YouTube

  • DOLAR
    %0,16
  • EURO
    %-0,17
  • ALTIN
    %0,21
  • BIST
    %3,10
Uyar, “Verem halk sağlığı sorunu”

Uyar, “Verem halk sağlığı sorunu”

Yerköy Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Ali Alparslan Uyar, “Verem Eğitim ve Propaganda Haftası” dolayısıyla çeşitli açıklamada bulundu.
07012014uyarYerköy Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Ali Alparslan Uyar,  veremin dünyada bir tek etkene bağlı ve tedavi edilebilir olmasına rağmen ölüme yol açan bulaşıcı bir hastalık olduğunu ifade etti. Dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin verem mikrobu ile enfekte olduğunu belirtildi.
Veremin solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olduğunu ifade eden Dr. Uyar, Veremin, insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olmasına rağmen hala tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini koruduğunu dile getirdi.
Dünya Sağlık Örgütü Küresel Tüberküloz 2013 Raporu`na göre, dünya genelinde verem görülme sıklığı ve hastalığa bağlı ölüm hızlarının düştüğünü, buna rağmen küresel verem hastalığı yükünün halen yüksek olduğunu vurgulayan Uyar, ülkemizde yeni tespit edilen verem hasta sayısı her yıl ortalama yüzde 6-7 oranında azalmakta olduğunu söyledi
Yerköy Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Ali Alparslan Uyar,  açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
“İnsanların yüzde 10’u yaşamlarının bir döneminde verem hastalığına yakalanacaklardır. Dünyada 2013 yılında 7,8 milyon yeni vaka ve 1,1 milyon vereme bağlı ölüm meydana gelmiştir. 2013 yılında ülke genelinde yaklaşık 12 bin 382 yeni verem hastası tespit edilmiştir. Ülkemiz genelindeki hastaların yüzde 59’u erkek, yüzde 41’ini kadınlardan oluşmakta, hastaların yaklaşık yüzde 65’i de akciğer tüberkülozudur.
Veremin tedavi görmemiş aktif tüberkülozlu kişilerin, öksürme ve hapşırmasıyla ortama yayılan mikrobun solunum ile alınması sonucu bulaşmaktadır. Tedavi görmemiş bir verem hastası, yılda 10–15 kişiye bu hastalığı bulaştırır. Verem mikrobunun bulaştığı kişilerde vücutta sessiz durduğu ve hastalık oluşturmadığı duruma verem enfeksiyonu denilmektedir. Vücut direnci düştüğü zamanlarda verem mikrobu verem hastalığına sebep olmaktadır. Verem hastalığı klinik belirtilerin ortaya çıktığı durumdur. Verem hastalığının genel belirtileri halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi, 2-3 haftadan fazla süren öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı ve nefes darlığıdır. Üç haftadan uzun süren öksürüğü olan kişiler erken tanı için en yakın sağlık kurumuna başvurmalıdır.”
“Verem Mikrobu, Veremi Olan Hastadan Bulaşır”
Veremin bulaşma yollarıyla ilgili bilgi veren Dr. Uyar, verem mikrobunun kaynağının, tedavi görmemiş veremi olan hasta olduğuna, mikrobun hava yolu ile bulaştığını, bulaşmada, mikropla karşılaşma süresi, ortamın genişliği ve mekânın havalandırma durumu çok önem olduğunun altını çizdi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji