YouTube

  • DOLAR
    %0,19
  • EURO
    %-0,16
  • ALTIN
    %0,04
  • BIST
    %2,24
Türkiye’nin Kavun ve Karpuzu Yerköy’den

Türkiye’nin Kavun ve Karpuzu Yerköy’den

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat’ta bu yıl karpuz ve kavun üreticisinin yüzü güldü. Yozgat’ın verimli topraklarından elde edilen lezzetli kavunlar sadece kent insanın değil bölgenin de ihtiyacını karşıladı.
21092013kavunaYerköy ilçemize bağlı Sekili Beldesi bölgesinde yetişen kavun ve karpuzlar Samsun’dan Çoruma, Kırşehir’den Sivas’a kadar Orta Anadolu’nun pek çok şehrinde Pazar buluyor. Pazar ağını her geçen yıl genişleten üretici, bereketli bir üretim yılını bol satışla geçirmenin memnuniyetini yaşıyor.
Sekili Beldesi’nde 250 dönüm arazi üzerinde kavun ve karpuz üretimi yapan Cahit Hayran, bereketli bir üretim sezonu geçirdiklerini söyledi.
Hayran, komşu illerin yanı sıra Karadeniz şehirlerinden de kavun ve karpuz almak için Yozgat’a gelerek tarladan kavun ve karpuz alan satıcıların olduğunu kaydetti.
Zonguldak Ereğli’den Yozgat’a kavun almak için gelen Sabri Gönültaş, Manisa, Diyarbakır gibi illerin kavun ve karpuz üretiminde popüler olduğundan Yozgat’taki üretimin yeni yeni fark edilmeye başladığını söyledi.
Ereğli ve çevre illerde aracıyla seyyar olarak satış yaptığını belirten Gönültaş, her yıl Sekili Beldesi’ne gelerek tarladan kavun ve karpuz aldığını kaydetti.
Tarladaki alışverişin sağladığı pazarlık ve ucuza ürün alma avantajlarına değinen Gönültaş; “Benim gibi Yozgat’ın kavun ve karpuzunu bilenler gelip, ürün alıyor. Ben her yıl Sekili kavunu satarım, gayet de lezzetli ve hiçbir zaman müşteri memnuniyetsizliği yaşamadım. Tarlada kavun ve karpuz almak çok avantajlı. Ben geldim üretici ile tarlada pazarlığımı yapıp kavunlarımı yükleyip Ereğli’ye götürüp, oradan da çevre ilçe ve illere pazarlayacağım” dedi.
Tarlasında kavun satışı yapan üreticilerden Birol Öztürk, mahsulün ilk döneminde 50-60 kuruş olan fiyatın zamanla 30 kuruşa kadar düştüğüne dikkat çekti.
Öztürk, fiyattaki düşüşe rağmen Pazar ağının genişlemesi ve Sekili mahsulünün duyulması ile üreticinin yüzünün güldüğünü belirterek şunları söyledi:
“Bu sene ürün bereketi de satışlarımız yüz güldürdü. Fiyatlarda düşüş oldu ama üretici kazanacağını kazandı. Bizim bölgemiz kavun ve karpuz pazarı gibi tüm tüccarlar buraya gelir. Dışardan Çorum’dan Yozgat’tan, Ankara’dan, Türkiye’nin her tarafından gelenler oluyor. Çiftçi ve tüccar tarlada bir araya gelip, mahsul henüz tarladayken satılır, tırlar la yüklenir Türkiye’nin farklı illerine dağılır.”
TÜRKİYE’DE KARPUZ BİTER SEKİLİ’DE TAT BULUR
Sekili karpuzunun biraz daha geç olgunlaşmasından ötürü mevsim normallerinin dışında da insanların karpuz yeme imkanı bulduğunu söyleyen Cahit Hayran; “Ben kavun ve karpuz üreticisiyim. Türkiye genelinde kavun ve karpuz sezonu bitmeye yakın Sekili bölgesinin kavun ve karpuzu pazara girer. İnsanların kavun karpuz yeme şansı doğuyor. Çok tatlı kıraçta yetişen, suluda yetişiyor ama kıraç daha tatlı.
Ankara’dan, Zonguldak’tan Samsun, Çorum’dan gelenler oluyor. Alan memnun satan memnun, bereketli bir yıl oldu. Sekili’deki üretimin tanındıkça daha da rağbet göreceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji