YouTube

  • DOLAR
    %0,19
  • EURO
    %-0,19
  • ALTIN
    %-0,37
  • BIST
    %0,15
Osmanlı konaklarını ahşap eserlerinde canlandırıyor

Osmanlı konaklarını ahşap eserlerinde canlandırıyor

Yıllarca yurt içinde ve dışında tarihi Osmanlı köşk ve saraylarının restorasyonunda görev alan ahşap ustası 58 yaşındaki Ahmet Ay, emekli olduktan sonra döndüğü memleketi Çiçekdağı ilçesindeki evinin bahçesinde kurduğu 9 metrekarelik atölyede Osmanlı sanatını yansıtan konak, köşk, sandık ve rahleler yapıyor.
Hayatını ahşap sanatına adayan Ahmet Ay: “Sabah kalktığımda elim ahşaba değmezse uyku uyuyamam, kendime bir boşluk hissediyorum. Bir genç bir kızı nasıl severse ben de ahşaba o şekil aşığım ve seviyorum. Ahşapla uğraşmaktan zevk alıyorum. para kazanmadım ama bununla uğraşmaktan mutlu oluyorum” dedi.
Yıllarca yurt içinde ve dışında tarihi Osmanlı köşk ve saraylarının restorasyonunda görev alan ahşap ustası 58 yaşındaki Ahmet Ay, emekli olduktan sonra döndüğü memleketi Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesindeki evinin bahçesinde kurduğu 9 metrekarelik atölyede Osmanlı sanatını yansıtan ahşap minyatür eserler yapıyor.
Uzun yıllar İstanbul’da yaşayan ve Kuzey Afrika başta olmak üzere Osmanlı Devleti’nin hüküm sürdüğü gönül coğrafyasında saraylar, konaklar ve köşklerin restorasyon çalışmalarında görev alan Ay, 7 yıl önce emekli olarak Çiçekdağı ilçesindeki evininin bahçesinde  9 metrekarelik mütevazi atölyesini kurdu.
Gönül verdiği ahşap sanatını burada sürdüren Ay, gürgen, meşe, dişbudak, kayın, çam, köknar, şimşir, kavak, söğüt ve söğüt başta olmak üzere her türlü ağaçtan Osmanlı zarafetini yansıtan işlemeli köşk ve konak maketleri, rahleler, gelin sandıkları, bastonlar, kağnı ve at arabaları, kabak kemani gibi eserler yapmaya başladı.
Ünü gittikçe yayılan ahşap ustası, yakın illerde bulunan üniversitede görev yapan öğretim üyeleri ve öğrencilere minyatür el sanatları, rahle yapımı, maket ve ahşap oyma kursları veriyor.
Ahşap işlemeciliğiyle geçen hikayesini anlatan Ahmet Ay, Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinde doğup büyüdüğünü, 1972 yılında İstanbul’a giderek mobilya ve marangoz ustasının yanında çıraklığa başladığını söyledi.
Daha sonra yurt içinde ve dışında Osmanlı eserlerini restore eden bir şirkette çalışmaya başladığını ifade eden Ay, 1990’lı yıllarda 14 ay padişah Abdülmecid’in İstanbul’daki köşkünü restorasyonunda çalıştığını, yine aynı şirketle başta Kuzey Afrika ülkeleri olmak eski Osmanlı coğrafyasında faaliyet gösterdiğini belirtti.
Emekli olduktan sora Çiçekdağı ilçesine döndüğünü anlatan Ay, evinin bahçesine kıt imkanlarla 9 metrekarelik bir atölye kurduğunu ve adını da 15 Temmuz Sanat Atölyesi koyduğunu aktardı.
Atölyeyi yaparken çok zorlandığını dile getiren Ay, “Burayı zor şartlarda kurdum. Emekli maaşının bir kısmını üniversitede okuyan çocuğuma gönderiyordum, bir kısmını da burayı yapmaya harcadım. Ayda 50,100 lira artırarak kereste aldım. 4 metre boyunda kereste almaya gücüm yetmedi. 3 metre boyunda keresteyle yaptım, küçük oldu burası. 9 metrekare.” dedi.
Bir çok Osmanlı eserini ve sanatını inceleme fırsatı bulduğunu dile getiren Ay, şöyle devam etti:
“Daha önceleri içimde bir his vardı ahşaptan sanat eserleri yapıp ortaya koymak konusunda. El işinde çalıştığım için vakit ayıramıyordum. Emekli olunca bu işe daha çok yön verdim. Rahle, Osmanlı sandığı, köşkler, evler yapıyorum. Orta Anadolu’nun Osmanlı zamanındaki kültürünü yaşatan rahleler, sandıklar, kağnılar yapıyorum. Eski Osmanlı eserlerinin restorasyonunda çalıştığım için Osmanlı konağı, köşkü yapıyorum. Kırşehir’de Osmanlı’nın son döneminde yapılan Hacıbey Konağını yaptım. Hollanda’da yaşayan bir gurbetçimiz memleketimin özlemi diyerek alıp götürdü, ondan gören bir başkası yenisini istedi. Bir tane daha yaptım o da Hollanda’ya gitti.”
 
Ahşabın hayatının bir parçası olduğunu vurgulayan Ay, “Sabah kalktığımda elim ahşaba değmezse uyku uyuyamam, kendime bir boşluk hissediyorum. Bir genç bir kızı nasıl severse ben de ahşaba o şekil aşığım ve seviyorum. Ahşapla uğraşmaktan zevk alıyorum. para kazanmadım ama bununla uğraşmaktan mutlu oluyorum.” diye konuştu.
Türkiye’nin farklı zenginliklerini ahşaba yansıtarak tanıtmayı arzu ettiğini anlatan Ay, en büyük isteğinin de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın portresini dağlama aparatla ahşaba işlemek olduğunu aktardı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji