YouTube

  • DOLAR
    %0,15
  • EURO
    %0,11
  • ALTIN
    %-0,80
  • BIST
    %-0,50
Muharrem ayı ve Aşure Kültürümüz_1

Muharrem ayı ve Aşure Kültürümüz_1

Sevgili okurlar, biliyorsunuz yakında Aşure ayı dediğimiz Muharrem ayına gireceğiz inşallah. Diyanetin hesaplarına göre bu yılki Muharrem ayı, 15 Kasım 2013 tarihinde başlayacakmış. 24 Kasım Öğretmenler Günü ise aynı zamanda bu yılki Aşure günü olacakmış.
Tüm yurtta olduğu gibi Yerköy’ümüzde de yerel seçimlerin yaklaştığı bu zamanlarda ben şimdiden söyleyim size; bu mübarek aylar bile birer hayır yarışına, aşure günü yarışlarına dönecektir eminim. Zira pek çok aday adayının olduğu ilçemizde bu dönemki seçimlerin biraz kızışacağının bir işaretidir zannımca bu. Her neyse konumuz bu değil aslında; bu haftaki yazımızda, başlığımızdan da anlaşıldığı üzere Haram Aylar olarak nitelendirilen dört aydan birincisinin başlangıcı olan Muharrem ayı ve Aşure Günü üzerinde duracağız.
Haram aylar dediğimiz Receb, Zilkâde, Zilhicce ve Muharrem ayları; dinen yasak şeylerin yapılmaması hususunda daha da dikkat edilmesi gereken aylardır. Çünkü Muharrem ayı; saygıya layık ve başından sonuna mübarek olayların yaşandığı bir aydır. Bu ayda gerçekleştiği söylenen bazı mübarek olaylar arasında mesela şunlar vardır: Hazret-i Âdem’in tövbesinin kabul olması, Hazret-i Nuh’un tufandan kurtulması, Hazret-i Yunus’un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrahim’in ateşte yanmaması, Hazret-i Yusuf’un kuyudan çıkması, Hazret-i Eyyüb’ün hastalıktan kurtulması, Hazret-i Musa’nın Kızıldeniz’i geçmesi, Hazret-i İsa’nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması gibi. İşte bu gibi mübarek olayların yaşanmasından dolayı; bu ayda yapılan ibadetler ve de tutulan oruçlar normalden çok daha kıymetlidir derler büyüklerimiz.
Bir kimse, Muharrem ayında aşure günü oruç tutar ise, onun için on bin şehit sevabı, on bin hac eden ve umre eden kişinin sevabı kadar sevap yazılırmış. Bir kimse, aşure günü bir yetimin başını okşar ise, o yetimin başındaki tüylerin sayısı kadar, o kimsenin cennetteki derecesini artırırmış. Bir kimse, aşure gecesi, oruçlu bir mü’mine iftar ziyafeti verir ise, Muhammed ümmetinin tümüne iftar ziyafeti vermiş ve hepsinin karnını doyurmuş kadar olurmuş. Muharrem ayı başka inanışlar da şöyledir: Bir kimse aşure günü boy abdesti alır ise, ölüm hariç, hiç hasta olmazmış. Aşure günü gözlerine sürme çeken bir kişi, sene boyunca göz ağrısı görmezmiş. Bir kimse, aşure günü bir hastayı ziyaret eder ise, Âdem’in oğlunu ziyaret etmiş gibi sevap alırmış. Aşure günü birine bir içimlik su veren kimse bile, Allah’a karşı hiç asilik yapmamış gibi olurmuş. Bunlara, aşure günü çok ibadet etmek, hayır ve sadaka dağıtmak, aç olan insanları doyurmak, çok ilim yapmak, gusletmek gibi daha pek çok şey ekleyebiliriz.
Aşure günü ile ilgili bilinen bu doğru ve önemli durumların dışında bir de doğru bilinen yanlış durumlar da duyuyoruz maalesef. Bunlar arasında Aşure günü oruç tutmak (ki bir gün öncesi ya da sonrasında tutmak gerekiyor), kurban kesmek ya da o gün yas tutmak gibi. Valla memleketimin güzel insanına haddimize düşmeden buradan dini bilgi verecek halimiz yok. Ama en azından doğru bilinen yanlışları ya da muğlak (şüpheli) olan durumlar hakkında devletimizin Diyanet İşlerinin internet sitesinden ayrıntılı bilgi alınabileceğini buradan hatırlatmakta fayda görüyorum. Çünkü bizim insanımız maalesef sağdan soldan duyduğu şeylere inanmayı, güvenilir kaynaklardan araştırıp öğrenmeye tercih ediyor. Bu da yanlış bilinen şeylerin zamanla doğru kabul edilmesine yol açıyor.
Şimdiden Muharrem ayınız ve Aşure gününüz mübarek olsun diyerek; tutacağınız oruçların ve yapacağınız bütün ibadetlerinizin kabul olmasını temenni ediyorum. Valla sevgili hemşerilerim, ne yalan söyleyeyim bizi de dualarınızda unutmazsanız sevinirim.
Selam ve saygı ile… Ögedey ARSLAN

Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
a?ure Muharrem

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji