YouTube

  • DOLAR
    %0,08
  • EURO
    %-0,12
  • ALTIN
    %0,48
  • BIST
    %1,77
Şeker Pancarı Eken Çiftçinin pancarları tarlada kaldı

Şeker Pancarı Eken Çiftçinin pancarları tarlada kaldı

Yerköy İlçesinde yağmur yağışların etkili olması nedeni ile 200 dekar tarladan pancarını sökemeyen çiftçi yetkililerden destek istedi.
Yerköy ilçesine bağlı Karacaahmetli köyünde pancar ekimi yapan, Ali İhsan Yılmaz, 350 dekar alanda şeker pancarı ekimi yaptığını, Nisan ayında yapılan ekimin ardından şeker pancarları filizlendi, ancak sulama suyundaki azalma nedeniyle çiftçi ekili alanın 150 dekarından vazgeçerek 200 dönümlük alanı suladı ve pancarlarını söküme hazırladığını söyledi.
Kasım ayında hasat planlanırken yağmur yağışı başladı ve söküm işlemini gerçekleştiremediğini, bunun üzerine durumu Çorum Şeker Fabrikası yetkililerine bildirdiğini belirten Ali İhsan Yılmaz, “Şeker fabrikası mühendisleri tarlaya gelerek, söküme elverişli değil diye rapor tutmuşlar. Tarla çamur diye değil de, pancar kökleri havuç kadar diye bildirmişler. Bizim bundan da haberimiz yok. Halbuki benim tarlamdaki verim çok iyi ve kaliteli. 07 Aralık tarihinde, şeker fabrikasının, alımları bir hafta sonra kapatacağını duyurup pancar sökümünü yapmamızı istediler. Bu sırada da tekrar yağmurlar başladı ve sökümü yapamadık.
Şeker Pancarı fabrikalarının özelleşmesi ile pancarını Çorum Şeker Fabrikasının almayacağını belirten Ali İhsan Yılmaz, bir yıllık emeğinin boşa gittiğini söyledi.
“Şeker Pancarını geçtiğimiz Nisan ayında ekmiş bulunmaktayım. O aylarda 330 dönüm pancar ektim ama 130 dönümü çıkmadığı için tekrardan sürmek zorunda kaldım. Geriye kalan 200 dönüm kiraladığım bu tarlada gerekli tüm ilaçlama, çapalama ve sulama çalışmalarımı yerine getirdim. Bu zamana kadar yetiştirdim.”
Çorum Şeker Fabrikası Yetkililerinin 200 dönüm tarlada bulunan pancarın ideal olmayan pancar olarak iddia ettiklerini belirten Yılmaz, “Fabrika yetkilileri bizlere ideal olmayan pancar deyip bizleri başlarından gönderiyorlar. Bizlere havuç gibi pancar diyorlar. Bu sene su sıkıntısında dolayı azda olsa verimsizlik olmuş ola bilir ama dönüme beş ton pancar alındı bu yıl ama ideal kilogramdadır. Bizler fabrikaya söyledik tarla çamurlu olduğun için gerekli hasadı yapamıyoruz diye hiçbir şekilde makine ve ekipman tarlaya giremiyor diye. Bizlere son bir hafta kala dediler ki pancarı sökeceksiniz bir hafta içinde yetiştireceksiniz diye. Çamurlu olması bizim sorunumuz değil dediler. Bizlerde sökmeye çalıştık ama sökmedik yani bu ayın yedinse bizlere tebliği ettiler. Ayın 14’ünde alımı kapattılar. Bizler sorunlarımızı söyledik ama bizleri dinlemediler. Bazı sorunlar oldu ve bizlere mahana uydurarak havuç gibi mantar, söküme müsait değil diye sorunlar gösterip rapor tutmuşlar bizden habersiz.”
“Bu pancar milli servettir”
Şeker pancarının milli servet olduğunu söyleyen Yılmaz, “Ekmiş olduğum bu şeker pancarı milli servettir. Bunu ben sökmeyeceksem, yetkililer müdahale etmeyecekse bu milli servet burada heba olacaktır. Bizler derdimizi kime anlayacağız. Bize kim yardım edecek. Şeker fabrikaları Devlette iken bunun gibi sorunlar yaşamıyorduk. Bu pancar tarlada 20 gün daha kalsa nöbetçi şeker fabrikası gibi uygulama vardı ve bizler oralara bir şekilde ulaştırıyorduk. Şimdi o da ortadan kalktı ve bizler iyice mağdur olduk. Yetkililer birde bizlere fabrikalar özelleşiyor devlet 5 yıl güvencemiz altında dediler. Ama hiçbir şekilde uyulmuyor.”dedi.
Pancar hasadını yapamadığı için söküm maddi hiçbir gücünün kalmadığını belirten Yılmaz, “Pancar ektiğim bu tarlayı kiralama usulü ile ekim 200 dönümlük alanı suladım ve pancarlarını söküme hazırladım, yaklaşık 800 ton pancar yetişti bu tarlada. 40-50 bin lira para kazanmayı planlarken 240 bin lira zarar ettim. Şeker fabrikasında karşımızda muhatap bulamıyoruz. Özelleştirme yapılırken 5 yıl devlet denetimi olacağı bildirilmişti. Bu güne kadar hiç böyle bir sorun yaşamamıştım.”şeklinde konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji