YouTube

  • DOLAR
    %0,20
  • EURO
    %-0,03
  • ALTIN
    %0,25
  • BIST
    %0,20
Yerköy, Çiçekdağı ve Köseli tek merkez olacak

Yerköy, Çiçekdağı ve Köseli tek merkez olacak

Nüfusu 2 binin altında kalan beldelerin kapatılmasına yönelik çalışma yeniden başlatıldı. Başlatılan çalışmalar sonucunda, Yerköy, Çiçekdağı ve Köseli tek merkezde toplanacak.
06062012yerkoyHükümet tarafından hazırlanan yeni taslakta ilk etapta nüfusu 2 binin altında olan beldelerin statüleri değiştirilerek, köy statüsüne kavuşturulurken, yeni belde kurulabilmesi için en az 5 bin nüfusa ulaşılması gerekecek.
Hükümet tarafından daha önce hazırlanan ancak yüksek yargıdan dönen mahalli idarelerin yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasanın yürürlüğe girmesinin ardından Yozgat’ta 49 beldeden 35’i unvanını kaybedip, köy tüzel kişiliğine kavuşturulurken, sadece 14 belde unvanlarını kuruyabilecek.
Yozgat’ta nüfusu yetersiz olması nedeniyle beldelik unvanını kaybedecek beldeler olduğu gibi ilçe nüfusunu geride bırakan beldede bulunuyor. 2011 yılı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre, 2 bin 590 nüfuslu Aydıncık ilçesine bağlı Baydiğin Beldesi, sürekli nüfus artışı yaşıyor ve mevcut nüfusu 3 bin 283.
Hükümet tarafından yeniden gündeme getirilen mahalli idarelerin yeniden belirlenmesine yönelik çalışmalar devam ederken, Yozgat’ta 49 beldeden 35’inin köy statüsüne dönüştürülmesi gündeme geldi.
Daha önce yüksek yargı tarafından iptal edilen yasa üzerinde çalışmalarını sürdüren hükümet üyeleri, 29 ilin Büyükşehir yapılmasına yönelik hazırlanacak yasa tasarısına, nüfusu 2 binin altında kalan beldelerin kapatılmasıyla ilgili maddenin de eklenmesi taleplerini dile getirdiler. Yasaya taslağına göre, nüfusu 2 binin altında kalan beldeler kapatılırken, il ve ilçelerin yakınındaki belde ve köyler de mahalle statüsüne dahil edilip, şehir nüfusuna ve mücavir alanına alınacak.
Hazırlanan yasa taslağı hayata geçtiğinde Yozgat’ta 49 beldeden 35’i kapanacak, geriye sadece 14 belde kalacak. Geriye kalan 14 belediyeden bazıları ise bağlı bulundukları ilçe merkezine çok yakın olmaları nedeniyle değerlendirilmeye tabi tutulup, mahalle statüsüne dönüştürülebilecek.
Yasa taslağının yürürlüğe girmesiyle birlikte Yozgat merkeze bağlı bin 68 nüfuslu Esenli ve 655 nüfuslu Osmanpaşa beldeleri ile birlikte nüfusu 2 binin altında kalan Akdağmadeni ilçesinin Oluközü, Aydıncık ilçesinin Baştürk, Kazankaya, Köselik, Boğazlıyan ilçesinin Çakmak, Calapverdi, Devecipınar, Ovakent, Özler, Yenipazar, Çandır ilçesinin Büyükkışla, Çayıralan ilçesinin Curali, Çokradan, Evciler, Çekerek ilçesinin Bayındırhöyük, Bazlambaç, Beyyurdu, Saraykent ilçesinin Çiçekli, Sarıkaya Babayağmur, Karayakup, Yukarı Sarıkaya, Sorgun ilçesinin Ahmetfakılı, Araplı, Belencumafakılı, Gedikhasanlı, Gülşehri, Karakız, Eymir,  Şefaatli ilçesinin Kuzayca, Paşaköy, Yenifakılı ilçesinin Bektaşlı, Yerköy ilçesinin Saray, Sekili beldeleri kapanacak.
Akdağmadeni ilçesinin Belekcehan, Umutlu, Aydıncık ilçesinin Baydigin, Boğazlıyan’ın Sırçalı, Uzunlu, Yamaçlı, Çayıralan’ın Konuklar, Çekerek’in Özükavak, Kadışehri’nin Halıköy, Saraykent’in Dedefakılı, Ozan, Sorgun Bahadın, Çiğdemli, Doğankent beldeleri ise unvanlarını koruyacaklar.
YERKÖY-ÇİÇEKDAĞI İLÇELERİ ve KÖSELİ BELDESİ
Yeni çıkacak yasanın yürürlüğe girmesi, birbirlerinin mahallesi konumundaki Yerköy ilçemiz ile Çiçekdağı ilçesi ve bu ilçeye bağlı Köseli Beldesi’nin durumunu da sağlıklı bir yapıya kavuşturacak.
Yerköy, Çiçekdağı ve Köseli tek merkezde toplanıp, birbirinin mahallesi konumunda tek ilçe olurken, hangi ile bağlanacağına ise yapılacak referandum sonrasında belli olacak.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorum yapılmamış

  1. Yerköy,Çiçekdağı,Köseli’nin birleşerek tek merkez olması buralarda yaşayan insanların yıllardır söyledeği fakat yerine getirelemeyen bir dilek.Öncelikle karşı komşunuzu alan kodu çevirerek aramak suyu yerköyden temin ederken çöpünüzü köselinin alması kadar tuhalıklar ancak Rahmetli Kemal Sunal’ın Propaganda filminde Olur.Siyasilere karşı güçlü olmak demek,ödeneklerin daha çok gelmesi ve doğal olarak hizmetlerin çogalması demek.Birde Bu üçlünün hangi ile bağlanacağı konusu var,Onun içinde yakınlık baz alınmalı ve YOZGAT denmelidir.Yozgat Kırşehire göre sosyoekonomik bazda daha gelişmiştir.Yeni yapılanmanın bölgemiz insanına hayırlı olması dileğiyle

  2. sanırım ilkokula gidiyordum yine böyle bir haber çıkmıştı 🙂 bencede tek merkez olmalı. sonuçta çiçekdağlısıda köseliliside tüm ihtiyaçlarını (yiyecek-içecek-giyim-eğitim-iş vs. vs.) yerköyden karşılıyorlar. ayrıca bu devletede yazık günah. tek belediyenin yapacağı işi üç belediye yapıyor. sanırım anlaşamadıkları konu kim kime bağlanacak mevzusudur. hak olanı küçüklerin büyüğe bağlanmasıdır. inatlaşmanın hiç gereği yok aslında.

  3. ben yerköylüyüm yerköyümüz ya kırşehire bağlansın ya da il olsun yozgattan çıkalım yeter.

  4. Yozgat yıllardır Yerköy’ e üvey evlat gibi davrandı, Sorgun ilçesine ise olabildiğince destek verildi şeker fabrikası Sorguna götürüldü. Yerköy ise koskoca bir köy haline geldi. Bir Yerköylü olarak Kırşehir’e bağlanmamız ilçemizin hayrına olacaktır. Diyorum.

    • bende yerköylüyüm ancak yerköyün bu şekilde olmasının en büyük sebepleri arasında bizlerde varız kaçkişi yerköye yatırım yapıyor kaçkişi devlet yatırım teşviği verirken başvuruyor alışmışız yatmaya herşey birilerinden bekleniyor oran (orta anadolu kalkınma ajansı) teşvik veriyor kaplıca ve tarım için kim çıktıta ben yerköye kaplıca oteli yapacam sorguna hamama gitmeyelim burada kendi ilçemizde hamam olsun turistler gelsin gurbetçiler gelsin hem yerköy gelişsin hem biz gelişeli m örnek sadece amama neredeee kimse yatırımı düşünmüyor sadece yol yok bilmemm ne yol yapılır önemli olan binalar işyerleri olsunnn sorgunda herkes toptancı esnafı yerköyde kaçtane toptancı var bunu belediyemi yapıyo yada devletmi kim yapıyor halkı yatırımcı bizde öyle olalım bizde yan gelip yatmayalımmmmm

      • Sizler Haklısınızı Yerköy İnsanının girişimci olmasını beklemek güzel birşey ama bunu İlçemiz halkına aşılayabilmek lazım bugün ORAN dan bahsetmişsiniz acaba İlçemizin en merkezi caddesine gitsek 100 kişiye sorsak ORAN nedir diye kaçı ne cevap verir bunu oturup düşünmek lazım.
        Bunu bilmemek her ne kadar bizlerin suçuysada bunda etkin siyasetçi ve bürokratlarımızın olmayışı bizleri olumsuz yönde etkilemekdir.Ayrıca olaya iktisadi açıdan bakacak olursak sermaye birikimi olmayan bir topluluktan yatırım beklemek doğru olmaz sonucta yatırım ve tasarruf doğru orantılı verilerdir.Öncelikle devlet odaklı kalkınma sağlanmalı gerekli kamu yatırımları ilçemize yapılmalıdır.Yıllardır ihmal edilen ilçemizin sorunlarına ilçemizdeki Bütün sivil toplum kuruluşları ilçe yöneticilerimiz ilçe içinde ve dışında bulunan işadamlarımız ülkemizin çeşitli üniversitelerinde öğrenim gören öğrencilerimiz çeşitli kurumlarda bulunan Bürokratlarımız,akademisyenlerimiz kısacası topyekün bir hareketle bir platform oluşturmamız gerekmektedir.Yoksa Parti ayrımı köy ayrımı ve/veya adam ayrımı bizleri hiçbir yere götürmedi götürmeyecekte sonuzta hepimizin bu ilçenin yetiştirmiş olduğu insanlarıniz.Saygılarımla

  5. bu güne kadar yozgatta kaldık da ne oldu ,,bi yatırım gelse ya yozgat merkeze ya sorguna veriliyo,,yerköye organize sanayii verildi şimdi onuda kaldıracaklar ya il olalım ya da kırşehire bağlanalım

  6. çiçekdağı ve köseli yerköy olarak birleşmeli ve yozgata yakınlığından dolayıda yozgatta kalmalı millet birde yolu iki katına gimemeli yozgata ulaşım daha kolay anayol ikisininde içinden geçiyo yol demek medeniyet ve gelişmişlik demektir kırşehire bağlanırsa yerköy temelli atil duruma geçer.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji