YouTube

  • DOLAR
    %0,08
  • EURO
    %-0,12
  • ALTIN
    %0,48
  • BIST
    %1,77
Uyar, “AIDS Konusunda Doğru Bilgilenme Çok Önemli” Dedi

Uyar, “AIDS Konusunda Doğru Bilgilenme Çok Önemli” Dedi

Yerköy Toplum Sağlığı Başkanı Ali Alparslan Uyar, AIDS mikrobu olan HİV virüsünün vücudun savunma sistemi olan bağışıklık sistemini bozduğunu kaydetti
30112012dr1Yerköy Toplum Sağlığı Başkanı Ali Alparslan Uyar, Dünyada gittikçe artan AIDS hastalığının aşısı ve kesin tedavisi olmadığını. AIDS virüsüyle enfekte kişiler başlangıçta sağlıklı olduklarını ancak hastalığı bulaştırma riskleri yüksek olduğunu, bu durumun önüne geçme için ise en etkin yolu bilgilenmek olduğunu belirti.
AIDS mikrobu olan HİV virüsünün vücudun savunma sistemi olan bağışıklık sistemini bozduğunu kaydetti. Uyar, “Dünya sağlık örgütü tarafından her yıl 1 Aralık Dünya AIDS günü olarak kabul edilmiştir.  Bugünün amacı AIDS’e karşı en iyi mücadele yöntemi olan toplumsal bilincini yaymaya, toplumu AIDS hakkında duyarlı hale getirmeye çalışmaktır.
Bütün çabalara rağmen hızla dünya üzerinde yayılmaya devam eden AIDS hastalığı ile daha yaygın mücadele edebilmek amacıyla 1 Aralık günü “DÜNYA AIDS GÜNÜ” olarak kabul edilmiştir.”dedi.
1980’de Dünya gündemine giren, 1985 yılından beridir de Türkiye’de görülen AIDS’e HİV adlı bir virüsün sebep olduğu, bulaşıcı ve ölümcül bir hastalık olduğunu ifade eden Uyar, şöyle devam etti “AIDS mikrobu olan HİV virüsü vücudumuzun savunma sistemi olan bağışıklık sistemini bozar. Vücudunda bu virüs bulunan herkeste AIDS’e ait hastalık belirtileri görülmeyebilir. Ancak bu kişiler kendisi hasta olmamasına rağmen başkalarına bu mikrobu bulaştırabilirler.
Bununla beraber HİV virüsü korkulduğu gibi günlük yaşantımızdaki sosyal ilişkilerle, tokalaşma, öpüşme, kucaklaşma, tabak, kaşık ve giysilerin ortak kullanılması, tükürük, gözyaşı, ter, öksürük, aksırık, banyo, havuz, tuvalet gibi yerlerin ortak kullanılması bulaşmaz.
AIDS korunmasız cinsel ilişkiyle, kan yoluyla, kontrol edilmemiş kan ve kan ürünlerinin kullanılması, ayrıca sterilizasyonu yeterli yapılmayan diş hekimliği, berber, dövme ve akupunktur aletleriyle, ortak kullanılan kesici ve delici aletlerle bulaşır. Bunların dışında bir diğer bulaşma şekli de taşıyıcı ya da hasta olan anneden bebeğine gebelikte, doğumda ya da doğumdan sonra emzirme yoluyla virüsün geçmesidir.”dedi.
Hastalık tespit edilen kişinin hastalık hakkında doğru bilgi edinip hastalığı her yönüyle öğrenmesi gerektiğini kaydeden Uyar, tedavisini ve kontrollerini aksatmaması, toplumu hastalık hakkında yeterince bilgilendirdiğimiz takdirde hem hasta olan kişiler hem de çevresindeki kişiler tedirgin bir hayat yerine daha bilinçli ve daha rahat bir hayat sürebileceklerini ifade etti.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji