YouTube

  • DOLAR
    %0,23
  • EURO
    %0,05
  • ALTIN
    %1,19
  • BIST
    %-0,06
Uyar, “Dünya Sağlık İçin Hareket Et”

Uyar, “Dünya Sağlık İçin Hareket Et”

Yerköy Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Ali Alparslan Uyar, obeziteyi önlemek ve sağlıklı yaşam için fiziksel aktivitenin şart olduğunu söyledi.
30052013drYerköy Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Ali Alparslan Uyar ”Fiziksel aktivite, kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlanmaktadır. Bireylerin ruhsal ve fiziksel sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan biridir. Bir halk sağlığı sorunu olmanın yanında aynı zamanda toplum refahını, çevrenin korunmasını teşvik eder ve gelecek nesillere bir yatırım oluşturur.”dedi.
Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan Fiziksel İnaktivite (Fiziksel Hareketsizlik) dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında 4. sırada yer almakta olduğunu ifade eden Uyar, “Dünya genelindeki ölümlerin yüzde 6 meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25 nin diyabetin yüzde 27 sinin ve iskemik kalp hastalıklarının yüzde 30 nun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir.
Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Fiziksel aktivite; kan basıncını azaltır, HDL seviyesini arttırır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir.
Dünya genelinde fiziksel hareketsizlik kötü beslenme ile birlikte ortalama toplam sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 2 si ile ilişkilendirilmektedir. Fiziksel aktivitenin arttırılması sağlık harcamalarını dolayısı ile ekonomik maliyetin azaltılmasında uygulanabilir, maliyet etkin ve en temel stratejilerden birisidir.
Yetişkinler için haftanın 5 günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması sağlığın korunması, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kolon ve meme kanseri riskini azaltmak için gereklidir. Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir. Örneğin; tempolu yürüyüş- saatte yaklaşık5 Km, bisiklete binme-Saatte16 Kmden az, hafif tempolu koşu-saatte8 Kmden az 5–17 Yaş grubu çocukların ise günde en az 60 dakika orta şiddetten şiddetli aktiviteye doğru giden aktivite yapması önerilmektedir. “şeklinde konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji