YouTube

  • DOLAR
    %-0,08
  • EURO
    %-0,23
  • ALTIN
    %-0,36
  • BIST
    %0,68
UYAR'DAN, YEŞİLAY HAFTASI AÇIKLAMASI

UYAR'DAN, YEŞİLAY HAFTASI AÇIKLAMASI

1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan Yeşilay Haftası nedeniyle basın açıklaması yapan Yerköy Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Ali Alparslan Uyar, “Yeşilay Haftası’nda, alkol, tütün ve uyuşturucu gibi maddelerin birey, aile ve topluma zararlarına dikkat çekilecek” dedi. 
19022013mantarYerköy Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Ali Alparslan Uyar, 1-7 Mart “Yeşilay Haftası” dolayısıyla yaptığı açıklamada, bağımlılığın dünyada olduğu gibi Türkiye’de de başta gençler olmak üzere herkesi etkileyebilen; biyolojik, ruhsal ve sosyal boyutları olan bir sağlık sorunu olduğunu ifade etti.
Yeşilay, sağlıklı bir nesil ve toplumun oluşması için çalışmakta olduğunu ifade eden Yerköy Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Ali Alparslan Uyar, önemli halk sağlığı sorunlarından olan sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerin kullanımında artış olduğu belirti.
Sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerin bağımlılık yaptığını sağlık yönünden zararlı olduğu gibi toplumsal huzuru bozan problemlere ortam hazırladığını belirten Uyar, zararlı maddeleri kullananların bağımlılıklarından kurtulabilmeleri için Bakanlığın çalışmalar yaparak söz konusu alanlarda hizmet veren merkezler oluşturduğunu hatırlattı.
Uyar, “Yapılan araştırmalarda madde bağımlılığına başlama yaşı sigara için 10, alkol için 11, uyuşturucu için 12 olarak ortaya çıkmıştır. 9 -17 yaş arası gençlerin yüzde 16’sının sigara, yüzde 11’inin alkol, yüzde 2.9’unun uyuşturucu kullandığını ortaya çıkan araştırmalarda. Dünya’da yaklaşık yüz 84 milyon kişi uyuşturucu bağımlısıdır. Cinayet, boşanma, hırsızlık, intihar, trafik kazaları gibi suçların yüzde 80 sebebi alkoldür.
Türkiye’nin, sigaraya bağlı hastalıkların tedavisi için her yıl 8,5 milyar dolar harcanmaktadır. Ülkemizde her yıl 200 bin kişi, dünyada her 13 saniyede 1 kişi sigara sebebiyle ölmektedir. Sigara kullanımına bağlı ölümler, ülkemizde önlenebilir ölümlerin başında gelmektedir. 4207 Sayılı Yasayla beraber getirilen birtakım kısıtlamalar, sigara tüketim oranlarında azalma ve kapalı ortamların hava kalitesinde belirgin iyileşmeler sağlamıştır. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığının ALO 171 numaralı Sigarayı Bırakma Danışma Hattı’nı arayabilir.”dedi.
Sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımının insan sağlığı üzerinde birçok olumsuz etkisi olduğunu belirten Uyar, “Özellikle ağız, yutak, gırtlak, yemek borusu, mesane, böbrek, pankreas ve mide kanserleri, lösemi, karaciğer harabiyeti, ülser, siroz ve felç gibi birçok hastalığın sebebi madde kullanımıdır.
Uyuşturucu kullananlarda bulaşıcı hastalık görülme riski artar. İyi bir eğitim, düzenli bir aile ortamı ve toplum yapısı, madde bağımlılığı ve alkolle mücadelede yol almamıza yardımcı olacaktır. Uyuşturucu ve alkol bağımlılarının tedavisi zaman ve sabır ister. Tedavi altına alınan kişilerin tedaviyi kendilerinin istemesi ve kararlı olması gerekir. Yeşilay Haftası vesilesi ile, tüm vatandaşlarımızın uyuşturucu, alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak, sağlıklı bir hayat sürmelerini temenni ederiz.”dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji