YouTube

  • DOLAR
    %0,18
  • EURO
    %-0,07
  • ALTIN
    %-0,03
  • BIST
    %0,36
Sedef, "Yerel basına desteklenmeli"

Sedef, "Yerel basına desteklenmeli"

Yerel basının içinde bulunduğu zorluklara dikkat çeken Milliyetçi Hareket Partisi Yozgat Milletvekili Ethem Sedef, ilimizde yerel basın kuruluşları ve basın mensuplarının sorunlarının araştırılarak, yapılacak yasal düzenlemeler ve alınacak önlemlerin tespiti amacıyla, 20 milletvekilinin de desteği ile Meclis Araştırma önergesi verdi.
Yozgat Milletvekili Ethem Sedef önergede “Yerel medya çalışanlarının mesleğe ilişkin yaşadıkları en büyük zorluk maddi imkânsızlıklardır. Yerel basın ekonomik açıdan ayakta kalmanın mücadelesini vermektedir. Yerel gazetecilik geleneğinin etkili olduğu birkaç il dışında resmî ilan desteği almadan yayın hayatına devam edebilecek gazete neredeyse yoktur.” dedi.
Yerel basının bir ilde toplumun gören gözü, işiten kulağı ve söyleyen dili olduğunu ifade eden Sedef, önergede şu ifadelere yer verdi; “Bir ilde basın, toplumun gören gözü, işiten kulağı, söyleyen dilidir. Bu sebepledir ki yerel medya çok önem arz etmektedir. Yerel medya bulunduğu yerde toplumu bilgilendirmek, yönlendirmek gibi bir görev üstlendiği gibi toplumun sorunlarının gündeme getirilmesi ve bunların çözüm sürecini takip etmekte asli görevleri arasındadır. Medyanın sessiz kaldığı ya da susturulduğu bir ortamda demokrasiden bahsetmek doğru olamayacaktır.
Basının temel görevi, insanların çevresinde olup bitenleri gözlemleyerek, toplumu ilgilendiren gelişmeleri okuyucuya anlaşılır çerçevede sunmaktır. İl ve ilçelerde olmak üzere, bölgesel konuları ele alan yerel basın, bilgilendirme görevini öncelikli olarak yerine getiren kitle iletişim araçlarıdır. Yerel Basın bilgi ve iletişime dayalı endüstri çağında toplumların demokratik süreçlerin bir parçası haline gelmesine katkı sağlamaktadır. Özgür basın, günümüz demokrasilerinin vazgeçilmez kurumlarındandır.
Basın, ulusalda olduğu gibi yerelde de yönetimin perde arkasını, başarısızlıkları, aksaklıkları vb. halkın ve kamuoyunun önüne serme imkânına sahiptir.
Türkiye’de geçmişi zorluklarla dolu olan yerel basın; ilimiz Yozgat’ta da siyasal, toplumsal ve ekonomik ilerlemelere rağmen, işlevlerini tam olarak yerine getirememektedir.
Yerel basın ekonomik açıdan ayakta kalmanın mücadelesini vermektedir. Yerel gazetecilik geleneğinin etkili olduğu birkaç il dışında resmî ilan desteği almadan yayın hayatına devam edebilecek gazete neredeyse yoktur.
İlde bulunan ticari işletmeler de reklamı gereksiz görüyorsa yerel gazetelerin ayakta kalması oldukça zor bir hal almaktadır. Sınırlı reklâm ve ilan pastasının sayısı artan gazeteler nedeniyle yetersiz kalması başlı başına bir sorundur.
Yerel medya çalışanlarının mesleğe ilişkin yaşadıkları en büyük zorluk maddi imkânsızlıklardır.
Resmî ilanların yıllardır yerel basını ayakta tutan önemli bir ekonomik destek olduğu gerçeği unutulmadan, bu ilanların dağıtım şartları gözden geçirilmelidir. Konuyla ilgili sektörden görüş alınarak yeniden düzenlemeye gidilmesinin yararlı olacaktır.
Yerel basın, ekonomik sorunların yanı sıra yetişmiş eleman, teknik altyapı, istihdam ve etik gibi sorunlarla da karşı karşıya bulunmaktadır.
Yaygın basında olduğu gibi yerel basında da görülen etik aksaklıklar, gazetecinin hak ve sorumluluklarından haber üretimine, ilan ve reklâm paylaşımından basının siyasetle ilişkisine kadar geniş bir yelpazeye yayılmış durumdadır.
Haber hırsızlığı, yeni bir gazete kurulurken nüfusa oran ve rekabetin korunmasının dikkate alınmadan ruhsat verilmesi, gazetelerin resmî ilân pastasından yeterli pay almaması ekonomik sorunları derinleştirmektedir.
İnternet kullanımı yaygınlaştıkça, gazetelerin baskı sayısı olumsuz etkilenmekte, düşük baskı sayısı sorunu gazeteler için adeta kronik bir hastalığa dönüşmektedir. Zaten baskı sayısı oldukça düşük olan gazeteler, interneti fırsata dönüştürmeyi henüz başarabilmiş değildir.
İlimizde yüksek uydu frekans kiraları ve telif hakları nedeniyle yerel bir televizyon kanalı bile bulunmamaktadır. Yerel radyolar ise reklam gelirlerinin yetersizliği nedeniyle rekabet koşullarında ezilmektedir.
Yerel basın başlı başına önemlidir, var olmalıdır, yerel basın yerelin sesidir.
Yukarda açıklanan nedenlerle sorunların yerinde ve sektör temsilcileri ile birlikte tespit edilerek, konunun aydınlığa kavuşturulması ve gereken önlemlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılması gerekmektedir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji