YouTube

  • DOLAR
    %0,22
  • EURO
    %-0,05
  • ALTIN
    %1,05
  • BIST
    %3,10
Üniverrsitelerimizde neler oluyor

Üniverrsitelerimizde neler oluyor

Başbakan Erdoğan 18 Aralık salı günü, Çin’den fırlatılan Göktürk-2 uydusu için ODTÜ’de (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) yapılan törene katılmak üzere üniversiteye gitmişti. Başbakanın ziyareti dolayısıyla üniversiteye sevk edilen binlerce takviye polis, Erdoğan’ın ziyaretini protesto eden öğrencilere gaz bombaları ve tazyikli su ile sert bir şekilde müdahale etmişti.
ODTÜ’de düzenlenen bu gösterilere polisin sert müdahale etmesi de sonraki günlerde çeşitli üniversitelerde boykotla protesto edilmişti.
 
Kıyamet kopacak diye kıyameti koparanların günü olan 21 Aralık’ta ise 10 ODTÜ’lü öğrenci ev baskınlarıyla gözaltına alınmış ve çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakılmıştı. ODTÜ’lü öğrenciler bu olaylar ve yankılarının ardından okulu terk etmeme eylemi yaptı. Öğrencilerin “ODTÜ Ayakta, …’ye direniyor. Devrim ayakta…” gibi pankartlarla tekrar eylem yaptılar.
ODTÜ rektörlüğü, olayların ertesi gününde yazılı bir açıklama yaparak, güvenlik güçlerinin sert müdahalesini eleştirmişti. Bunların üzerine başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan da geçen hafta bir televizyon programına katılarak, “Eğer bu hocalar öğrencilerini böyle yetiştiriyorsa onlara da yazıklar olsun. Bize böyle hocalar lazım değil. Bir defa bir hoca öğrencisine ilme saygılı olmayı öğretmesi lazım.” dedi.
 
Üniversitelerden bu molotoflu protestoya kınama geldi.
 
Yaşanan bu elim olay üzerine, ilim yuvası diğer üniversitelerimizden de şöyle bir tepki geldi:
“…ODTÜ yerleşkesinde gerçekleştirilen tören sırasında yaşanan şiddet olaylarını üzüntüyle karşılıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin uzay bilimleri ve teknolojileri alanında göstermiş olduğu bu tarihi başarı, ne yazık ki ODTÜ yerleşkesinde bazı öğrencilerin şiddet eylemleriyle gölgelenmeye çalışılmıştır… Üniversiteler olarak öğrencilerimizin kamuoyunda başarılarıyla gündeme gelmeleri en büyük arzumuzdur. Bu vesileyle, ülkemizde heyecan uyandıran ve tüm dünyanın ilgisini çeken böylesine bir bilimsel ve teknolojik başarının gerçekleşmesinde katkısı olan bilim adamlarımıza ve diğer yetkililere teşekkür eder, tebriklerimizi sunarız.”
 
27.12.2012 tarihinde de 6alatasaray Üniversitesinde 0lay vardı. Eğer bu gibi olaylar diğer üniversitelere de sıçrarsa ne olacağının en belirgin örneği daha önce yaşanmıştır. Öğrenci sokağa dökülürse polisle, askerle mücadele ve müdahale olayları başlar ki bu da hepimizin en son isteyeceği şeydir eminim. Zira 70 ve 80’li yılların ihtilal olayları öğrenciler üzerinden başlatılmış ve sokaklara hatta evlere kadar taşınmıştır maalesef. Yani birileri yine aynı yaramızı kanatmaya başlamak üzere galiba. Bu hususta gerek siyasiler gerek öğrenciler gerek güvenlik güçleri gerekse eğitim yuvaları bu tuzaklara bir daha düşecek kadar kör olmamalıdırlar. Kaldı ki oyun çok basit, fazla satranç hamleleri düşlemeye gerek de yok. Güzel ülkemiz, atalarından aldıkları feyz ile bilim alanında gayet başarılı bir işe imza atmıştır, bizi sevmeyen ve bizim güçlenmemizi istemeyen şer odakları da bunu çekememiş ve karalamak istemiştir.
Üniversiteler öğrencilerin ve bilim adamlarının fikir ürettiği, düşüncelerini özgürce paylaştığı; farklı düşüncelere tahammül etmeyi de öğrendiği ortamlar olmalıdır. Öğrencilerin tek protesto aracı eleştirel fikirleri olmalı; taş, sopa ve molotof kokteyli öğrencilerle anılmamalıdır. Kavga ve şiddet hiçbir fikre hizmet edemez ve hiçbir fikir hedeflerine bu yöntemlerle ulaşamaz. Bunu da 70-80 olaylarında en acı şekilde gören yine bizler değil miyiz?
 
Kaldı ki tarihteki Türk devletlerinin hepsi içeriden birilerinin ihanet etmesiyle ya da iç isyanlarla yıkılmıştır. Bu oyunlar daha önce de oynandı, akıllı hareket etmek lazım. Ha şunu da savunmuyorum, ülkede askeri otorite ve tekel gitti yerine siyasi ya da sivil otorite-tekel geldi çok iyi olacak da demiyorum. Dengeyi kurmak lazım. Ama bu dengeyi kurarken kökleşmiş zararlı ve yanlış yapıları ve de yapılanmaları sağa sola zarar vermeden, etrafı fazla incitmeden ortadan kaldırmak lazım.
ODTÜ kendi başına ülkenin tüm üniversitelerinden daha büyük başarılara imza atarak dünyada ülkemizi temsil eden ve sıralamalara girebilen tek üniversitedir. Fakat bu, ODTÜ’nün başıboş hareket etmesi ya da ülke istikrarını bozmak ister gibi çaba sarf etmesi ya da isyan etmesi anlamına gelmez. Protesto hakkı demokratik ülkelerin en doğal haklarından birisidir, demokrasiye katkı sağlamak istiyorsak gerek siyasiler olarak gerekse vatandaş olarak topyekûn hareket etmemiz lazım. Siyasiler daha ılımlı ve temkinli hareket etmeli, vatandaş da çoğunluğun kararına saygı duymalı ve ona göre hareket etmelidir. Bu, tabii ki haksızlık olursa ona da boyun eğmek anlamında değil, ama hak arayacaksak da resmi ve medeni yollardan protesto etmek ya da düşüncelerimizi dile getirerek yapmalıyız. Devletin malına mülküne zarar vererek ya da molotof kokteyli atarak değil. Güvenlik güçlerinin müdahalesine verilen tepkiler de çok gereksiz ve yersizdi. Çünkü orada emniyet mensupları, kendilerine verilen emri uygularlar, onların işi odur zaten, taşkınlığa ve sapkınlığa engel olmaktır.
Bu manada siyasilere kızıp da devletin en hassas organlarına saldırmak ya da onlardan acısını çıkarmak ne kadar yanlışsa; güvenlik güçlerinin de siyasi gücün arkasına sığınıp ya da güvenip karşı görüşleri ezmesi de bir o kadar yanlıştır. Seçilip iktidar olunca karşı düşünceleri hainlikle suçlamak ne kadar vatan hainliği ise, halkın çoğunluğunun seçimini de göz ardı etmek ve ona isyan etmek de bir o kadar hainliktir. Eğitim, bilim ve sanatı siyasallaştırmak ne kadar ihanetse; eğitim, bilim ve sanatı görmezden gelmek, yok saymak ya da önemsizleştirmek de bir o kadar ihanettir.
İlim hülyası üniversitelerimizin siyasetten uzak özgün ve özgür düşüncelerle ülkemize ve bilime katkılar sağlayarak bilim-sanat yuvası olarak kalması umudumuzu korumak istiyoruz. Yoksa şimdi olduğu gibi, Göktürk-2 gibi başarılarımızı konuşmak yerine korkularımızı konuşur dururuz…
Selam ve saygı ile…

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji