YouTube

  • DOLAR
    %0,24
  • EURO
    %-0,15
  • ALTIN
    %0,36
  • BIST
    %1,91
Türkiye’nin tuz ihtiyacı Yerköy ilçemizden

Türkiye’nin tuz ihtiyacı Yerköy ilçemizden

Türkiye’nin en kaliteli kaya tuzunun Yerköy ilçesinde bulunan Sekili Tuz Ocağı’nda çıkarılıyor.
25012015tuzYerköy ilçemize bağlı Sekili köyünde bulunan Tuz Ocağı’nda 250 yıldır üretim yapılıyor. Ocak, bölgenin ve Türkiye’nin kaya tuzu ihtiyacını karşılıyor.
Sekili Tuz Ocağından çıkartılan kaya tuzu, karayolları, sofralarda, tekstil sanayi, hayvancık, yem üretiminde kullanılıyor.
Maden Mühendisi Arkın Timurtaş, kaya tuzunu, kışın yollarda meydana gelen buzlanmalara ve karla mücadeleye karşı kullanmak üzere en çok karayolları ve belediyelerin aldığını söyledi.
Yaklaşık 70 metre derinliğe, 2 bin metre uzunluğa sahip mağara içindeki 16 galeri, 60 civarında da ayna günlük 400 ila 500 ton kaya tuzu çıkarıldığını belirten Timurtaş,  şu günlerde özellikle karayollarındaki buzlanmaları önlemeye yönelik olarak değişik bölgelere gönderildiğini söyledi.
Kaya tuzu üretiminin delme ve patlatma işlemi başladığını ifade eden Timurtaş, “Kaya tuzu üretimi delme işlemiyle başlar patlatmayla devam eder. Patlatılan malzeme ocaktan, stok alanına veyahutta duruma göre kırma eleme tesisine boyutlandırma için çıkarılır. Boyutlandırılan malzeme talebe göre, direk tesistende yüklene bilir. Etrafımızda gördüğünüz kapalı stok alanlarına çekilerek daha sonrasında da sevkiyat yapılır. Tuzun kullanım alanları genellikle Kara Yolları Genel Müdürlüğü karayollarında, belediyelerde karla mücadelede, hayvancılıkta, yem sanayisinde, hayvancılıkta yalama taşı olarak, tekstilde kumaş sertleştirilmesinde kullanılır” dedi.
-“ Türkiye’nin her tarafına tuz gönderilmektedir”
Türkiye’nin her tarafına kaya tuzu gönderdiklerini söyleyen Tümirtaş, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Genel itibariyle Türkiye’nin her tarafına tuz gönderilmektedir. Karayollarına bugün Ordu, Sinop, Samsun, Antalya, Bursa’ya İç Anadolu’ya, Ankara’ya, Eskişehir’e, Bolu tarafına tarafımızca tuz verilmektedir. Yani Türkiye’nin dört bir yanına tuz gönderilmektedir. Üretimde şuan 10 kişi çalışmaktadır. İşletmede günlük 400 ila 500 ton duruma ve kapasiteye göre tuz işlenmekte, işlenen bu tuzda ya stok alanlarına çekilmekte veyahutta ihtiyaca göre sevk edilmektedir” şeklinde konuştu.
-“Patlatmalar jandarma denetiminde yapılıyor”
Açılan galerilerde patlatmaların jandarma kontrolünde yapıldığını kaydeden Timurtaş, “Tesisimizde patlatmalarımız jandarma nezaretinde mesai bitiminde yapılmaktadır. Ertesi günün sabah’ta tek vardiya çalıştığımız için hemen mesai bitiminde yapılır. Ocak komple boşaltılır. Güvenli bir mesafe kadar hat çekilir patlatma yapılır. Mesai bittiği için ocak kontrol edilir tekrardan üretime başlanır.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji