YouTube

  • DOLAR
    %0,16
  • EURO
    %-0,26
  • ALTIN
    %0,21
  • BIST
    %0,59
Sınavlarda Başarılı Olmanın Formülü

Sınavlarda Başarılı Olmanın Formülü

Sınavlar her zaman öğrencilerin ve velilerin geçmesinin zor olduğu sıkıntılı bir süreç olmuştur. Özellikle ilköğretimden liseye veya liseden üniversiteye geçişte yapılan sınavlar öğrenciler için daha da zordur. Çünkü tam da öğrencilerin gelişim olarak en sıkıntılı dönemlerine denk gelen bu sınavlarda ergenlik dönemindeki 7.ve 8.sınıf öğrencilerinin veya lise son sınıf öğrencilerinin dönemsel sorunlarının üzerine bir de dinlenememek, yetersiz ve kalitesiz uyku, sınav stresi, başarısızlık kaygısı gibi birçok olumsuzluk eklenince çocukların vücudu ve beyni kendisini yenileyememekte, güçlenememekte ve buna bağlı olarak ta psikolojik (ruhsal) sıkıntılar yaşanmaktadır. Yani öğrencilerin Facebook’ta duvarlarına veya kurduğu grupların adına “ Bizi üç harfliler mahvetti: SBS, LYS, LGS” yazması boşuna değil…
 
Bu sıkıntılı süreci en iyi ve sorunsuz bir şekilde atlatabilmek en nihayetinde sınavlarda başarılı olmak için zaman zaman formüller verilir. Bu formüllerin eğitimle ilgili en kapsamlısını İstanbul’da katıldığımız DKAB Öğretmenleri Yaz Programında Kayseri’li bir meslektaşım söylemişti. Bunu zihnimin bir köşesine kaydedip veli toplantılarından dost sohbetlerine hatta birazdan okuyacağınız gibi köşe yazılarına kadar çok yerde kullanmışızdır. Saolsun, varolsun.( Sharing forever ,with sister and brother )
 
Hocam Kayseri usûlü eğitimde başarı formulü basittir.Bize göre eğitimde başarılı olmak için dört şey olmalıdır.
 
Annenin ketesi
Babanın kesesi
Hocanın nefesi
Öğrencinin hevesi
 
Eğitimde başarı için kahvaltının öneminden, velinin ekonomik durumuna, öğretmenin pedagojik formasyon ve mesleki yeterliliğinden öğrencinin ilgi ve dikkatine kadar bir çok konuya özet değinen çok güzel bir formül…
 
Bugün sınavlarda başarılı olmak için benzer bir formülü Op. Dr. Orhan Altıntaş’ın verdiğini okuyunca aklıma hemen yukarıdaki formül ve bizim derslerde kullandığımız başka bir formül geldi. Altıntaş sınavlarda başarı için anahtarın “GBS” yani güçlü bağışıklık sistemi olduğunu ve bunun sağlanması için vücut direncinin nasıl arttırılacağını ve sonunda güçlü bir bağışıklık sistemine kavuştuğumuzda ne gibi avantajlar göreceğimizi uzun uzun anlatmış.
( http://www.memurlar.net/haber/195575/)
 
Op.Dr.Orhan Altıntaş’ın söyledikleri “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” atasözünün bilimsel hali.Fakat meselenin bir de manevi boyutu var.Doktor bey haklı olarak işin kendisine bakan yönüne değinmiş.İşin diğer boyutuna değinmek ise bizim görevimiz.
 
Bizim derslerde kullandığımız başarı formülü ise şu şekilde: “ ÇDT  = B ” Yani çalışırım (Ç) ,dua ederim (D) ,Allah’a güvenir O’na tevekkül ederim (T) sonunda başarılı olurum(B).
 
Çalışmadan hiçbir başarının gelmeyeceği açıktır. Çünkü “İnsan için ancak çalıştığının karşılığı vardır”( Necm Sûresi / 39.Ayet). İnsan önce çalışır, çabalar gayret eder yani fiilî duasını yapar.Sonra kavli yani sözlü duasını eder.Daha sonra işin kalanını Allah’a bırakır.Çalışmak bizden,Tevfik(başarı) Allah’tandır.
 
7. sınıf SBS sınavına 25, 8. sınıf SBS sınavına 24 gün kala hem öğrencilere hem de velilere 7.sınıf Rehber öğretmeni olarak ellerinden geleni yaptıklarını, yeteri kadar çalıştıklarını varsayarak yeteri kadar da dua etmelerini tavsiye ediyorum. Bildiğiniz gibi “ Yer  – gök dua üzerine ” derler. Sadece işin çalışma(maddi) kısmı değil dua ve tevekkül (manevi) kısmı da başarı için ihmal edilmemeli. Bu kadar duadan bahsettikten sonra ben de yazıyı örnek olması açısından bir dua ile bitireyim.
 
“ Bizlerin, öğrencilerin ve velilerin verdikleri emekler zayi olmasın. Allah SBS sınavında başarılı olup haklarında hayırlı olacak bir okulu kazanmayı nasip etsin.(ÂMİN) ”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

1 Yorum

  1. ya sınav sınav üstüne öğrenci değil robotuz sbs dediler bide ygs lys filan çıktı allah hayırlısını versin inşallah bizde bir meslek sahibi oluruz.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji