YouTube

  • DOLAR
    %0,19
  • EURO
    %0,02
  • ALTIN
    %0,19
  • BIST
    %-0,06
Yerköy’de hububat hasadı başladı

Yerköy’de hububat hasadı başladı

30062016bicer
Türkiye’nin önemli tahıl merkezi olan Yozgat’ta ve İlçelerinde hububatlarda hasat dönemi başladı. 2016 yılı içerisinde İl ve ilçe genelinde yaklaşık 7 milyon dekar alanda hububat ürünlerinin hasadı yapılacak
Yerköy ilçemize bağlı Sekili beldesi ve bazı köylerde biçerdöverler arpa hasadına başladı.
Arpa hasadı sırasında Akpınar Köyü’ne gelen Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, ilde 2016 yılının ilk hasadına ilçelerinden başlandığını belirterek, verimli bir hasat dönemi temennisinde bulundu.
Başkan Yılmaz, çiftçileri ve biçerdövercileri uyararak, arpa hasadı yapılırken dane kayıplarının yaşanmamasını istedi.
Başkan Yılmaz, “Çiftçilerimiz, hasadı yapılan tarlada biçerdöverin bıraktığı sap yığınını kaldırarak, arpa veya buğday olup olmadığını kontrol etsinler. Yüzde bir ve iki oranında bir dane kaybını biz normal olarak değerlendiriyoruz. Fakat hasadı yapılan tarlada baktığımızda yüzde bir bile dane kaybı yoktu. İnşallah bütün biçerciler aynı şekilde hububat biçimi yaparlar. Çiftçilerimiz böyle bir durumla karşılaştıkları anda odamıza ya da il ve ilçe tarım müdürlüklerimize müracaatta bulunmalıdır.” dedi.
Dane kaybının, ülke ekonomisine büyük zarar verdiğini ifade eden Başkan Yılmaz, “Hasat döneminde en fazla dikkat edilmesi gereken biçerdöverin dane dökmemesidir. Bu bakımdan çiftçilerimiz buna çok dikkat etmelidir. Çünkü dane kaybının yaşanması ülke ekonomisine ve tarla sahibine zarar demektir. Devletimizin açıklamış olduğu buğday taban fiyatı, sanayi ürünleriyle kıyasladığımızda düşük olarak değerlendiriyoruz. Fakat günün şartlarında baktığımızda ise normal olarak görüyoruz.” diye konuştu.
Biçerdöverci Mesut Kaya ise 22 yıldır biçerdövercilik yaptığını belirterek, “Devamlı Güneydoğu’ya gidip geliyorum. Oranın hasadını tamamladık. Yozgat hasadı yeni başladı. Şu ana kadar 200 dekar buğday biçimi yaptım. Ürün verimi yerine göre değişiyor. Bazı tarla dönüme 350 kilogram verirken, bazıları ise 600-700 kilograma kadar ürün veriyor. Biz de artık bölgemizin hububat hasadına başladık. Tarlanın dönümünü geçen yıl 8 liradan biçiyorduk, bu yıl ise daha belirlemedik. Buralar bittikten sonra Sivas’a gideceğiz.” dedi.
“Biçerdöverlerin dane döküp dökmediğini kontrol edin”
Yerköy ilçesinde hububat hasadı başlarken, Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, biçerdöver operatörleri ve çiftçileri dane kaybı konusunda uyardı.
Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, Yozgat’ın, tarım ve hayvancılık yönünden Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri olduğunu belirterek, “Çiftçilerimiz çalışıp büyük emek verdiklerinin karşılığını yapacakları hasatla inşallah alacaklar. Tüm çiftçilerimize kazasız belasız ve bol verimli bir hasat mevsimi geçirmelerini diliyorum.” dedi.
Hasat döneminde özellikle biçerdöver operatörlerine büyük görevler düştüğünü ifade eden Yılmaz, “Biz hiçbir zaman çiftçimizin emeğinin boşa gitmesini istemeyiz. Bu sebeple dane kaybı hem ülkemiz hem de çiftçimiz açısından çok önemli bir konudur. Biçerdöver operatörleri ekinleri biçerken dane kaybına çok dikkat edecekler, kontrollerini iyi yapacaklar. Biz müdürlük olarak bu konuda ekipler görevlendirdik. Ekiplerimiz tarlaları yerinde kontrol ederek dane kaybı konusunda çalışma yapacak. Dane kaybının yüzde 3’den fazla olmaması gerekiyor. Biz aslında bu yüzde 3’ün de olmamasını istiyoruz. Ayrıca biçerdöverle ekin 15 ile 17 santim yüksekliğinde biçilecek. Daha yüksek biçildiğinde çiftçilerimiz operatörleri uyarmasını istiyoruz. Buna uymuyorlarsa en yakın Tarım İlçe Müdürlüklerine bildirmelerini istiyoruz.” diye konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji