YouTube

  • DOLAR
    %0,08
  • EURO
    %-0,12
  • ALTIN
    %0,48
  • BIST
    %1,77
Sekili’nin Topaç Oynayan Çocuklarına Belgesel

Sekili’nin Topaç Oynayan Çocuklarına Belgesel

Yerköy’ün Sekili Köyünde yaşayan çocuklar unutulmaya yüz tutmuş oyunlarla eğleniyor.
Yerköy’ün Sekili Köyünde yaşayan çocuklar unutulmaya yüz tutmuş oyunlarla eğleniyor. Öğretmenleri, oyuncağı olmayan çocuklar için toprak zeminde mangala, ağaçtan topaç, dokuz taş gibi oyunlar oluşturdu. İmkansızlıklar içerisinde yeni oyunlarla ve oyuncaklarla tanışan Sekili’nin zeki çocukları TRT’de belgesel oluyor.
Yerköy İlçesi’ne bağlı Sekili Köyü Şehit Osman Pekşen Orta Okulu’nda eğitim gören öğrenciler, öğretmenlerinin desteği ile imkânsızlıkları imkana dönüştürdü. Öğrenciler, pandemi sürecinde okul bahçesinde bir araya geliyor, topraktan yapılan mangalayı, ağaçtan yaptıkları topacı, beton üzerinde dokuz taş oyununu oynuyor.
Sekili’nin zeki çocukları bir zamanlar anne-babalarının oynadığı oyunlarla günlerini geçirirken, aynı zamanda yeni beceriler elde ediyorlar.
ZEKİ ÇOCUKLAR İÇİN BELGESEL
Sekili’nin imkansızlıklar içerisinde imkan oluşturan çocuklarına en büyük destek öğretmenlerinden geliyor. Çocukların gayretine duyarsız kalmayan İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Durmaz, TRT Belgesel Kanalında yayınlanan Büyük Düşler Büyük İşler programına ulaştı. TRT Belgesel, Sekili’nin imkansızlıkları yenen çocukların hayatını belgesel yapıyor. Çocuklar için özel sınıf oluşturan ekipler, 6 hafta sonra belgesel kanalında çekimleri yayınlayacak.
50 KİŞİLİK EKİP GELDİ
Yerköy Milli Eğitim Müdürü Mehmet Durmaz, imkansızlıkları zekaları ve gayretleri ile aşan çocukları yalnız bırakmıyor. Durmaz, çocukların durumunu TRT Belgesel kanalına bildirmesinin ardından belgesel çekimlerine karar verildiğini belirterek, 50 kişilik ekibin çekimleri gerçekleştirdiğini söyledi.
İMKANSIZLIKLARI AŞIYORLAR
Yerköy Şehit Osman Pekşen Orta Okulu Müdür Yardımcısı Mustafa Karakuş. 10 yıldır okulda görev yaptığını hatırlatarak, çocukların imkansızlıklar içerisinde kendi imkanlarını oluşturduğunu söyledi.
“Oynadıkları topaç ile bunun bir örneği” diyen Karakuş, “Bütün malzemelerini kendileri üretiyorlar. Bunun dışında mangala, çukur eşik, dokuztaşı, üçtaşı çizip oynuyorlar. Bizde bu hayalin peşinden giderek TRT Belgesel kanalının bu projesine başvuru yapmak istedik. Onların hayallerine ortak olmak istedik. Girişimleri yapıp izinleri aldık. Bize ulaştılar. Projemizi beğenip hayallerimizi dinlediler. Onlarda mutlu oldular” dedi.
ÇOCUKLARIN HAYALLERİ İLE YOLA ÇIKIYORUZ
Program sunucusu İç Mimar Ayşe Senem Göral, Yozgat’ta 10’uncu sınıfa oluşturduklarını belirterek; “Yozgat’ta ki bu yaptığımız sınıf 10’uncu sınıfımız. Burada çocuklara resim çizdiriyoruz. Onların hayallerinden yola çıkarak onlardan ilham alarak, onlara da ilham vermek adına çeşitli özelliklerde sınıflar tasarlıyoruz. Kimi bilim sınıfı, kimi sanat atölyesi oluyor. Belki spor ile ilgili şeyler oluyor. Burada çocukların çizdiği resimlerden yola çıkıyoruz. Ne ağırlıkta olduğuna bakıyoruz. Buradaki çocuklar topaç yapıyorlar. El işi ile kendileri yapıyorlar. Kendileri yapıyorlar. Bu yüzden onlara bir sanat atölyesi şeklinde yer yapıyoruz. Tamamen onlar belirliyor” dedi.
Sanat Yönetmeni Yelkan Korkutan çocukların istek ve dileklerini dinlediklerini, daha sonra da ortaya onların hayallerini gerçekleştirmeye çalıştıklarını söyledi.
Korkutan, Yozgat’ın zeki çocuklarının akıl oyunlarına meraklı olduklarını belirterek; “onları mutlu etmek için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.
Program Yapımcısı Bülent Turgut ise yaptığı açıklamada: amaçlarının köy okullarında yaşayan çocukların hayallerini tasarlamak olduğunu belirterek, Yozgat’ta da çok zeki çocuklarla karşılaştıklarını ve onların belgeselini çekmekten mutluluk duyduklarını dile getirdi.
SEKİLİ’NİN ZEKİ ÇOCUKLARI KONUŞTU
Sekili’nin zeki çocukları gazetecilere şunları söyledi:
Azra Çalımlı: Burada arkadaşımızla mangala oynuyoruz. 11 yaşındayım. Mangala oynamayı öğretmenimiz öğretti 4’üncü sınıfta. Mangalam var kendim yaptım. Arkadaşlarım burayı kazarak yapmışlar. Burada toprakta oynamak çok zevkli oluyor. Arkadaşlarım burada olduğu zaman oyun oynuyoruz. Buraya yaptık çünkü magalamız olmuyordu biz de toprağa yaptık oynuyoruz.
Songül Mete: Burada mangala oynuyoruz, çok güzel bir oyun. Oyunu okulda öğrendim öğretmenim öğretti. Burada oynamak daha güzel oluyor. Herkesin mangalası yok o yüzden burada oynuyoruz. Oyuncağı olmayan çocuklar toprağı kazıp mangala oynayabilirler.
Mustafa Aslan: Mangalayı seviyorum ama dokuz taşı çok daha iyi seviyorum. Dokuz taşım yok ama mangalam var. Ama bu şekilde daha eğlenceli oluyor.
Utku Kılıç: 7. Sınıfa geçtim. Şuan bu topacın oymamış hali. Yapmaya çalışıyoruz, yapmış hali bu. Biz kendimiz öğrendik oynamayı, sonradan güzel oyunlar oynadık, baktık güzel oluyor daha iyilerini yapmaya çalıştık. Öğretmenlerimiz bize imkan tanıdılar, yardım ettiler.
Kadim Efe Şişmanoğlu: 7. Sınıfa geçtim. Herhangi bir odundan yapabiliyoruz. Keserle ucunu sivriltiyoruz. Kamçısına da traktör tekerinin lastiğinden söküyor kamçı yapıyoruz. Oynamak kolay. Kuralı çevirip sert sert vurmak.
sekilinin zeki cocuklar eski cocuk oyunlarY 22

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji