YouTube

  • DOLAR
    %0,22
  • EURO
    %-0,05
  • ALTIN
    %1,05
  • BIST
    %3,10
Uyar, “Mantarlara Dikkat” dedi

Uyar, “Mantarlara Dikkat” dedi

Yerköy Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Ali Alparslan Uyar, mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.
19022013mantarYerköy Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Ali Alparslan Uyar, mantarların zehirli olup olmadıklarını şekline, rengine bakarak anlamanın mümkün olmadığını söyledi.
Mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyaran Uyar, mantar zehirlenmelerinin doğal alanda yetişen, yapısında zehirli maddeler bulunduğunu, mantarın tüketilmesiyle ölümle sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmeler olduğunu ifade etti.
Uyar, “Mantar zehirlenmeleri, doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir. Mantar zehirlenmeleri özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görülür. Ülkemizde doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların da olduğu unutulmamalıdır. Hemen hemen bütün mantar zehirlenmelerine ‘Amanita Muscarina’ ve ‘Amanita Phallaides’ adı verilen iki cins zehirli mantar sebep olmaktadır.” dedi.
Mantar zehirlenmelerinden korunma yollarını anlatan Uyar, şunları kaydetti: “Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Belirtileri; bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 6 saat sonra ortaya çıkabilir. Mantarın yenmesini takiben 2 saat sonra ortaya çıkan belirtiler; sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızlarda artış, ağızda metal tadı, bulantı, kusma ve terlemedir. Mantarın yenmesini takiben 6 saat sonra ortaya çıkan belirtiler ise; bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı, karaciğer ve böbrek fonksiyon bozuklukları ortaya çıkar.
Karaciğer ve böbrek fonksiyon bozuklukları öldürücü olabilir. Mantar zehirlenmesinin tedavisi genel olarak gelen zehirlenme bulgularına yöneliktir. Mantar zehirlenmeleri çok basit bir şekilde önlenebilecek bir zehirlenme tipi olup, zehirlenmenin engellenmesindeki tek çare doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesidir. Zehirli mantar ve zehirsiz mantarların görünüşlerinden ayırt etmek oldukça zordur. Bu yüzden serada yetişen, markalı, kullanım tarihinin belirtildiği kültür mantarlarını tüketmek en sağlıklı yoldur.”
Mantarla ilgili doğru bilinen yanlışlar hakkında da bilgiler veren Uyar, “Yoğurtla yenilen mantar zehirlemez. Pişirilen mantarda zehir yok olur. Sirkeli ve tuzlu suda kaynatmakla mantarın zehri alınır. Kurutulmuş mantarın yenmesiyle zehirlenme olmaz. Çayırlarda yetişen mantarlar zehirli değildir. Mantar koparıldığında rengi değişmezse mantar zehirsizdir; mantarın iç kısmı mavileşirse bu mantar zehirlidir. Ağaçlardaki mantar zehirsizdir. Zehirli mantar gümüş kaşıkla pişirilirse kaşık kararır. Ayrıca mantar yendikten sonra zehirlenme belirtileri görülür görülmez hasta kusturulmalıdır. Hasta en kısa sürede hastaneye götürülmelidir. Mümkünse mantar örneği de beraberinde götürülmelidir.
Herhangi zehirlenme şüphelerinde ulusal danışma merkezi 114 numaralı telefonu arayarak 7/24 yardım ve danışmanlık hizmetine başvurulmalıdır. Verilen bilgiler dahilinde halkımızın bilinçsizce doğadan yabani mantar toplaması ve gıda olarak tüketmesinde daha dikkatli davranmasını temenni ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji