YouTube

  • DOLAR
    %0,08
  • EURO
    %0,21
  • ALTIN
    %1,18
  • BIST
    %0,27
Tel Kırma Kursuna Yoğun İlgi

Tel Kırma Kursuna Yoğun İlgi

Gümüş teli tül üzerinde yansıtan, Yozgat yöresine ait olan ve Yerköy Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan tel kırma kursuna Yerköylü bayanlar yoğun ilgi gösteriyor
22032013telYerköy Halk Eğitim Merkezi’nin açtığı yöresel el sanatlarından tel kırma kursuna Yerköylü ev hanımları ve genç kızlar ilgi gösteriyor.
Yöresel el sanatları içerisinde yer alan tel kırma sanatının tekrar canlandırılması için açılan kursları yoğun ilgi gördüğünü ifade eden Yerköy Halk Eğitim Müdürü Salih Yıldırım,  halk eğitim merkezi olarak çeşitli branşlarda kurslar açtıklarını ve bin’e yakın kursiyere kurs verdiklerini belirtti.
Yozgat çevresinin yöresel el işi sanatı içerisinde yer alan tel kırma kursunun Öğretmen Gül Payam tarafından verildiğini ifade eden Yıldırım, Evlerine maddi destek sağlamak isteyen ev hanımlarının ve evlenecek genç kızların büyük ilgi gösterdiğini ifade etti.
Haftanın 5 Günü tel kırma kursunun verildiğini belirten Yıldırım, “Tel Kırma Kursumuz Öğretmenimiz Gül Payam tarafından 2. Dönem olarak verilmektedir. Günde 4 saat, haftada 5 gün olmak üzere 20 saat kurs veriliyor.” dedi.
Yıldırım tel kırma kursunun yanı sıra, Kurdale Nakışı, Pul-Boncuk İşleme, Keçe İşleme, Kaza İşi, Titanyum Nakışı, Eski El İşlengileri, Brezilya Nakışı verildiğini belirti.
Tel Kırma yapılışını anlatan Kurs Öğretmeni Gül Payam ise, “Özellikle Yozgat yöresinde anneler, nineler, anlatamadıkları dileklerini ve sorunlarını tel kırma işleyip, onun üzerindeki desenlerle motiflerle aktarmaya çalışmışlardır. Gümüş tel kırma, gümüş telin tül üzerinde yansımasıdır. Gümüş tel ona bir çiçek, bir desen olmuş, bazen bayanların omzundaki çantayı süsleyen bir tavus kuşu, bazen bir çift kalp, bazen de masamızın örtüsünü süsleyen bir desen olup evimizdeki yerini almıştır.
Tül üzerinde sayılarak işlenir. Tül üzerinde işleme tekniği, gözenekler sayılarak işlemesi yapılır. Kasnağa gerdirilerek çalışılan bu iş makas kullanmadan parmak yardımıyla kırılır. Sayılan kumaş, dokumalarda gözenekler boyundan sayılarak işlemesi yapılır. Sayılmayan kumaş cinslerinde; ipeksi kumaşlarda kanaviçe yardımıyla yapılır. Kanaviçe kumaşa teyellenerek kasnağa gerdirilir ve kanaviçe gözenekleri hesap işi yapar gibi gözenekler sayılarak işlenir. Kanaviçe üzerinde işleme işi bitirildikten sonra kanaviçenin iplikleri nakış makası yardımıyla yukarıdan aşağıya doğru iplikler teker teker çekilerek çıkartılır. Desen kumaş üzerinde kendini gösterir.”dedi.
Payam, Türk halk kültürünün yakından yansıtan, geleneksel el sanatları hep ilgi çektiğini, Türk kültürünün birbirinden güzel el sanatları, el işlerinin olduğunu, bunlardan birisinin ise “Tel Kırma” adı verilen ve özellikle Yozgat yöresine özgü olan bir el sanatı türü olduğunun altını çizdi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji