YouTube

  • DOLAR
    %0,14
  • EURO
    %-0,31
  • ALTIN
    %0,21
  • BIST
    %3,10
Usul, “Aşırı Tuz Hastalıkları Tetikliyor”

Usul, “Aşırı Tuz Hastalıkları Tetikliyor”

Yerköy Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Sayit Usul, fazla tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olduğunu, yüksek kan basıncı ise ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörünü oluşturduğunu söyledi
27022013tuzYerköy Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Sayit Usul, dünyada en önemli halk sağlığı sorununun kronik hastalıklar olduğunu, ülkemizde her geçen gün kronik hasta sayısının hızla artığını belirterek “Erken ölümlere yol açan ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik hastalıklardan korunmada önleyici yaklaşımların geliştirilmesi zorunludur. Değiştirilebilir temel risk faktörlerinden olan yetersiz ve dengesiz beslenmenin önlenmesi kronik hastalıklardan korunmada güncel stratejilerden birini oluşturmaktadır. Toplumdaki bireylerin aşırı tuz tüketiminin de yer aldığı beslenme bilgi, tutum ve davranışlarını olumlu yönde değiştirerek faaliyetler bu stratejilerin kapsamındadır.
Aşırı tuz tüketimi de değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme uygulamasıdır ve birçok kronik hastalığın temelinde yer almaktadır. Özellikle oluşumunda aşırı tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu hipertansiyon dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde bir numaralı risk faktörüdür” dedi.
Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda ülkemizde tuz tüketimi Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği değerin yaklaşık üç katı kadar olduğunu söyleyen Usul “Fazla tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olmaktadır. Yüksek kan basıncı ise ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörüdür. Ülkemizde her dört ölümden birisi yüksek tansiyon ile ilgilidir.
Aşırı tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olarak gösterilmektedir. Ayrıca aşırı tuz tüketiminin sadece yüksek kan basıncı nedeni olmakla kalmayarak günümüzde önemi birer sağlık sorunu halinde gelen mide kanseri, osteoporoz yani kemik erimesi, böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu belirtilmiştir.
Bu nedenle halk sağlığının korunması ve hastalıkların oluşumunun önlenmesi için çok sektörlü bir yaklaşım ile toplumumuzda tuz tüketiminin kademeli olarak önerilen seviyelere düşürülmesi gerekmektedir” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Risk Sayit Yol

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji