji