YouTube

  • DOLAR
    %0,21
  • EURO
    %0,03
  • ALTIN
    %0,93
  • BIST
    %2,66
Sosyal Güvenlik Destek Prim Borçluları Dikkat!

Sosyal Güvenlik Destek Prim Borçluları Dikkat!

Davacının, sigortalılık niteliğini kazanabilmesi için, meslek kuruluşuna kayıt tarihinde oluşturulmamış bir sicile üyeliği olanaklı bulunamadığı gibi, anılan tarih itibariyle kayıt zorunluluğu esnaf ve ufak tefek sanatkarlar dernekleriyle sınırlıdır. hatta bağkur sorgulama tc ile müddeialeyh Kurum, yapılan idari tahkik sonucunda müddei sigortalının esnaf bağışıklık kapsamında vaziyet almadığını, bu nedenle de 2654 önemli yasayla daha bir 24. maddenin mecburi sigortalılık için aradığı gayrı bir ilke olan mevhibe yükümlülük koşulunun varlığının gerekeceği, anılan devrede sigortalılığının bozma edildiği, antrparantez meslek

kuruluş kaydının yolsuz yöntemsiz oluşturulduğunu da iddia etmektedir. 193 sayılı Gelir Vergisi Yasası 1. husus hükmü ile; ‘Gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tabidir. Gelir, bir doğru kişinin bir takvim yılı süresince elde ettiği kazanç ve iratların duru tutarıdır.’ denmekte olup, gelire giren temettü ve iratlar; 2. maddede; ticari kazanç, tarımsal kazanç, ücretler, öteki hak ve iratlar (vd.) olarak sayılmış, 3. öz kapsamında muazzez gerçek kişilerin Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri algı ve iratların tamamı üzerinden vergilendirilecekleri hükme bağlanmıştır. gelir vergisinden muafiyete gelince; gelir Vergisi Yasasında algı mükellefiyetine, diplomat muaflığı dışında, yalnızca yasanın 9. maddesinde esnaf muaflığı başlığı ile bir tek istisna bağkur borç sorgulama hükmü getirilmiş olup, muafiyetin kapsamına giren esnaflar da mezkûr maddede sınırlanmış olarak sayılmıştır.

Açıklayan nedenlerle, maddede belirtilenler dışındaki tüm temel eşhas gelirleri dolayısıyla hakikat yada niteliksiz usulde vergi mükellefi olacakları öngörüldüğünden, anılan nitelikteki esnafların algı muafiyeti haysiyetiyle sigortalılıkları öğreti tesis kaydı ile yapılacaktır… O halde ahbaplık genel Kurulunca da benimsenen zatî kat bozma kararına uyulmak gerekirken, evveli kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır…”32. Yargıtay hukuk umumi müesses anılan kararında, Bağ-Kur sigortalılığı için esnaf odasına kaydı kifayetli görülmüştür. Bu görüşünü de, Bağ-Kur Kanununun 25. maddesinde 2654 ve 3165 sayılı yasalarla yapılan değişikliklere dayandırmıştır.

Çalışmamızın başında da belirtmiş olduğumuz gibi, mevhibe mükellefi sıfır fakat Bağ-Kur sigortalısı bulunmak isteyenlerin, 2654 önemli kanun sonrasında kanunla kurulu ekol kuruluşuna, 3165 sayılı yasa ardından da esnaf ve sanatkar siciline yahut kanunla müesses ekol kuruluşuna kayıtları ehliyetli görülmüştür. sorun konuşu olayda da vergiden muaf tanıdık davacının, bu hükümden yararlanabileceği ikrar edilmiştir. bağkur hizmet dökümü Dolayısıyla davacı, kanunla yerleşmiş hayat kuruluşuna evet da esnaf ve sanatkar siciline şart olduğunda Bağ-Kur’lu olabilecektir. Buna karşın olayda müddei mezkûr sicile değil, bir iş odasına kayıtlıdır. Bu gestalt karşısında tüze umumi Kurulu, odaya kaydolduğu tarihinde davacının esnaf ve sanatkar siciline araç şartının bulunmadığını, 507 sayılı yasanın o fasıl yürürlükteki 5.madde metninde salt odaya kaydın kifayetli görüldüğünü belirterek davacıyı haklı görmüştür.

O halde haklar umumi Kurulu, cemiyet (oda) kaydının Bağ-Kur sigortalılığı için kifayetli olması konusunda 507 mahdut yasanın (o dönmede yürürlükte olan) 5.madde hükmüne dayanmaktadır. Buna göre: “ikinci maddede belirtilen esnaf ile hizmet, meslek, küçümencik zanaat sahipleri ve aynı niteliği taşıyan, yanlarında çalışanların meslekleri ile alakalı en yakın konuda.

Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Kanun Kendi

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji