YouTube

  • DOLAR
    %0,35
  • EURO
    %0,32
  • ALTIN
    %0,50
  • BIST
    %1,43
Yerköy'de Köy Muhtarlarına İçme ve Kullanma Sularının Klorlanması Anlatıldı

Yerköy'de Köy Muhtarlarına İçme ve Kullanma Sularının Klorlanması Anlatıldı

Yerköy Toplum Sağlığı Başkanlığı, köy muhtarlarına yönelik “İçme ve Kullanma Sularının Klorlanması” konusunda toplantı düzenlendi.
07092013muhYerköy öğretmen evi toplantı salonunda gerçekleşen toplantıda Yerköy Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Ali Alparslan Uyar içme ve kullanma sularının klorlanması konusunda çeşitli uyarılarda bulundu.
Muhtarlara içme suyunda klorlama yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Uyar, otomatik klor dozaj pompalarının nasıl çalıştırılacağı ve sudaki klor ölçümünün nasıl yapılması gerektiğini söyledi.
Şebekenin uç noktalarında suda serbest bakiye klor miktarının milyonda 1’in altına düşmeyecek şekilde klorlamanın yapılması gerektiğini ifade eden Uyar şu şekilde konuştu;
Uyar, “Sular niçin klorlanır, sularda bulunan mikroorganizmaların sebep olduğu bazı hastalıklar, en sık kullanılan dezenfektanların temel özelliklerinin karşılaştırılması, klorun tercih edilmesinin nedenleri, klor bileşikleri, klorlama sırasında dikkat edilmesi gerekenler hususları köy muhtarlarına anlatmak için böyle bir toplantı düzenlemek istedik” dedi.
En sık kullanılan dezenfektanların temel özelliklerinin karşılaştırılması konusunda muhtarların uyarıldığını ifade eden Uyar, klorun tercih edilmesinin nedenleri, klor bileşikleri ve klorlama sırasında dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgiler verdiklerini söyledi.
İÇME VE KULLANMA SULARININ KLORLANMASI
Uyar, “Küresel ısınmaya bağlı olarak kuraklık ve son aylarda yaşanan sıcaklık artışları nedeniyle, büyük şehirlerdeki barajlar başta olmak üzere içme suyu sağlayan barajların doluluk oranlarının çok düştüğü ve su kesintileri uygulanacağı belirtildi.
Suyun toplu olarak tüketime verildiği otel, hastane, okul, cami, çok konutlu binalar gibi yerlerde su depolarının yaygın olarak kullanıldığı belirtilen genelgede, kesinti halinde devreye giren depoların ve su sistemlerinin temizliği ve hijyeni için gereken dikkatin gösterilmesi gerekmekte.
Aksi takdirde çeşitli enfeksiyonların ortaya çıkabileceği uyarısı yapılan genelgede su kesintisinin herhangi bir sağlık sorununa yol açmaması, salgın hastalık riskinin önlenmesi ve ekonomiye katkı sağlanması bakımından suyun tasarruflu kullanılması da gerektiği belirtilmiştir.”
TEMİZLİĞE DİKKAT
Uyar, “Su kesintisinin olmadığı zamanlarda da depolardaki suyun sirkülasyonu sağlanmalıdır, Kuyu, tanker gibi şebeke dışı kaynaklardan su sağlamak zorunda kalındığı hallerde mutlaka dezenfekte edilerek tüketime verilmelidir, Depolardan ve musluklardan bakteriyolojik analizler haftalık olarak yapılmalı, klor düzeyleri düzenli olarak ölçülmelidir, Su deposu bulunmayan sağlık kuruluşlarına ihtiyacı karşılayacak şekilde depo yapılmalıdır, Tüm personelin ve hastaların kişisel hijyen ve genel temizlik kurallarına azami özen göstermesi konusunda bilgilendirilmeleri yapılmalıdır, Sağlık kurum ve kuruluşlarında suyun ihtiyaçtan fazla ve gereksiz kullanımı önlenmelidir, Arıza sebebiyle ortaya çıkan kaçaklar varsa mutlaka önlenmelidir, Klozet rezervuarlarındaki su depolama ayarları yeterli olan en düşük seviyeye getirilmelidir, Yeni yapılacak ya da inşası tamamlanmamış sağlık kuruluşlarında fotoselli bataryaların kullanımı tercih edilmelidir, Şebeke suyu ile bahçe, çiçek sulamak, araç yıkamak vb. işler yapılmamalıdır.”
Sudaki hastalık yapıcı (patojen) organizmaların yok edilmesi veya etkisiz hale getirilmesi için en yaygın kullanılan metodlardan birisi klorlama yöntemidir.
Su klorlamanın başlıca etkisi, mikroorganizmaların hücre duvarlarının tahribi, hücre zarının geçirgenliğinin bozulması, protoplazmasının yapısının değiştirilmesi ve enzim inhibasyonu şeklinde olmaktadır.
Dezenfeksiyonda KLOR kullanımının avantajları;
“Ucuz ve etkili dezenfeksiyon sağlar. Diğer dezenfeksiyon yöntemlerine göre çok düşük kurulum maliyetine sahiptir. Suda kolaylıkla erir. Rafine (saf) yapısı sayesinde su ile kolaylıkla reaksiyona girer ve tortu bırakmaz. Düşük miktarlarda bile dezenfeksiyon etkisini kısa sürede gösterir. Etki süresi uzundur. Dozajdan sonra suda aktivitesini uzun süre devam ettirir.”
 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji