YouTube

  • DOLAR
    %0,14
  • EURO
    %-0,31
  • ALTIN
    %0,21
  • BIST
    %3,10
Meyvecilik Yozgat’ta farklı boyut kazanacak

Meyvecilik Yozgat’ta farklı boyut kazanacak

Son yıllarda meyvecilik alanında özel müteşebbislerin tercihi haline gelen Yozgat’ta, meyvelerin uzun süre muhafazasını sağlayan soğuk hava deposunu Yozgat Valiliği yaptı. İl Özel İdaresi ve ORAN Kalkınma Ajansı kaynaklarından yararlanarak yapılan depo meyvecilik üretiminde Yozgat’ta farklı bir boyut kazandıracak.
28062012valiYozgat Valiliği İl Özel İdaresi ve ORAN Kalkınma Ajansı finansmanları kullanılarak Organize Sanayi Bölgesi’nde 10 bin metre kare alan üzerinde yaptırılan Soğuk Hava Deposu tamamlandı. Yozgat Valisi Necati Şentürk, kentte meyveciliğin gelişiminde soğuk hava deposunun önemli bir imkan sağlayacağını söyledi.
İl Özel İdare Genel Sekreter Yardımcısı Fazlı Açıkgöz, Erdoğan Öztürk ile birlikte Soğuk Hava deposunda incelemelerde bulunan Vali Şentürk, yüzde 90 oranında tamamlanan Soğuk Hava deposunun 622 bin liraya mal olduğunu söyledi.
455 bin lirası ORAN Kalkınma Ajansı’ndan temin edilen deponun 166 bin lirasını İl Özel İdaresi bütçesinden temin edildiğini kaydeden Şentürk; “Bunun yeri Organize Sanayi Bölgesi yönetimine ait. Onlarla ortak projeyi yaptık. Geçen yıl ihale edilmişti ve tamamını yakın bir tarihte alacağız. Burada 4 adet soğuk muhafaza odası var. Bunlardan birinci soğuk muhafaza odası 7 bin400 metrekare, ikincisi495 metrekare, üçüncü oda402 metrekare, dördüncüsü de480 metrekare olmak üzere 4 odadan müteşekkil. 10 bin metre kare alan üzerine kurulu. Burada odaların sıcaklık derecesi eksi 4’le, artı 4 arasında yani meyveler için ideal olan sıcaklık derecesi ve otomatik olarak nemlendirici unsunları da koyduk. Yine soğuk gıdalar ya da gıdaların muhafazası söz konusu olduğunda bir odamızda artı 5 ve eksi 23 derece arasında sıcaklık ve soğukluk farkı olan bir oda da teşekkül ettirdik” dedi.
Musabeyli ve Yerköy bölgesinde elma üretimi yapan girişimcilerin artık meyvelerini mevsimi geçtiği için ucuza satmayacağını belirten Şentürk; “Ve fiyat düşmesine engel olmak, yani öldü fiyatına satılmasını engellemek maksadıyla yaptık. Muhtemelen yönetimini özel sektöre bırakacağız. Ama modern bir tesis oldu, son derece günün teknik şartlarına uygun yani dünyada modern ülkelerde yapılan soğuk hava depolarının teknik özelliklerini de taşıyor” diye konuştu.
Bölgede meyve üretimi yapan üreticiler de soğuk hava deposunun Yozgat’ta meyvecilik açısından oldukça önemli olduğunu fakat devletin üreticileri teşvik noktasında da desteklemelerini istediler.
Üreticiler, Yozgat’ta meyve üretiminin çok düşük oranda olduğunu belirterek, Kabalı Meyvecilik Projesi’nin il genelinde yaygınlaştırılmasının olumlu gelişmeler doğuracağına işaret ettiler.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji