YouTube

  • DOLAR
    %0,16
  • EURO
    %0,20
  • ALTIN
    %0,18
  • BIST
    %3,10
Topuksuz, ”Yağışlar Yüzümüzü Güldürdü”

Topuksuz, ”Yağışlar Yüzümüzü Güldürdü”

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Yerköy Şube Müdürü Cafer Topuksuz, yağan son yağmurların çiftçinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.
14052014tmoTMO Yerköy Şube Müdürü Cafer Topuksuz, hafta sonu yağan yağmurların Yozgat ve ilçelerinde bulunan ekili alanlara büyük bir fayda sağladığını belirtti:
Topuksuz, “Toprak Mahsulleri Ofisi Yerköy Şubemiz ve Şubemize bağlı Yozgat İli Şefaatli Sorgun Doğankent Sarıkaya hinterlandın da hafta sonu yaptığımız arazi bitki gelişim kontrollerinde üreticiler ile görüşmelerimizde hububat gelişiminin genel olarak normal seyrinde bitki boylarının yaklaşık 30-50 cm aralığında olduğu, fakat spesifik olarak kötü durumda tarlalarının olduğu tespit ettik. Son yağışlarla birlikte toprak neminin iyi durumda olduğu ve bitki kök gelişiminin iyi seyrettiği, Arpaların hızla başaklandığı, buğdaylarında yakın zamanda başaklanacağı kanaatine vardık. 2012/2013 Yılı Eylül ayından Nisan ayı sonuna kadar metrekareye 480 kg. yağış düşmüş bu yıl ise aynı dönemde 338 Kg. yağış düşmüştür. Mart ayı sonunda sıkıntıya giren hububat tarlaları Nisan ayında düşen metrekareye 52 Kg. yağış ile ve mayıs ayında devam eden yağışlar ile toparlamış yüzümüzü güldürmüştür.
2012/2013 Yılı Eylül ayından Nisan ayı sonuna kadar sıcaklık ortalaması 11.3 derece iken bu yıl 6.7 dereceye düşmüştür. Orta Anadolu’da bu yıl kümülatif yağışların geçen yıla ve uzun yıllar ortalamasına bakılarak düşmesine rağmen, bitki gelişiminin mayıs ayındaki yağışlar ile iyi durumda olması bizi sevindirmektedir. Ülkemizde ekonominin tarıma dayalı olduğu ve özelliklede hububat ağırlıklı bir tarımın yapıldığı düşünülürse, hububat verimlerinin ülke ekonomisi açısından ne kadar büyük öneme sahip olduğu açıkça görülmektedir.  Sonuç olarak havaların ısınmasıyla bitkilerin tamamen başaklanarak hızlı bir gelişim göstereceği ve bitki verimlerinin de uzun yıllar ortalamasını yakalayamasa da bu ortalamaya yakın olacağı anlaşılmıştır” şeklinde konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji