YouTube

  • DOLAR
    %0,28
  • EURO
    %-0,13
  • ALTIN
    %0,44
  • BIST
    %-0,06
ÜLKENİN EN PARLAK OKULUNUN MEZUNLARI YERKÖYLÜYE EMANET

ÜLKENİN EN PARLAK OKULUNUN MEZUNLARI YERKÖYLÜYE EMANET

19072017yılmaz
ODTÜ-MEBİVA BAŞKANI Dr.ERDAL YILMAZ:
“Cuma namazında yollara taşan ODTÜ’lülerin sayısı Yerköy’de Molla Hüsrev camisinde Cuma namazı kılanlardan az değil”
ODTÜ Mezunları Birliği Vakfı Erdal YILMAZ ile söyleşi.
 Dr. Erdal YILMAZ Kimdir?
 Erdal Yılmaz lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde Havacılık Mühendisi olarak 1990 yılında tamamladı. Aynı bölümde yüksek lisans ve doktora derecesini kazandı. 2003 yılında ABD ‘de iş idaresi yüksek lisansını (MBA) finans anabilim dalında tamamladı. İş tecrübesi olarak ise 1990-1999 arasında TÜBİTAK’ın farklı enstitülerinde araştırmacı olarak çalıştı. Bu esnada bazı projeler kapsamında İspanya ve ABD 2 yıla süren görevlerde bulundu. 1999-2012 yılları arasında ABD’ de önce araştırmacı ve öğretim üyesi olarak çalıştıktan sonra 2012 yılında Türkiye’ye döndü. Halen TÜBİTAK’ta yönetici olarak görev yapmaktadır. Dr. Yılmaz, ODTÜ-MEBİVA Kurucu üyesi ve halen Yönetim Kurulu Başkanıdır.
Soru: MEBİVA nedir, ne yapar bize biraz bahsedebilir misiniz?
 Erdal Yılmaz: ODTÜ Mezunları Birliği Vakfımız,kısa adıyla ODTÜ-MEBİVA, kuruluşundan bu yana neredeyse çeyrek yüzyılı geride bırakmış mütevazi bir organizasyondur. Amacımız çok basit aslında, vakıf senedimizde belirttiğimiz üzere:  “ODTÜ mezunlarının, mezuniyet sonrasında karşılaşabilecekleri mesleki ve teknik ihtiyaçlarının ve sorunlarının giderilmesi için çalışmalar yapmak ve ülkenin bilimsel, sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmaktır.” Basit ancak yapmamız gereken çok şeyler var. Üyelerimiz arasında ilişkilerin sıcak tutulması, aramızda danışma ve dayanışmanın sağlanması, yeri geldiğinde birbirimize destek olunması ve kullanımı olan bilginin üretilmesi çok önemli.
23.Yıllık Büyük Buluşmamızı bu sene Ramazan İftarında 600 kişilik ODTÜ’lü katılımı ile yaptık. ODTÜ Mezunu bürokratlarımız, iş adamlarımız, milletvekillerimiz, bakanlarımız ve öğrencilerimizin katıldılar. Gayri resmi olarak aslında 30. Yıl buluşmamız, çünkü ilk buluşmamız 1988 yılında oldu ve vakfımız da resmi olarak 1995 yılında kuruldu. Yıl içinde mezunlarımız ve öğrencilerimizle zaman zaman toplantılar yapıp tecrübelerimizin paylaşımını sağlıyoruz. Dönemsel olarak ise üst düzey istişare toplantılarımız oluyor. Yakın zamanda ise Vizyon Sahibi Gençlik ve Yediden Yediyüze adı altında ODTÜ’lü öğrencilere yönelik Gençlik ve Spor Bakanlığı projeleri gerçekleştirdik. Ayrıca ODTÜ’lü öğrencilerimize burslar da vermekteyiz. Bu sene yaklaşık 60 ODTÜ öğrencimizVakfımızdan tam burs aldılar.
 
Vakfımızın Senedi gereği 2 yılda bir Başkan dahil yeni Yönetim Kurulu üyeleri seçilir. Nisan 2017 de yeni yönetim oluştu ve oldukça yetkin, tecrübeli ve vizyonerarkadaşlarımız yönetimde yer aldılar. Önceki yönetici arkadaşlarımızın bıraktıkları mirası daha ileri taşıma azmiyle planlarımızı yaptık. Seneye burs sayımızı artırmak istiyoruz. Yeni proje planlarımızda devam etmektedir. Yeni dönemde mezunlarımızın uzmanlık alanlarında araştırma komiteleri ve Enstitü çalışmalarımız olacak enerjiden savunmaya, uluslararası ilişkilerden hikmet ve eğitim konularına varana kadar geniş bir yelpazede çalışmaya başladık.  Ayrıca bir mezun ile bir öğrenciyi eşleştirerek kariyer kılavuzluk ve koçluk sistemini yerleştireceğiz. Bu şekilde öğrencilerimize mezunlarımızın tecrübeleri çok yakından aktarılacak.ODTÜ mezunları birey olarak farklarını her yerde belli ettiriyorlar. Bunu Vakfımız aracılığı ile daha kapsamlı, grup halinde ve kurumsal yapmak istiyoruz. Türkiye’nin yeni geleceğinin şekillendiği son yıllarda ODTÜ mezunlarımız olarak daha aktif roller almak ve karar organlarına daha doğruolduğuna inandığımız seçenekleri oluşturmak ve sunmak sorumluluğumuz olduğunu düşünüyoruz.
Soru: ODTÜ denilince yasadışı eylem ve gösteri yapan devlete karşı sol ideolojinin asi gençleri aklımıza geliyor, öylemi gerçekten?
Erdal YILMAZ: ODTÜ 1956 yılında kurulmuştur. Yani Üniversitemiz, Demokrat Parti Hükümetinin bir projesidir. Eğer sadece klasik sağ-sol ideoloji çerçevesinde konuşacaksak“ODTÜ’yü kuran sağ ideolojidir” diyebiliriz. O dönemin Milli Eğitim Bakanı rahmetli Tevfik İleri’nin büyük gayretleri vardır. Ancak 1960 darbesinden sonra rahmetli Adnan Menderes hükümetinin ODTÜ bağından dolayı ODTÜ’nün kapatılması dahi Darbeciler tarafından telaffuz edilmiştir. Sonrasında Darbeyle şekillenen bir süreç var. Küresel soğuk savaşın ülkemizde yansımaları, 1968 olayları ve 1970’lerin kavgaları hepimizin malumu. O yıllarda ODTÜ’nün tarihi, ancak önümüzdeki çetin gelecek, bölgemizin zor çevre şartları ve dünyadaki gelişmeler bizim çay sohbetlerinde geçmişi konuşarak rehavete veya öfkeye kapılmamıza müsaade etmiyor.
ODTÜ denilince bazen illegal gösteri ve yürüyüş resimleriveya aykırı taleplerin gürültülü seslendirildiği durumlar medyada öne çıkartılır. Yakın zamanda da “cinsiyetsiz tuvalet” olayı ile gündeme getirmek istediler. Yada Üniversitemizin muhtelif sol ideoloji fraksiyonları tarafından kuşatıldığı ve adeta bir kale haline getirildiği algısı verilir.Aslında bu doğru değil. Bu durumdan, siyasi tercihleri sosyal demokrasi çerçevesinde sol partiler olan ODTÜ’lüler de rahatsız. ODTÜ’nün adınıngeçmişteki anarşizm ile veya günümüzdeki illegal eylemlerle kirletilmesi bizi de rahatsız etmektedir. Bir anlamda aşırı sol ideolojik gruplar ve onu destekleyenler, ODTÜ’nün halkımız gözünde ki değerini karartmaya yönelik algı yönetimi yapmaya çalışıyorlar. Bununla beraber ODTÜ’nün her türlü görüş ve düşünceye özgürlükçü ve eşit mesafeli yaklaşımını da destekliyoruz. Bizim nihai olarak kırmızı çizgimiz: ülkemizin, milletimizin ve insanımızın yüksek menfaatleridir; yıldönümüne girdiğimiz 15 Temmuz’da millete karşı yapılan darbe ve benzeri girişimlerin karşında dik durmaktır;  şahsımızın, belli bir grup veya zümrenin ideolojisi değil.
Anadolumuzun insanları bilsin ki ODTÜ sadece bunlardan oluşmuyor.Yerköy’ün ilçe nüfusu ile ODTÜ’nün öğrenci ve öğretim üyesi sayısı birbirine yakındır. Örneğin,ODTÜ de eski bir Cami var. Pek çok ta mescit var. Cuma namazında yollara da taşan ODTÜ öğrencilerinin ve mensuplarının sayısı Yerköy’deki Molla Hüsrev camisindeki Cuma namazı kılanlardan daha az değildir. Bu, yıllardır böyledir, yakın zamanda oluşmuş değil. İkisini de görmüş biri olarak söylüyorum. ODTÜ’de öğrencilerin katılım sağladığı 120’nin üzerinde topluluk ve takım vardır. Bunlar içinde Okçuluk takımı da vardır, briç topluluğu veya eşli danslar topluluğu da. Bir topluluk ile bütün üniversitenin ismini öne çıkararak ODTÜ’ye gelecek olan öğrencilerin demografik yapısını yönlendirmeye çalışanlara kanmamak gerek. Yani,geri planda bambaşka bir ODTÜ var. ODTÜ’ye gelen öğrenciler yurdumuzun her köşe ve bucağından geliyor. Örneğin ben 1980’li yıllarda İç Anadolu’nun kalkınmada geri sıralarda yer alan Yozgat vilayetinin Yerköyilçesinden gelip ve yerlilik içeren değerlerini kaybetmeden ODTÜ’lü olmuş birisiyim. Karadeniz’in yolu bile olmayan yaylalarından, Güneydoğunun ücra mezralarından, Egenin zeytin bahçelerinden gelen binlerce ODTÜ’lü var.Yani ODTÜ, IQ seviyesi yüksek ve çalışkan Anadolu insanıdır. Mezunlar olarak bizler,Ülkemizi bilimsel, sosyal ve ekonomik olarak daha ileriye götürmenin; Üniversitemizle beraber  sanayi, yenilik, yüksek teknoloji konularında geleceği kurgulayan beyin ve onu işleten motor olabilmenin endişesi ve gayreti içindeyiz. Kanaatimce ODTÜ mezunlarının %95 den fazlası bu pozitif gayret içerisindedir. Sayıları 27 bin olan öğrenciler ise büyük oranda çok ağır olan dersler, projeler ve sınavlarla meşguller. Burada keyif çatıp, elini kolunu sallayarak orta veya iyi bir notla mezun olan yok.Onlarda bir an önce mezun olup bu ülkeye ve milletimize  ve insanlığa üniversitemizden aldıklarını verme gayreti içindeler.
KAYA VE YILMAZ’IN FOTOĞRAFI
Başkentteki Yerköylüler Dernek Başkanı Mesut KAYA ile ODTÜ-MEBİVA Kurucu üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdal YILMAZ’ı TÜBİTAK’taki makamında ziyaret ettik.
19072017yılmaz 1

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji