YouTube

  • DOLAR
    %0,15
  • EURO
    %0,48
  • ALTIN
    %-0,60
  • BIST
    %-0,50
Topraksız tarımda ideal bölge Yerköy İlçemiz

Topraksız tarımda ideal bölge Yerköy İlçemiz

Türkiye’nin önemli tarım bölgeleri arasında olmanın yanında son yıllarda jeotermal kaynakları ile de gündeme gelen Yozgat’ta mevcut kaynakların değerlendirilmesine yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında gerçekleştirilen araştırmada, jeotermale dayalı topraksız tarım faaliyetleri açısından en ideal bölgenin Yerköy olduğu belirlendi.
08022013yerkoyKırıkkale’nin Balışeyh ilçesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde görevli Fatma Cebeli’nin Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yayınlar ve Sulama Bölümü’nden Berna Kendirli ile birlikte gerçekleştirdiği araştırma da, jeotermal enerji ile ısıtılan sera tesislerindeki topraksız tarım faaliyetlerinin çok karlı olduğunun altı çizildi. Seracılığın iç bölgelerimizde yaygınlaşmasını kısıtlayan en önemli etmenlerden birisinin ısıtma masrafı olduğuna dikkat çekilerek, seracılık yapılacak bölgede doğal sıcak su kaynaklarının bulunması, ısıtma masraflarının azaltılmasında büyük rol oynadığına vurgu yapılarak, şöyle denildi: ”Bu çalışmada; jeotermal kaynaklar açısından zengin olan Yozgat ilinde mevcut sera varlıkları incelenerek, planlanan sera modeli için dört ilçede ısı gereksinimi hesapları yapılmış; en avantajlı ilçe olduğu belirlenen Yerköy ilçesinde jeotermal ısıtmalı topraksız domates yetiştiriciliği yapılan 5 dekarlık bir sera işletmesinin fizibilite hesapları yapılarak karlılığı araştırılmıştır. Projenin servis ömrü boyunca elde edilen işletme gelir ve giderleri fayda/masraf oranı yöntemine göre değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, Yozgat ilinde jeotermal kaynaklardan yararlanarak serada üretim yapılmasının karlı bir yatırım olabileceğini ve yörede seracılığın gelişmesine büyük ölçüde katkıda bulunabileceğini göstermiştir.”
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarda Yozgat  ilinde Boğazlıyan, Akdağmadeni, Sorgun, Sarıkaya, Yerköy, Saraykent  ilçelerinde jeotermal enerji kaynaklarının ortaya çıkarıldığı hatırlatılarak, Yerköy ilçesinde küçük bir alanda konut ısıtmasının dışında, yöredeki sıcak suların termal amaçlı kullanıldığına yer verildi. İç Anadolu bölgesinde kurulan seraların küçük ölçekli aile işletmeleri şeklinde kendi gereksinimlerini karşılama amacıyla kurulduğu ifade edildi.
Jeotermal kaynakların bulunduğu ilçelerde yapılan hesaplamalar sonucunda ısı açığı ve jeotermal kaynağın özellikleri de dikkate alınarak en avantajlı ilçe olduğu belirlenen Yerköy’de jeotermal ısıtmalı topraksız domates yetiştiriciliği yapılan 5 dekarlık bir sera işletmesinin fizibilite hesapları yapılarak karlılığının araştırıldığı kaydedildi. Yozgat ekonomisinin büyük oranda tarıma dayalı olduğu hatırlatılan araştırmada, şu görüşler yer aldı: ‘Yarı kurak iklim koşullarından dolayı, kuru tarım yaygınlaşmış ve ürün çeşitleri azalmıştır. İlde yoğun olarak, tahıl ve baklagil yetiştiriciliği yapılmakta, bunun yanı sıra sulu tarım alanlarında şekerpancarı, ayçiçeği, patates ve soğan türü ürünler de yetiştirilmektedir. Sulanabilir alanlar sınırlı olduğu için, il tarımında sebze üretiminin önemi azdır. Özellikle kışın satılan ve yoğun tarımının yazın yapılması mümkün olan sera ürünlerinin pazarda payı  oldukça fazladır. İl tarımında seracılığın yeri yok denecek kadar azdır. İl merkezi ve ilçelerde bulunan seralar küçük ölçekli aile işletmeleri şeklinde olup, ısıtma yapılmamaktadır. Sadece Sorgun  ve Sarıkaya ilçelerindeki seralar jeotermal enerjiyle ısıtılmaktadır.”
Türkiye’deki jeotermal sahaların yüzde 55’inin konut ve sera ısıtmasına uygun olduğu, bu nedenle günümüz koşullarında oldukça ekonomik ve temiz bir enerji kaynağı olan jeotermal kaynaklarla ısıtma uygulamalarının hızla yayılmaya devam ettiği kaydedildi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji